Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στο 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»

Η 3η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε το 1992 από τα Ηνωμένα Έθνη και τηρείται ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια  ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε θέματα αναπηρίας και αποσκοπεί στην  κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία

Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής και τα παιδιά με αναπηρία έχουν δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε στο 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων ΄΄Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης΄΄ η προβολή της ταινίας: Wonder (Το θαύμα) (Σκηνοθεσία: Στίβεν Τσμπόσκι Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Ρόμπερτς, Όουεν Γουίλσον, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ)

Πρόκειται για την ιστορία ενός παιδιού γεννημένου με κρανιακή δυσμορφία, το οποίο δεν πάει στο σχολείο γιατί ντρέπεται για την εμφάνισή του. Έτσι κάνει κατ’ οίκον μαθήματα με τη μητέρα του μέχρι την Πέμπτη Δημοτικού. Όταν τελικά -μετά από προτροπή της οικογένειάς του- αποφασίζει να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο και να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, θα αντιμετωπίσει την αποστροφή και την απόρριψη των συμμαθητών του. Μια εμπειρία που θα αποδειχτεί καταλυτική όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για όλους γύρω του.

Η ταινία κατάφερε να καθηλώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Τάξης Λυκείου που την παρακολούθησαν κατά τις τελευταίες ώρες του σχολικού προγράμματος στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του σχολείου. Εκείνο που συγκλόνισε όμως τα παιδιά είναι το γεγονός ότι η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Nathaniel Newman, ενός παιδιού που γεννήθηκε με κρανιακή δυσμορφία. Μέσα από την πραγμάτευση της μελαγχολίας και του εσωτερικού πόνου ενός ανήλικου παιδιού η ταινία κατάφερε να συγκινήσει διδάσκοντας παράλληλα τον αγώνα ενάντια στην προκατάληψη, στην απόρριψη του διαφορετικού και, φυσικά, στο bullying.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις