Επίκαιρες αναλύσεις: Διερευνητικές; Καλά, ας εξοπλιστούμε – Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

Μετρημένοι στα δάκτυλα (του ενός χεριού μάλιστα) είναι οι… ημεδαποί Έλληνες που υποστηρίζουν ότι οι προθέσεις της Τουρκίας στις διερευνητικές επαφές (ξεκινούν σήμερα) είναι ειλικρινείς και ίσως οδηγήσουν στην πραγματική επίλυση των διαφορών με την γείτονα, δηλαδή των θαλασσίων ζωνών.

Ακόμη και οι… πέτρες στην Ελλάδα ξέρουν ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν λόγους να υποδύονται την αθώα περιστερά ενόψει της “εποχής Μπάιντεν” στις ΗΠΑ και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου στην Ευρώπη.

Εξάλλου οι διερευνητικές επαφές ποτέ δεν υπήρξαν για την Τουρκία εργαλείο για την αναζήτηση λύσης στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Τις χρησιμοποίησε μετά τη Μαδρίτη και το Ελσίνκι ως παρελκυστικό μέσο για να πείθει τους Ευρωπαίους ότι συμμορφώνεται στην υποχρέωση διαλόγου με την Ελλάδα.

Τι αλήθεια… διερευνητικές να κάνει κανείς, όταν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκαθαρίσει ότι αντικείμενο τυχόν διαλόγου είναι μόνο η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, και από την άλλη η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας;

Και σαν να μην έφτανε αυτό η Τουρκία ζητά στην ατζέντα να περιλαμβάνεται η αποστρατιωτικοποίηση και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και με την θεωρία των “γκρίζων ζωνών” να αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και νησίδων…

Νομίζω ότι όλα αυτά είναι τόσο προφανή που η ελληνική κυβέρνηση όσο και το καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών (ακόμη και να ήθελαν να πράξουν διαφορετικά) δεν μπορούν ούτε καν να τα συζητήσουν. Γι’ αυτό εξάλλου αμέσως μετά την απόπειρα εισβολής στον Έβρο και την επιβολή τετελεσμένων υπό στρατιωτική απειλή του Oruc Reis συνοδεία του τουρκικού Στόλου, άνοιξε (και πέρασε με ευρεία πλειοψηφία στην Βουλή) η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Εκείνο που προκαλεί απορία πάντως είναι η στάση των κεντρικών πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Με την  καθημερινή πιπίλα των… διαπραγματεύσεων με την Τουρκία (πάλι καλά που δεν λένε με την… καλή Τουρκία) μόνο που δεν πανηγυρίζουν για την έναρξη των διερευνητικών. Για ηλίθιους δεν τους έχω, άρα θα μου επιτρέψετε (και θα μου επιτρέψουν) να πονηρεύομαι. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρος ο πλανήτης να έχει αντιληφθεί το παιχνίδι του Ερντογάν (μέχρι και τα γερμανικά Μ.Μ.Ε) και μόνο τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια να ζουν στον κόσμο τους…

Η ελληνική κυβέρνηση εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να προσέλθει στις διερευνητικές χωρίς καμιά ψευδαίσθηση ούτε για το περιεχόμενό τους ούτε για το αποτέλεσμα. Η άνοιξη έρχεται και ο Ερντογάν δεν θα διστάσει να βγάλει και πάλι τα ερευνητικά στη θάλασσα προκειμένου να πείσει ότι η “Τουρκία επιβάλει το… δίκιο της”. Και η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και αυτή την εξέλιξη, εξοπλιζόμενη.

 

Σωτήρης Κύρμπας

Σχετικές δημοσιεύσεις