Εντυπωσιακή εικαστική έκθεση με «Πρώτη ύλη» το μαλλί

Ιδιαίτερη και εντυπωσιακή είναι η εικαστική έκθεση με τίτλο «Πρώτη ύλη» της κυρίας Μαρία Γαλαζούλα που εγκαινιάστηκε με επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Τσιτσάνη- Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό.

Η «Πρώτη ύλη» επικεντρώνεται στην υλικότητα του μαλλιού ως φυσικού, πρωτογενούς και καθημερινού αγαθού, αλλά και γενικότερα η καλλιτεχνική πρακτική της κας Γαλαζούλα προσεγγίζει μια διαδεδομένη τάση της σύγχρονης τέχνης που σχετίζεται και αξιοποιεί «γυναικείες» οικιακές ενασχολήσεις, όπως η επεξεργασία του νήματος, το κέντημα, η ύφανση, το πλέξιμο και η χειροτεχνία, με στόχο την διερεύνηση κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων –θρησκεία, έμφυλες ταυτότητες, εργασία.

Η κα Γαλαζούλα μίλησε στον «Διάλογο» για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με το μαλλί σαν μέσο καλλιτεχνικής δημιουργίας αναφέροντας: «Η έκθεση είναι λίγο ιδιαίτερη, δεν είναι απλά έκθεση ζωγραφικής, και είναι ιδιαίτερη διότι χρησιμοποιώ για την κατασκευή των έργων μαλλιά και μαλλιά από πρόβατο, άλλοτε είναι κατεργασμένα και βαμμένα και άλλοτε όχι. Το μαλλί είναι το μέσο που με καθοδηγεί και μετά ως κλωστή το προσαρμόζω στα έργα που θέλω να δημιουργήσω. Η τέχνη που κάνω είναι καθαρά βιωματική επειδή οι παππούδες μου και οι γονείς μου είχαν κοπάδια από πρόβατα και όλη τους η ζωή και η δούλεψη γινόταν γύρω από αυτό οπότε είχα τόσες πολλές εικόνες, αφηγήσεις γυναικών που με βοήθησαν πολύ γιατί το μαλλί το κεντάω πάνω σε χαρτί και σε ύφασμα ενώ και σαν παιδί συμμετείχα σε κτηνοτροφικές δουλειές που αυτό ήταν το εφαλτήριο για να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο υλικό».

Στην έκθεση παρουσιάζονται επιτοίχια έργα μεγάλων διαστάσεων, κατασκευές και βίντεο τα οποία με έντονο το στοιχείο της συμβολικής παραμέτρου του υλικού, ενός στοιχείου φορτισμένου με ποικίλες έννοιες, εικόνες και εμπειρίες, δημιουργούν ένα εικαστικό περιβάλλον πολλαπλών αναφορών, προκειμένου η καλλιτέχνις να αφηγηθεί προσωπικές ιστορίες που αντανακλούν ταυτόχρονα συλλογικές μνήμες. Η οικειοποίηση της επεξεργασίας του μάλλινου νήματος που συναρτάται άμεσα με τις πολιτισμικές ρίζες, την ταυτότητα και την καταγωγή της καλλιτέχνιδας, εκφράζουν την ίδια και αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τις έννοιες της χειρωναξίας και της νομαδικότητας, την ελευθερία δράσης, κίνησης και ευελιξίας που χαρακτηρίζει το εικαστικό της έργο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου και η καλλιτέχνιδα θα βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 12:00- 14:00.

 

ΧΑΡΗΣ ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις