«Η Πατρίς ευγνωμονούσα…» και το βοήθημα των 192 ευρώ στον Βίκτωρα Σαριγιαννίδη!

Το 1997 (1-3-1997) είχε γίνει στην πόλη μας μία κορυφαία εκδήλωση-διάλεξη στην οποία ο παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγος, ο ομογενής (Ποντιακής καταγωγής και γεννημένος στην τότε ΕΣΣΔ) Βίκτωρ Σαριγιαννίδης παρουσίασε στο Τρικαλινό κοινό τα σημαντικά ευρήματα της πολύχρονης ανασκαφής στην αρχαία Βακτριανή, δηλαδή το σημερινό Αφγανιστάν.

Στις σελ. 12-13 και 18 αναδημοσιεύουμε το τι είχε γράψει τότε ο «διάλογος», στις 3-3-1997, για την σπουδαία αυτή διάλεξη, η οποία μάλιστα ήταν η δεύτερη που έδινε στην Ελλάδα (και η πρώτη εκτός Αθηνών) ο αείμνηστος (πέθανε στη Μόσχα το 2013) επιστήμονας που ένιωθε πιο Έλληνας από τους περισσότερους Έλληνες αν και δεν ήξερε να ομιλεί καλά τη γλώσσα, επειδή είχε γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν, το 1925, και μεγάλωσε και σπούδασε στη Ρωσία.

Μάλιστα εκείνη την χρονιά, το 1997, ο άνθρωπος που ανακάλυψε μια ολόκληρη νεκρόπολη στο Βόρειο Αφγανιστάν (με έντονα ελληνικά στοιχεία) και 20.000 χρυσά αντικείμενα σε πέντε βασιλικούς τάφους, έκανε αίτηση για να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια όπως και έγινε.

Αυτός ο επιστήμονας που τεκμηρίωσε τη δημιουργία και σημαντική επίδραση ελληνικού βασιλείου στην Κεντρική Ασία και αναδείχθηκε σε ηρωική μορφή για τον Ποντιακό Ελληνισμό καθώς ταυτίστηκε με την επιστημονική απόδειξη της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα βάθη της Ανατολής, υπέργηρος πλέον έκανε αίτηση για να πάρει σύνταξη από την πατρίδα του, την Ελλάδα όπως προβλέπονταν για τους παλιννοστούντες επιστήμονες.

Η απάντηση ήταν ΟΧΙ! Και έπειτα από διάφορες παρεμβάσεις του εγκρίθηκε μια τιμητική σύνταξη από τον ΟΓΑ ύψους 192 ευρώ το μήνα!

«Η Πατρίς ευγνωμονούσα…» όπως συμβαίνει συχνά στα αληθινά άξια τέκνα της…

Υ.Γ. (1) Σας προτρέπουμε να θαυμάσετε κάποια ευρήματα του Σαριγιαννίδη και να μελετήσετε τα όσα είπε τότε στους Τρικαλινούς που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη διάλεξή του, στις σελ. 12-13 & 18.

Υ.Γ. (2) Για να καταλάβετε το επιστημονικό κύρος του Σαριγιαννίδη σας αναφέρουμε πως προχθές Σάββατο στην Καθημερινή σε επιστολή αναγνώστριας για τον Μέγα Αλέξανδρο και την επιρροή του στους λαούς της Ασίας αναφέρονται ως αποδεικτικό τεκμήριο οι ανασκαφές του κορυφαίου επιστήμονα στο Βόρειο Αφγανιστάν.

Δ.Κ.

Σχετικές δημοσιεύσεις