Ας μη χαρίσουμε την Ελπίδα (Αμάλ) στους κάθε λογής φανατικούς…

Του Δημήτρη Κρούπη

 

Για το ταξίδι της μικρής Αμάλ, Ελπίδα στα ελληνικά, πρωτοδιαβάσαμε στις αρχές Μαΐου. Πληροφορηθήκαμε πως πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή του θεάτρου Goodchance από τη Συρία, ένα διεθνές κινητό φεστιβάλ, το οποίο θα ξεκινούσε από τα σύνορα της Συρίας-Τουρκίας, θα διέσχιζε 8 ευρωπαϊκές χώρες, δεκάδες πόλεις και θα κατέληγε στη Μ. Βρετανία. Σε κάθε πόλη-σταθμό θα γίνονταν σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Κεντρικό πρόσωπο αυτού του κινητού φεστιβάλ είναι μια εννιάχρονη Σύρια, η Αμάλ (η οποία δεν γνωρίζουμε και αν είναι Μουσουλμάνα στο θρήσκευμα) με τη μορφή γιγάντιας κούκλας-μαριονέτας ύψους 3,5 μέτρων, η οποία αρχίζει το ταξίδι «ψάχνοντας» τη μητέρα της και εκπροσωπώντας τα εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες (που σίγουρα δεν είναι μόνο Μουσουλμάνοι) που αναζητούν την επανένωση με τις οικογένειές τους, την επιστροφή στο σχολείο, το δικαίωμα στη ζωή, την ΕΛΠΙΔΑ.

Αυτό το φιλόδοξο δημόσιο έργο τέχνης έχει αγκαλιασθεί από κάθε χώρα, ξεκίνησε την πορεία του και στις 9/8 έγινε δεκτό στη Χίο με μεγάλη ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, δημοσιοποιημένο από τις αρχές Μαΐου, οι επόμενοι σταθμοί του (στην Ελλάδα) είναι τα Γιάννενα (στις 28 Αυγούστου), η Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα (στις 29 Αυγούστου), η Λάρισα (στις 31/8), η Ελευσίνα (1/9) και η Αθήνα (2 & 3/9). Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ιταλία.

Φυσικά η πλειονότητα των Τρικαλινών και των Καλαμπακιωτών δεν γνώριζαν τίποτα για την μικρή Αμάλ μέχρι πριν λίγες ημέρες. Μέχρι που κάποιοι στην Καλαμπάκα (με επικεφαλή μάλιστα τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον τουρισμό κ. Γιάννη Μπουτίνα!) ένοιωσαν πως κινδυνεύει η αγιότητα του Ιερού χώρου των Μετεώρων αν σταθμεύσει έστω και σε απόσταση αναπνοής, μια εννιάχρονη Μουσουλμάνα (την οποία λόγω… ύψους την βλέπουν σαν παγανιστικό σύμβολο…) και άρχισαν να «απειλούν» πως αν τολμήσει να πλησιάσει θα την ρίξουν στην «ιερά πυρά»!

Ειλικρινά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν ως κρυφό τους κίνητρο να μυήσουν τους ευρωπαίους στον Μουσουλμανισμό. Ξέρουμε όμως πως ο Χριστός γεννήθηκε ως πρόσφυγας και δεν φοβήθηκε ποτέ να συντρέξει ή να συγχρωτισθεί με κάποιον κατατρεγμένο. Διαβάζουμε επίσης για την υποδοχή της Αμάλ στη Χίο, για τις πολυήμερες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που ετοιμάζονται στη Λάρισα για την υποδοχή της και δεν ξέρουμε αν στην Καλαμπάκα που δέχεται ή μάλλον δεχόταν 2 εκατ. επισκέπτες το χρόνο, περιποιεί τιμή τέτοια στάση.

Περιμένουμε δε με ενδιαφέρον την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις αποφάσεις του.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις