Η ποιητική κοσμοθεωρία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο νέο βιβλίο του Λέοντα Ναρ που παρουσιάστηκε το Σάββατο στη Σουίτα

Ένα βιβλίο για τον στιχουργικό κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου, που έχει αγαπηθεί πολύ χάρη στα τραγούδια του, είναι το εξαιρετικό νέο βιβλίο του Λέοντα Ναρ «Να βρω ξανά του νήματος την άκρη…» (εκδόσεις Πατάκη) που παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Σουίτα art cafe από το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα «το βιβλίο περιέχει πολλά αποσπάσματα από κουβέντες που έκανα με τον ίδιο, είναι μια απόπειρα προσέγγισης του ποιητικού του κόσμου. Ο Θανάσης πατάει σε 4 βάρκες. Η πρώτη είναι η διασύνδεση με το δημοτικό τραγούδι, μια δεύτερη είναι η σχέση με τη φύση, μια τρίτη είναι η κοινωνικοπολιτική θεματική των στίχων του με μια έντονη ευαισθησία και η τέταρτη είναι η υπαρξιακή ενσυναίσθηση που έχει».

Στα δύο μέρη αυτού του σχεδιάσματος ποιητικής βιογραφίας –«Με τη δική του περπατησιά» και «Θεματική και καταβολές»– εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η κοινωνική διάσταση των στίχων του Παπακωνσταντίνου, που με ποικίλους τρόπους αποτυπώνουν την ένταση της υπαρξιακής αγωνίας, καθώς και η σχέση τους με το δημοτικό τραγούδι και τη νεότερη ποίηση. Επιχειρείται επίσης, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα τραγουδιών, η κατανόηση του βλέμματος του δημιουργού προς τον κόσμο και τον εαυτό του, την κοινωνία και το άτομο, το παρόν και το παρελθόν, τη μνήμη και το όραμα, την Ανατολή και τη Δύση.

Για το βιβλίο μίλησαν η ποιήτρια κα Ελένη Αλεξίου, η
δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Ζάρκου κα Γεωργία Καλλιτσουνάκη,
και ο μουσικός κ. Αποστόλης Σακκάς.

Σχετικές δημοσιεύσεις