Γιατί αφορά όλους τους Τρικαλινούς η έκδοση της Ιστορίας της Φιλαρμονικής Τρικάλων

  • Ένα σωματείο της πόλης μας με ιστορία 125 χρόνων!
  • Μια σημαντική πολύχρονη έρευνα του συμπολίτη μας Οδυσσέα Χρ. Τράντου, μέλους για 40 χρόνια της Φιλαρμονικής, που αποτυπώνει σε 650 (!) σελίδες όχι μόνο την πορεία του υπερ-αιωνόβιου σωματείου αλλά και κορυφαία «στιγμιότυπα» της ιστορίας των Τρικάλων και των Τρικαλινών, από το 1881 μέχρι και σήμερα
  • Το εντυπωσιακό αυτό λεύκωμα, με εκατοντάδες φωτό και αναλυτικά στοιχεία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις «εκδόσεις ΚΡΟΥΠΗ»

 

Από τα πρώτα βήματα της δημοσιογραφικής μου πορείας, το 1983 και κυρίως από τις αρχές του αιώνα που διανύουμε, έθεσα ως μία από τις προτεραιότητές μου το να συμβάλω με τις όποιες δυνάμεις μου στην καταγραφή και ανάδειξη της σύγχρονης ιστορίας των Τρικάλων και των Τρικαλινών.

Σημαντικοί σταθμοί αυτής της προσπάθειας ήταν:

– Η έκδοση του βιβλίου «Οδός Ασκληπιού» του Νεκτάριου Κατσόγιαννου, το οποίο έχει εξαντληθεί.

– Το βιβλίο-εκδοτικός άθλος, σε πανελλαδικό επίπεδο, για τα πρώτα 50 χρόνια (1963-2013) του θρυλικού Α.Ο. Τρίκαλα, του Σωτήρη Κύρμπα.

– Το βιβλιαράκι του Γιώργου Λεπενιώτη-Δημήτρη Τσιώλη για τον άγνωστο Τρικαλινό εθνομάρτυρα Αριστείδη Παππά, τον «Απόστολο Παύλο» της Φιλικής Εταιρείας. Έχει επίσης εξαντληθεί.

– Το βιβλίο του πρώην δημάρχου Τρικκαίων Κων/νου Παπαστεργίου για τους «Τρικαλινούς Ευεργέτες», αλλά και η ειδική έκδοση Δωρί-ΖΩ, επίσης για τους Τρικαλινούς ευεργέτες, με κεντρικό αφιέρωμα στο ΙΔΡΥΜΑ Λεωνίδα Κ. Μακρή, ιατρού, το οποίο στηρίζει σημαντικά δράσεις πολιτισμού και τοπικής ιστορίας.

– Το βιβλίο-λεύκωμα για τα 30 χρόνια του Συλλόγου Τρικαλινών ζωγράφων, σε συνεργασία και επιμέλεια του Δ.Σ. του Συλλόγου.

– Εκατοντάδες, κυριολεκτικά, άρθρα και ρεπορτάζ στον «διάλογο», στα περιοδικά «ΤΡΙΗΜΕΡΟ» και «ΖΩ»  αλλά και στο περιοδικό ΞΕΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ το οποίο αποτελεί επίσης πανελλαδική μοναδικότητα αφού παράγεται στην περιφέρεια (με έδρα στα Τρίκαλα) Θεσσαλίας αλλά κυκλοφορεί πανελλαδικά σε συνεργασία με μεγάλης κυκλοφορίας Αθηναϊκές εφημερίδες.

Όλα αυτά δεν τα αναφέρουμε για να «ευλογήσουμε τα γένια μας» αλλά για να ανακοινώσουμε την επόμενη συμμετοχή-συμβολή μας σε μια έκδοση που ασφαλώς και θα αποτελέσει έναν νέο πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών για την καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας των Τρικάλων και των Τρικαλινών.

 

Αναφερόμαστε στο πόνημα του συμπολίτη μας Οδυσσέα Χρ. Τράντου

«Το χρονικό της Φιλαρμονικής Τρικάλων (1896-2020)»

Πρόκειται για έναν τόμο 650 σελίδων (!) που περιλαμβάνει, χρονιά-χρονιά την ιστορία της μπάντας που κάποτε ήταν σημείο αναφοράς της πολιτισμικής και κοινωνικής ζωής της πόλης και δεν υπάρχει σχεδόν κανένα Τρικαλινό σπίτι που να μην είχε για ορισμένη περίοδο κάποιο μέλος του στις τάξεις της.

Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και έπειτα από μελέτη δεκαετιών ο Οδυσσέας Τράντος, οδηγούμενος από την αγάπη και το πάθος του για την Φιλαρμονική Τρικάλων, της οποίας είναι μέλος από παιδί 11 χρονών (από το 1981 !), κατάφερε να αποτυπώσει όχι μόνο την Ιστορία της Φιλαρμονικής αλλά και πολλά «στιγμιότυπα» της πορείας της κοινωνίας των Τρικάλων, μετά την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού (1881) μέχρι και τις ημέρες μας.

Παρά τις περίεργες συνθήκες που ζούμε τον τελευταίο χρόνο πιστεύουμε πως η «έξοδος» προς την επιστροφή στην κανονικότητα και την κοινωνικότητα θα πρέπει να σηματοδοτηθεί και από τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η έκδοση και η παρουσίαση (ελπίζουμε σε ανοικτό χώρο, τον Σεπτέμβριο ή και λίγο αργότερα) της υπερεκατονταετούς ιστορίας της «Φιλαρμονικής Τρικάλων».

 

ΣΗΜ: Με την ευκαιρία αυτού του σημειώματος θα ήθελα να τονίσω πως οδηγοί μου και μυητές μου στην αγάπη μου και την επιθυμία μου για συμβολή στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας ήταν (και είναι) το έργο της κ. Μαρούλας Κλιάφα, του κ. Θεόδωρου Νημά, του κ. Νεκτάριου Κατσόγιαννου, του κ. Σωτήρη Γοργογέτα και πολλών ακόμη Τρικαλινών πνευματικών σκαπανέων τους οποίους τιμώ και ευχαριστώ για τις κατά καιρούς συμβουλές τους και για το ότι με τιμούν με την φιλία τους.

Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να κάνω ένα μεγάλο αφιέρωμα σε όλους τους παραπάνω. Πολλές ευχαριστίες οφείλω και σε όλους τους κατά καιρούς συνεργάτες μου αλλά και σε όσους πίστεψαν και πιστεύουν πως αξίζει να στηρίζονται τέτοιες προσπάθειες.

 

Υ.Γ. Περισσότερα για την Φιλαρμονική Τρικάλων σε επόμενες εκδόσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΟΥΠΗΣ

 

 

Από την εφημερίδα ΔΙΑΛΟΓΟΣ 22/3/2021

Σχετικές δημοσιεύσεις