Ημείς Άδομεν! – Γράφει ο Χρήστος Αντ. Λάππας, πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων

Μετά από χιλιάδες χρόνια, παραμένει επίκαιρη, γι αυτό και αποδεδειγμένα διαχρονική, η διατύπωση του Θουκυδιδη (μάλλον!): των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν.
Είναι απορίας άξιον ,η αβελτηρία, η αδυναμία-Ηγεσιών και εκπροσώπων-να ιεραρχήσουν και να προσδιορίσουν τα πραγματικά προβλήματα και τούς κινδύνους που διατρέχουμε, ως Έθνος, Κοινωνία και Δημοκρατία, ακόμη και στο επίπεδο του πράγματι Αυτονόητου. Αν είναι αυτονόητος ο εορτασμός σε συνθήκες Ελευθερίας, δεν θα έπρεπε να αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα συνεννόησης του πολιτικού κόσμου, σε συνθήκες σημαντικής τριπλής κρίσης, κρίσης πανδημικής, κρίσης οικονομικής και κρίσης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι αναγκαία η πολιτική συναίνεση και η αναζήτησή των όρων και των προϋποθέσεων, για το ξεπέρασμα της δύσκολης συγκυρίας, δεν είναι ούτε δεδομένα, ούτε αυτονόητα.
Γιατί αν είναι αυτονόητο ή θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, κοινός τόπος για το σύνολο του πολιτικού-κοινοβουλευτικού κόσμου, ότι Εορτασμός και φόρος Τιμής στο Πολυτεχνείο, δεν υπάρχει με απαγορεύσεις και αστυνομική βία. Αυτό δεν υπάρχει, δεν γίνεται. Γιατί το Πολυτεχνείο ήταν ακριβώς αυτό. Η ανάδειξη της Ελευθερίας σε ύψιστο αγαθό της Ζωής. Το καταμαρτυρούν οι νεκροί του Πολυτεχνείου, η θέληση των χιλιάδων Αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Γι αυτό η απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας- ουσιαστικά είναι Κυβερνητική απόφαση- για απαγόρευση των συγκεντρώσεων Εορτασμού, ανεξάρτητα από τα προβλήματα Συνταγματικότητας, δεν έπρεπε να υπάρξει. Είναι μαχαιριά στην καρδιά του Πολυτεχνείου, είναι θάνατος στο ίδιο το νόημα της εξέγερσης. Το πρόταγμα της Ελευθερίας ήταν και παραμένει το μείζον, στο γνωστό τρίπτυχο, ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Είναι μέσο και σκοπός για να επικαιροποιούνται και να αποκτούν νόημα κάθε φορά τα άλλα δύο διαχρονικά προτάγματα (ψωμί και παιδεία).
Είναι γι αυτό ανεξήγητη, η ανερμάτιστη και επισπεύδουσα απόφαση της Κυβέρνησης. Χωρίς να προηγηθεί διάλογος, χωρίς να αναζητηθεί ο κοινός Τόπος, για το πως θα εορτασθεί το Πολυτεχνείο με Ελευθερία-εκ των ών ουκ άνευ ρε γα…..-σε συνθήκες πανδημίας.
Είναι δυνατόν, η Κυβέρνηση ν´αγνόησε τον λατρευτικό χαρακτήρα, κομμάτων της Αντιπολίτευσης, για τούς αγώνες του Λαού ή την ρετουσαρισμένη ανυπακοή, ή είναι δέσμια των συντηρητικών της προκαταλήψεων-των Γνωσιακών προκαταλήψεων(cognitive bias)-ότι τα κοινωνικά προβλήματα λύνονται με αυταρχισμό, αιφνιδιασμό και από τα πάνω. Μήπως από την προκατάληψη επιβεβαίωσης, να ερμηνεύει την πραγματικότητα με βάση τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις της-κολούειν τα υπερέχοντα- σκέπτεται ότι θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που θα φέρει η οικονομική κρίση; Ας συνηδειτοποιήσει, ότι ο καλπασμός των αλόγων-των προβλημάτων, βρίσκεται έξω από το Μαξίμου.
Είναι καιρός η Κυβέρνηση ν´ανακαλύψει την επανάσταση του αυτονόητου. Ο διάλογος, η συναίνεση και η πειθώ πρέπει να  είναι παρούσα παντού.
Έτσι κι αλλιώς τα Κράνα είναι μαύρα!!!.

Σχετικές δημοσιεύσεις