Γιώργος Κυρίτσης: Ο σπουδαίος Τρικαλινός ηθοποιός, ο κρυφός γάμος με την Ακρίτα, η θητεία στη Βουλή και ο ρόλος του παππού

Ο ηθοποιός Γιώργος Κυρίτσης γεννήθηκε στο Βαρούσι Τρικάλων, αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Πέραν της υποκριτικής ασχολήθηκε και με τη συγγραφή σεναρίων ενώ το 2012 εξελέγη βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο ίδιος έχει πει σχετικά: “Με την πολιτική ήμουν πάντα «μπλεγμένος», με την έννοια του συνδικαλισμού κυρίως, και έχω περάσει από τα κόμματα της Αριστεράς. Τώρα, γιατί «έμπλεξα» περισσότερο; Διότι τον πρόεδρο του κόμματος τον γνώριζα πολύ καιρό πριν, μεγαλώσαμε μαζί και είμαστε φίλοι από παιδιά. Υπάρχει και ένα χαρακτηριστικό της μακροχρόνιάς μας φιλίας: Όταν έκλεισα την πρώτη μου δουλειά στο θέατρο με τον Στέφανο Ληναίο, ο πρόεδρος του κόμματος μου κρατούσε να μάθω τα λόγια. Επομένως, επειδή ξέρω το ήθος του, την εντιμότητά του και γνωρίζω πολύ καλά ποιος είναι, είπα «ναι, θα είμαστε μαζί, πάμε για μία καινούργια χώρα, πάμε για ένα νέο κόμμα, πάμε για την Αριστερά που ονειρευόμαστε, πάμε για την Ελλάδα που θέλουμε». Γι αυτό, λοιπόν, «έμπλεξα» με την πολιτική”.

Ο γάμος με την Έλενα Ακρίτα

 

Η Έλενα Ακρίτα με τον Γιώργο Κυρίτση παντρεύτηκαν το 2012 ύστερα από πολλά χρόνια κοινής πορείας με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Ψυχικού, σε πολύ στενό κύκλο.Το ζευγάρι είχε επιλέξει να κρατήσει το γεγονός μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τη δημοσιογράφο να γνωστοποιεί την είδηση την επόμενη μέρα του γάμου τους. Ο ίδιος έχει δηλώσει σχετικά: “Μας πήρε 20 χρόνια να γνωριστούμε, γνωριστήκαμε καλά, και είπαμε «ας το κάνουμε κι αυτό, να παντρευτούμε». Ήταν καιρός πια… Κοιτάξτε, όλα όσα ζήσαμε με την Έλενα μετατράπηκαν σε φροντίδα, σε μεγάλη αγάπη. Και, επίσης, μην ξεχνάς ότι η Έλενα δεν είναι και το πιο εύκολο παιδί του κόσμου (χαμογελάει). Τσακωθήκαμε, χωρίσαμε, τα ξαναβρήκαμε, ξαναχωρίσαμε, περάσαμε πολλά, ιστορίες ολόκληρες. Αλλά, τελικά, όλα κατέληξαν στο γάμο. Να φανταστείτε, πήγαμε 5 μέρες ταξίδι στη Μακεδονία μετά το γάμο μας, και αυτό το σκεφτόμασταν πολλά χρόνια, επειδή δεν είχαμε χρόνο! Λέγαμε, «μόλις τελειώσουμε από αυτό, θα ξεκινήσουμε να πάμε ένα ωραίο ταξίδι στην Ελλάδα μας που είναι τόσο όμορφη!». Ε, αυτό δεν γινόταν ποτέ με τη δουλειά!”

Με την Έλενα Ακρίτα δημιούργησαν το θέατρο «Μελίνα» και ανέβασαν το «Σοβαρό κύριο Ερνέστο» του Όσκαρ Ουάιλντ και τη «Γυναίκα της πρώτης σελίδας» του Νηλ Σάιμον.
Εγραψαν μαζί το σενάριο της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς “Τα μυστικά της Εδέμ” που προβλήθηκε στο Mega.

Μαζί, έχουν γράψει ακόμα τις σειρές «Γόβα στιλέτο», «Στρας», «Φτερά του Έρωτα», «Κάτω από την Ακρόπολη», «θέα στο Πέλαγος», «Βέρα στο Δεξί», «Αν υπήρχες θα σε χώριζα» και έχουν τιμηθεί για το έργο τους με πάνω από εννιά βραβεία.
Η «Γόβα στιλέτο» ήταν το πρώτο δυτικό τηλεοπτικό προϊόν που παίχτηκε στην Κίνα, η «Βέρα στο Δεξί» και «Τα μυστικά της Εδέμ» έχουν πουληθεί σε βαλκανικές χώρες ενώ «Τα μυστικά της Εδέμ» αγοράστηκαν από την Τουρκία και την Περσία.

 

Η υποκριτική και οι επιτυχημένες συνεργασίες

 

Ο Γιώργος Κυρίτσης συνεργάστηκε στο θέατρο με μεγάλους σκηνοθέτες, όπως τους Ζυλ Ντασσέν, Μιχάλη Κακογιάννη, Ανδρέα Βουτσινά, Μίνωα Βολανάκη, Αντώνη Αντύπα, Όλεγκ Ευφραίμοφ (Διευθυντής Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας), Ρόμπερτ Στούρουα (Διευθυντής του Θεάτρου Ρουσταβέλι), Τζέιμς Ρόουζ Έβανς (Ιδρυτής του Hampstead Theatre), και ηθοποιούς όπως τους Μάνο Κατράκη, Άννα Συνοδινού, Λυκούργο Καλλέργη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Τζένη Καρέζη, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Κώστα Καζάκο, Γιάννη Φέρτη, Ξένια Καλογεροπούλου, Στέφανο Ληναίο, Θύμιο Καρακατσάνη και τους περισσότερους πρωταγωνιστές του νεοελληνικού θεάτρου.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα αλλά και σειρές. Ενδεικτικά αναφέρονται: «Παράξενος ταξιδιώτης», «Χωρίς ανάσα», «Λωξάντρα» «Γιούγκερμαν», «Τα Λαυρεωτικά», «Σταύρωση χωρίς ανάσταση», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Μαύρη χρυσαλίδα», «Μεθυσμένη πολιτεία».

Έπαιξε σε όλα σχεδόν τα μεγάλα έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου (Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Σέξπηρ, Ίψεν, Πιραντέλο, Πίντερ, Μπρέχτ, Γκόρκι, Σων Ο’ Κέιζι), και συμμετείχε σε ταινίες στον κινηματογράφο όπως «Μέρες του ’36», του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, «Ένας νομοταγής πολίτης» του Ερρίκου Θαλασσινού, «Δυο ήλιοι στον ουρανό» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, «ο Κλοιός» του Κώστα Κουτσομύτη, «Άρπα Κόλλα» του Νίκου Περάκη.

Ο ρόλος του παππού

 

Ο νεαρός Κυρίτσης σπούδασε Πληροφορική στο Λονδίνο, ενώ έχει καταφέρει και έχει συγκεντρώσει πολλά διπλώματα που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Μετρά ήδη στο ενεργητικό του πολλές ώρες διδασκαλίας σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σκοπεύει να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα.

Επιτυχημένος και μακριά από το επάγγελμα του πατέρα, κάτι για το οποίο είναι πολύ ικανοποιημένος ο Γιώργος Κυρίτσης. Ο ηθοποιός και σεναριογράφος, μαζί με την Έλενα Ακρίτα, της τηλεοπτικής σειράς «Τα μυστικά της Εδέμ» δεν ήθελε να δει τον γιο του να «μπλέκει» με αυτό τον χώρο. Ιδιαίτερα με την κρίση που περνάει τα τελευταία χρόνια και που ο ίδιος γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα παιδιά. Απέκτησε δε και τη δική του οικογένεια.

«Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου!» υποστηρίζει ο Γιώργος Κυρίτσης στη λεζάντα της φωτογραφίας που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αν και δεν χρειαζόταν να γράψει τίποτα! Το από καρδιάς γέλιο του, την ώρα που έχει αγκαλιά τον εγγονό του, τα λέει όλα! Ο αγαπημένος ηθοποιός και συγγραφέας, αποφάσισε να μας συστήσει τον Γιώργο Κυρίτση Jr, τον εγγονό που του χάρισε ο γιος του Μάρκος.

Πηγή: enimerotiko.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις