Εξαιρετικού επιστημονικού ενδιαφέροντος οι νέες εκδόσεις του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων

Παρουσιάσθηκαν στους βιβλιόφιλους Τρικαλινούς την περασμένη Πέμπτη

 

Μια μεγάλη γκάμα θεμάτων με πλούσια ιστορικά στοιχεία καλύπτουν οι νέες εκδόσεις του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και της Φιλολογικής Ιστορικής Αρχαιολογικής Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.) που παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν το ετήσιο επιστημονικό περιοδικό «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ» τόμος 41 (2021) και το ετήσιο επιστημονικό περιοδικό «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» τόμος 11 (2021). Τόσον ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ Τρικάλων όσον και η Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ. εξέδωσαν τους ανωτέρω τίτλους σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Αντ. Σταμούλη (Θεσσαλονίκη). Για τις δύο αυτές εκδόσεις μίλησε ο δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, σημειώνοντας: «Πρόκειται για δύο πολύ αξιόλογες εκδόσεις με μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που ασχολούνται με την ιστορία, την λαογραφία, την αρχαιολογία, τη φιλολογία, την γλώσσα. Ειδικότερα τα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ» έχουν διανύσει μια πορεία 42 ετών και έχουν αφήσει μια τεράστια παρακαταθήκη στην περιοχή και σε όλη την Ελλάδα. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να μην είναι κοντά σε όλο αυτό αναφορικά και για τις βιβλιοθήκες των σχολείων αλλά και για τον εμπλουτισμό πολλών επιστημονικών εργασιών όπως και των εργασιών των παιδιών».

 

 

Παρουσιάστηκε επίσης το βιβλίο «Η δράση της Ι Μεραρχίας Θεσσαλίας και των Συνταγμάτων της (4ο ΣΠ, 5ο ΣΠ, 1/38 ΣΕ) κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922)» του δρος Θεοδώρου Α. Νημά από τον Ταξίαρχο ε.α. κ. Ευθύμιο Αγγελάκη που τόνισε: «Είναι μία εξαιρετική συλλογή –η μοναδική στον χώρο της Θεσσαλίας- των ονομάτων των νεκρών της Θεσσαλίας στον πόλεμο της Μικράς Ασίας. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τους νεκρούς καταγεγραμμένους και ειδικά τοπικά. Σαν Τρικαλινοί και σαν Θεσσαλοί είμαστε τυχεροί που το κάναμε. Ο δρ. Θεόδωρος Νημάς έψαξε όλα τα χωριά της Θεσσαλίας, φωτογράφισε όλα τα μνημεία και τα αντιπαρέβαλε με τις πραγματικές καταστάσεις με αποτέλεσμα να έχει καταγράψει 3.600 νεκρούς, αξιωματικούς, οπλίτες, χαμένους, που έχουν πεθάνει από κακουχίες και τα πάντα. Το βιβλίο από μόνο του αποτελεί την μεγαλύτερη τιμή που μπορούσε να γίνει σε αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για μας».

Τέλος, για το «Οδοιπορικό στην Τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία το 1858» του Leon Heuzey  μίλησε η  δρ Ιουλία Κανδήλα, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις