Αρχέγονοι συμβολισμοί σε «Χρυσό και Ασήμι» από την Ρένα Γεωργούλα

«Χρυσό & Ασήμι» τιτλοφορείται η ατομική έκθεση ζωγραφικής που παρουσιάζει η κα Ρένα Γεωργούλα από το απόγευμα της Παρασκευής στο Μουσείο Τσιτσάνη, μια σειρά από έργα εμπνευσμένα από τους αρχέγονους συμβολισμούς των κυρίαρχων αυτών μετάλλων.

Η δημιουργός προβάλλει με έναν ιδιαίτερο και μοντέρνο τρόπο τους πρωταγωνιστές της και τους κοσμεί με Χρυσό & Ασήμι, σε μια υπαρξιακή αφήγηση του Ήλιου και της Σελήνης, της ολότητας και της δυαδικότητας, που μοιράζονται το ίδιο σύμπαν.

Μέσα από ξεκάθαρα σχέδια με κυρίαρχα αυτά τα δύο μεταλλικά χρώματα, προσεγγίζει μακρινές, ξεχασμένες συναισθηματικές και πνευματικές εμπειρίες, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει ως μία, τις δυο αντικρουόμενες αλληγορικά έννοιες των δύο αυτών μετάλλων, της έλξης και της μοναξιάς, της παρουσίας και της ανάμνησης, του φωτός και της σκιάς.

Η δημιουργός, με την πρόθεση να προκαλέσει μια συναισθηματική εμπειρία γύρω από την ακατέργαστη φύση μας και τα ασαφή όρια της αγάπης και του πόνου, δίνει μια ανάγλυφη υφή στα μεταλλικά αυτά χρώματα ώστε να μειώσει την ένταση των αντιθέσεων και να δώσει έμφαση στην αρμονία.

Η αίσθηση της αιώρησης σε κάποιους πίνακες έρχεται να θυμίσει την αιώνια σύνδεση του συμπαντικού με το γήινο, ενώ στα αντισυμβατικά μαύρα φόντα, δίνει φωνή σε κάθε σιωπηλή θηλυκότητα, αρρενωπότητα, θρησκευτικότητα ή δυναμισμό.

Η δημιουργός πειραματίζεται με την ενσωμάτωση των αντιθέσεων στον καμβά, επιχειρώντας να προκαλέσει το ίδιο συναίσθημα, να φέρει στην επιφάνεια μια θυμική κατάσταση ίδια σε οποιαδήποτε ερμηνεία της εικόνας.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι το Σάββατο 24/12 με είσοδο ελεύθερη 09:00-15:00 και 18:00-21:00.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις