Εισηγήτριες στο 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για τους Βλάχους καθηγήτριες του 4ου Πειραματικού Λυκείου Τρικάλων

Η δουλειά που κάνουν με τους μαθητές και η προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει από πέρυσι και αφορά στην διάσωση και διάδοση της τοπικής προφορικής ιστορίας καταγράφοντας μαρτυρίες πολλών καθημερινών ανθρώπων, έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται.

Ο λόγος για την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του 4ου Πειραματικού Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» οι συντονίστριες εκπαιδευτικοί της οποίας Ευφροσύνη Βάγγου και Μαριάννα Αποστόλου (διευθύντρια) συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των εισηγητών στο1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Οι Βλάχοι της Ελλάδας. Ταυτότητες και ετερότητες στον χώρο και τον χρόνο» που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2022 στην Κοζάνη.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνει ο Τομέας Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αποσκοπεί στην παρουσίαση των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων ερευνών και μελετών σχετικά με την Ιστορία, τη Λαογραφία-Εθνογραφία και τη Γλώσσα των Βλάχων.

Η εισήγηση των δυο εκπαιδευτικών έχει τίτλο «Οι βλάχοι των Τρικάλων: Πόσα γνωρίζουν για την ταυτότητά τους οι Βλάχοι μαθητές και μαθήτριες». Πρόκειται να παρουσιάσουν μέρος της δουλειάς που έχουν ξεκινήσει τα μέλη της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας του σχολείου τους και αφορά στη συλλογή μαρτυριών, προτάσσοντας την προσωπική μνήμη των συμπολιτών τους και στοχεύοντας σε ένα αφήγημα για το παρελθόν που τα ίδια τα παιδιά θα έχουν δημιουργήσει μετά από την δική τους έρευνα και μελέτη.

Όσον αφορά στο συνέδριο να σημειώσουμε ότι οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν είναι:

-Οι Βλάχοι κατά τη μετάβαση από την οθωμανική κυριαρχία στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους

-Το παρελθόν στο παρόν. Αντιλήψεις, αναπαραστάσεις και χρήσεις του παρελθόντος.

-Πολιτισμός ή πολιτισμοί. Λαογραφίες, εθνογραφίες και αφηγήματα.

-Ταυτότητες. Ιστορική συγκρότηση, διαχείριση, προσανατολισμοί, αντιπαλότητες.

-Γλώσσα. Ιδιώματα, διάλεκτοι.

 

Αφροδίτη Νανάκη

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις