Για πρακτική άσκηση στο Περτούλι οι φοιτητές της Δασολογίας Καρδίτσας – Έντονες αντιδράσεις των φορέων της Καρδίτσας

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φορέων της Καρδίτσας στην απόφαση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να στείλει τους φοιτητές της Σχολής Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού που εδρεύει στην Καρδίτσα, να τελέσουν την πρακτική τους άσκηση στα βουνά των Τρικάλων. Όπως αναφέρουν στις επιστολές τους προς τη διοίκηση της Σχολής τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, όσο και οι Δήμαρχοι Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα κ.κ. Τσιάκος και Νάνος αντίστοιχα, η απόφαση αυτή αδικεί κατάφωρα τον ορεινό όγκο της Καρδίτσας και συγκεκριμένα την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, από τη στιγμή που έχει υπογραφεί μεταξύ της συγκεκριμένης Σχολής και του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα μνημόνιο συνεργασίας. Οι επιστολές έχουν ως εξής:

Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κ. Νούσιος

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, την πρόθεση της διοίκησης της Σχολής Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, να εισηγηθεί ώστε η πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος να γίνει στην περιοχή του Ασπροποτάμου Τρικάλων.

Ως Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας ειλικρινά δεν κατανοούμε τους λόγους και τους σκοπούς μιας τέτοιας απόφασης, αν τελικά αυτή ληφθεί, στη σύσκεψη της διοίκησης της σχολής, για το θέμα αυτό.

Να υπενθυμίσουμε ότι έχει υπάρξει συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με την οποία τέθηκαν στη διάθεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χωρίς κόστος, υποδομές όπως ο Βοτανικός Κήπος, το Περιβαλλοντικό Κέντρο Νεοχωρίου, το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου και άλλες υποδομές, προκειμένου να φιλοξενηθούν φοιτητές για πρακτική άσκηση και επιστημονικές μελέτες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ως Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, έστω κι αν υπάρχει απλά εισήγηση προς το παρόν για το θέμα.

Δυσαρέσκεια, η οποία γίνεται εντονότερη, αν αναλογιστούμε τις μάχες που δώσαμε με όλους τους φορείς της Π.Ε Καρδίτσας για να παραμείνει το Τμήμα στην Καρδίτσα και να αναβαθμιστεί.

Παράλληλα θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο ορεινός όγκος της Λίμνης Πλαστήρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης εκπαίδευση και κατάρτιση των φοιτητών του τμήματος.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Π.Ε. Καρδίτσας θεωρεί απαράδεκτη μια τέτοια απόφαση και καλεί τη Διοίκηση της Σχολής Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού να επανεξετάσει της αρχική της εισήγηση ως προς την επιλογή τόπου πρακτικής άσκησης των φοιτητών, επιλέγοντας τελικά την Π.Ε. Καρδίτσας.

Δήμαρχος Καρδίτσας Β. Τσιάκος

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το τμήμα Δασολογίας που Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιδιώκει να μεταφέρει τη πρακτική άσκηση των φοιτητών του σε δάση του ορεινού όγκου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Πρόκειται για επιδίωξη, η οποία αν επιβεβαιωθεί ότι ισχύει, μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μια τέτοια εξέλιξη, η οποία μάλιστα δρομολογείται στο παρασκήνιο και θα αντιδράσει άμεσα. Προειδοποιεί δε εκείνους που μικροτοπικιστικά σκέφτονται ότι δεν θα δεχθεί παιχνίδια εις βάρος μιας περιοχής, η οποία φιλοξένησε επί δεκαετίες το τμήμα Δασοπονίας και το τμήμα Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου δίνοντας και στους ίδιους τη δυνατότητα να αναδειχτούν μέσα από αυτά.

Σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα.

Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Π. Νάνος

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο, ότι το Τμήμα Δασολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εισηγείται … να κάνουν πρακτική άσκηση οι φοιτητές στο Περτούλι Τρικάλων!

Θυμίζουμε ότι με δική μας πρωτοβουλία, αρχές Φλεβάρη του 2020, έγινε σύσκεψη στο τμήμα Δασολογίας, παρουσία όλων των προέδρων, του αντιπρύτανη κ. Χ. Μπιλίνη, του δημάρχου και αντιδημάρχου Λίμνης Πλαστήρα και αποφασίστηκε η συνεργασία.

Απόρροια της συμφωνίας συνεργασίας ήταν η επίσκεψη των καθηγητών στις παραχωρούμενες για χρήση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εγκαταστάσεις, (ιδιοκτησίας Δήμου Λίμνης Πλαστήρα), όπως: Βοτανικός Κήπος – Περιβαλλοντικό Κέντρο Νεοχωρίου για ανάπτυξη εργαστηρίων. Πολιτιστικό Κέντρο Κερασιάς, Συνεδριακό Κέντρο Μορφοβουνίου για μαζικές εκδηλώσεις, Μουσείο Οίνου και Αμπέλου και Γυμνάσιο Μεσενικόλα, Σχολεία Δάσους, κατασκηνώσεις Νεράϊδας, αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις, θεματικά πάρκα, τα πάντα στη διάθεση των Σχολών του Πανεπιστημίου! Πλέον αυτών, ο ίδιος πρότεινα την επαναφορά παλαιότερης πρότασης για δημιουργία Πανεπιστημιακού Δάσους στο Μπελοκομίτη

Ο Δήμος παραχωρεί για χρήση αυτές τις υποδομές με στόχο να καταστεί η Λίμνη Πλαστήρα εκπαιδευτικός προορισμός και τόπος φιλοξενίας φοιτητών για πρακτική άσκηση, ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Θα απουσιάζει το Τμήμα Δασολογίας Καρδίτσας; Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι. Είμαστε βέβαιοι ότι στη σημερινή (σ.σ. Τρίτη 14/4) συζήτηση θα πρυτανεύσει η λογική και το Τμήμα Δασολογίας θα αποφασίσει για την πρακτική άσκηση των φοιτητών στην Καρδίτσα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιβεβαιωθεί η διάθεση συνεργασίας που συμφωνήθηκε με το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Στο τέλος, ο καθένας θα αναλάβει το κόστος των επιλογών του.

Σχετικές δημοσιεύσεις