Ενότητα της Αριστεράς; – Μετά τις ευρωεκλογές και αν…

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συνύπαρξη προχθές στα Τρίκαλα

 

Ηρώ Διώτη, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Βασίλης Παπαστεργίου (με συντονιστή τον Κώστα Φώλια) συζήτησαν για την ανασύνθεση της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς

 

Του Δημήτρη Κρούπη

 

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, ο πολύπειρος στο αριστερό κίνημα Κώστας Φώλιας, φρόντισε από το ξεκίνημα της συζήτησης να βάλει… περιορισμούς στο περιεχόμενο του διαλόγου που θα ακολουθούσε και απευθυνόμενος στους ομιλητές – προσκεκλημένους είπε:

– Δες σας φωνάξαμε εδώ μόνο για να μας πείτε το πρόγραμμα των κομμάτων σας και να μας ζητήσετε να σας ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές. Σας φωνάξαμε κυρίως για να αναζητήσουμε απαντήσεις στο ερώτημα της εκδήλωσης δηλαδή αν είναι εφικτή η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής Αριστεράς των Κινημάτων μέσα από την ανασύνθεση και την ενότητα του χώρου.

Η εκδήλωση με αυτό το θέμα έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο ισόγειο του Μουσείου Τσιτσάνη, την διοργάνωσε η εφημερίδα «Η ΕΠΟΧΗ» και καλεσμένοι ήταν κορυφαία στελέχη του αριστερού χώρου πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλα τους πρώην ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα οι:

– Γαβρηήλ Σακελλαρίδης, Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της «Νέας Αριστεράς» και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

– Ηρώ Διώτη, Συνσυντονίστρια του ΜΕΡΑ 25 και υποψήφια ευρωβουλευτής και

– Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος, πρώην ΣΥΡΙΖΑ και… μη υποψήφιος.

 

Έχει μέλλον η Αριστερά σήμερα;

Ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε πως η Αριστερά έζησε μια οδυνηρή ήττα το καλοκαίρι του 2015 και ακόμη την πληρώνει. Ο Κασσελάκης είναι μοιραίο επακόλουθο του μνημονίου και της μη αυτοκριτικής ακόμη και μετά το 2019. Σήμερα, το 2024 και με την κοινωνία σε αναβρασμό θεωρώ πως η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι ένας γόνιμος χώρος για να αρχίσει η ζύμωση για την επιστροφή της ελπίδας. Σε αυτή την προσπάθεια αποφάσισα να συμβάλω και εγώ γι’ αυτό και επέστρεψα στην ενεργό πολιτική έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια.

«Να αφήσουμε πίσω μας το 2015»

Η κ. Διώτη υποστήριξε πως η Αριστερά πρέπει σήμερα να αφήσει πίσω της το 2015 γιατί αυτή μας η ήττα αφορά εμάς και όχι την κοινωνία που σήμερα έχει πολλά προβλήματα και περιμένει από εμάς απαντήσεις.

«Έκλεισε μια περίοδος. Πάμε στην επόμενη…»

Ο Βασίλης Παπαστεργίου είπε πως το 2004 ή το 2008 ξεκίνησε μια ελπιδοφόρα περίοδος για την Αριστερά η οποία έκλεισε με παταγώδη αποτυχία το 2023. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε εκεί και αφού αποτιμήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της περιόδου να πάμε παρακάτω και ασφαλώς ο χώρος πέραν του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητήσει την ΕΝΟΤΗΤΑ του.

Ενότητα μετά τις ευρωεκλογές;

Ασφαλώς και δεν προέκυψε κάποια συμφωνία ανάμεσα στον κ. Σακελλαρίδη και την κ. Διώτη. Μάλιστα η τελευταία υποστήριξε πως «έχουμε διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και νομίζω πως η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στο κεντροαριστερό στρατόπεδο». Στο τέλος άφησαν όλοι τους να εννοηθεί πως ότι είναι να γίνει θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές και τώρα ο κάθε χώρος θα πορευθεί μόνος του και ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως «Γινόμαστε όλοι πιο σοφοί συνήθως μετά από κάποια κηδεία ή μετά τις εκλογές στις οποίες έχουμε φάει σφαλιάρες»…

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις