Εντυπωσιακή και ξεχωριστή η έκθεση για το πολυσύνθετο χόμπι του μοντελισμού – Ποιοι Τρικαλινοί παρουσίασαν τα έργα τους

Με στόχο των διοργανωτών να υπάρξει το έναυσμα για ισχυροποίηση του μοντελισμού στα Τρίκαλα, καθώς σχεδιάζεται και η υλοποίηση σεμιναρίων και για παιδιά άνω των 12 ετών, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» η πρώτη μετά από 27 χρόνια έκθεση μοντελισμού που αποτελείτο από πάνω από 160 εντυπωσιακά εκθέματα (διοράματα, άρματα, αεροπλάνα με σημαντικά μοντέλα, τηλεκατευθυνόμενα κ.ά.).

Μιλώντας στον «Διάλογο» ο εκ των διοργανωτών της έκθεσης κ. Γιώργος Μαραγκόπουλος για το τι είναι μοντελισμός αλλά και για την προσωπική του ενασχόληση με το είδος μας ανέφερε: «Ο μοντελισμός είναι ένα από τα πιο πολυσύνθετα χόμπι που συνδυάζει, καλλιτεχνικές τάσεις, μελέτη της τεχνολογίας και της ιστορίας. Καλλιεργεί την δημιουργική σκέψη, δημιουργεί έφεση προς την τεχνολογία και επίσης δίνει την χαρά της δημιουργίας. Όλα αυτά γίνονται με ξεχωριστό τρόπο για κάθε μοντελιστή. Ο σκοπός στον μοντελισμό είναι να κατασκευαστεί και να βαφτεί ένα μοντέλο υπό κλίμακα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λεπτομέρεια και να βαφτεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να δείχνει όσο το δυνατόν πιο αληθοφανές γίνεται.

Η ενασχόλησή μου με τον μοντελισμό έγινε λόγω της αγάπης μου για την αεροπορία και την αεροδιαστημική τεχνολογία. Μάλιστα όπως όλοι οι μοντερνιστές έγινε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι αυτή της εφηβείας, όπου ο μοντελιστής έρχεται σε επαφή με το αντικείμενο. Εκεί είναι που του μπαίνει το μικρόβιο. Για εμένα το έναυσμα για τον μοντελισμό σε εκείνη την ηλικία ήταν κάποια μοντέλα που μου είχαν φέρει σαν δώρο. Σε αυτή την πρώτη φάση ασχολήθηκα μέχρι που πέρασα στο πανεπιστήμιο, και εκεί κάπου σταμάτησα.
Η δεύτερη φάση έρχεται πολύ αργότερα και είναι η ώριμη φάση ενός μοντελιστή. Ηλικιακά συνήθως έρχεται μετά τα τριάντα. Σε αυτή την φάση έχοντας περάσει σε μια άλλη φάση της ζωής του αρχίζει να ασχολείται ξανά με τον μοντελισμό, όμως υπό άλλους όρους, και με τελείως διαφορετικές απαιτήσεις στην ποιότητα των μοντέλων και του τελικού αποτελέσματος. Έχω εισέλθει σε αυτή την δεύτερη φάση εδώ και περίπου δέκα χρόνια και έχω κερδίσει βραβεία σε εγχώριους διαγωνισμούς αλλά και στο εξωτερικό».

Ποιοι πήραν μέρος στην έκθεση

Στην έκθεση εξέθεσαν δημιουργίες τους οι μοντελιστές κύριοι Γιώργος Μαραγκόπουλος, Γιάννης Γεωργάκης, Βασίλης Ζαρογιάννης, Στράτος Ντεβετζής, Δημήτρης Λεμονής, Λάμπρος Ντουρλιός, Νίκος Καραβασίλης, Τάσος Ψωμάς, Σάκης Ούτρας, Χρήστος Αθανασίου, Μιχάλης Γιαννούλας, Θωμάς και Απόστολος Σίσκος.

ΧΑΡΗΣ ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις