Η ιστορία των μετρήσεων και η εξέλιξή τους παρουσιάστηκε στο σχολείο των Φυλακών Τρικάλων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση πραγματοποιήθηκε στο σχολείο των Φυλακών Τρικάλων (2ο ΣΔΕ Τρικάλων). Αφορούσε στην ιστορία των μετρήσεων και στην εξέλιξή τους και παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Φυσικής κ. Βασίλη Παππά, τον οποίο η διεύθυνση του σχολείου ευχαρίστησε για την προσφορά του.
«Εδώ και πολλά χρόνια ο Βασίλης Παππάς, είτε ως Υπεύθυνος Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών, είτε με την ιδιότητα του καθηγητή Φυσικής, δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το σχολείο μας, το 2ο ΣΔΕ Τρικάλων, συμμετέχοντας στις σχολικές μας δράσεις, όπου παρουσιάζει στους κρατούμενους μαθητές πολύ ενδιαφέροντα θέματα, που άπτονται του τομέα της Φυσικής και της Αστρονομίας. Έτσι, μέσα από αυτές τις παρουσιάσεις, οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ των Φυλακών Τρικάλων έχουν ταξιδέψει κατά καιρούς από τη Γη στη Σελήνη, έχουν κάνει μαθήματα αστρονομίας, έχουν περιηγηθεί με το άστρο της Βηθλεέμ, έχουν συνδεθεί με το CERN (!) και πολλά άλλα.
Αυτή τη φορά το θέμα της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Ιουνίου στο χώρο του ΣΔΕ, ήταν η ιστορία των μετρήσεων και η εξέλιξη τους από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Το μήκος, οι επιφάνειες , η μάζα και ο χρόνος ξεδίπλωσαν την ιστορία τους στο πέρασμα των αιώνων και μέσα από αυτή οι εκπαιδευόμενοι μπόρεσαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να συνειδητοποιήσουν πολλά: τον τρόπο με τον οποίο οι ανάγκες επιβίωσης και καλυτέρευσης της ζωής ωθεί στην εξέλιξη της επιστήμης, τον τρόπο αντίληψης εννοιών όπως ο χώρος και ο χρόνος, την ανάγκη κωδικοποίησης, την ανάγκη συνεργασίας και δημιουργίας ενός κοινού παγκόσμιου συστήματος μετρήσεων, μα πιο πολύ την πεποίθηση ότι ακόμη και μέσα σε ένα περιορισμένο χώρο όπως αυτόν της φυλακής, ο ανθρώπινος νους μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες του και να φτάσει πολύ μακριά.Ευχαριστούμε θερμά τον Βασίλη Παππά, ακόμη μια φορά».

Σχετικές δημοσιεύσεις