Η τραγική ιστορία της Ταξιαρχίας Αόπλων Ρούμελης

Στο νέο βιβλίο του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη, που παρουσιάστηκε και στα Τρίκαλα

 

Σε μια από τις πιο τραγικές σελίδες του ελληνικού Εμφυλίου, την πορεία των αόπλων της Ρούμελης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ) τον Φεβρουάριο του 1948, με κύριο σκοπό τη μετάβαση στις περιοχές του Γράμμου, που έλεγχε ο ΔΣΕ, 1.300 περίπου νεαρών νεοσύλλεκτων μελών του αναφέρεται το σπονδυλωτό μυθιστόρημα (έξι αυτοτελή διηγήματα) του κ. Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη με τίτλο «Το χιόνι των Αγράφων» (εκδόσεις Κίχλη) που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε εκδήλωση του βιβλιοπωλείου Τσιοπελάκος στο Μουσείο Τσιτσάνη.

 

Παρουσιάζοντας το βιβλίο η φιλόλογος κα Φανή Μπαλαμώτη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Μέσα από τις επιμέρους ιστορίες των πρωταγωνιστών αναδύεται η κοινωνική διαμόρφωση, η ανθρωπογεωγραφία και η ψυχογραφία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια και μετά τον Εμφύλιο. Παρά τα διαφορετικά κίνητρα, αυτό που τους ενώνει είναι η λαχτάρα για μια καλύτερη, ελεύθερη και δικαιότερη κοινωνία όπου, όπως χαρακτηριστικά λέει ο συγγραφέας, «δεν θα υπάρχουν χωροφύλακες, πλούσιοι κεφαλαιοκράτες, πονηροί παπάδες και κακοί πατεράδες». Αυτό που τους ενώνει είναι το όραμα για μια τέτοια κοινωνία και πως αξίζει κάθε θυσία γι’ αυτήν, παρ’ όλο που στο τέλος ολονών οι ελπίδες διαψεύδονται οικτρά.

Κάθε κεφάλαιο στην ουσία είναι ένα αυτοτελές διήγημα, που αναδεικνύει μια διαφορετική φάση της πορείας και δομείται γύρω από ένα κεντρικό πρόσωπο. Στην κορύφωση κάθε ιστορίας, το χιόνι πέφτει ασταμάτητα κι όλα, άνθρωποι και τοπίο είναι παγωμένα. Ο λόγος ακολουθεί τη δυσκολία που βιώνουν οι πρωταγωνιστές, οι προτάσεις γίνονται κοφτές, σχεδόν ποιητικές, σχεδόν χωρίς ρήματα, σαν λεζάντες σε πίνακες ζωγραφικής. Οι χαρακτήρες πλάθονται και μας αποδίδονται ολοκληρωμένοι μέσα από αναδρομές, μνήμες, συνειρμούς και εγκιβωτισμένες ιστορίες, καθώς το χιόνι κρύβει ή αποκαλύπτει γεγονότα και καταστάσεις και λειτουργεί με πολλαπλούς συμβολισμούς».

 

Για το βιβλίο μίλησε επίσης ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας κ. Δημήτρης Ν. Νάσκος ενώ τη συζήτηση συντόνισε και διάβασε αποσπάσματα ο μαθηματικός-συγγραφέας κ. Νίκος Μάντζιος.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις