Απολύτως επιτυχημένη η παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες από την άλλη όχθη»

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Τσιτσάνη από το βιβλιοπωλείο «Τσιοπελάκος» η παρουσίαση του νέου βιβλίου του γνωστού στιχουργού και λογοτέχνη κ. Γιώργου Πολυμενάκου με την συμμετοχή της κας Μαρίας Πολυκανδριώτη με τίτλο «Ιστορίες από την άλλη όχθη» (εκδόσεις Απόπειρα).

Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο περιλαμβάνει ιστορίες από την άλλη όχθη του σήμερα, από έναν κόσμο που δεν χάθηκε γιατί υπάρχει ακόμα, μέσα μας. Ιστορίες σε πρώτο πρόσωπο, από την άλλη όχθη μιας άχρηστης αφθονίας, άλλες αισιόδοξες, άλλες μελαγχολικές, με αυτεπίγνωση απέναντι στο γκροτέσκο, διάστικτες από αναλαμπές χιούμορ, όπως είναι άλλωστε και η ζωή του καθενός από εμάς. Ιστορίες για την άγνωστη δύναμη που υπάρχει κρυμμένη μέσα μας αλλά κάποιες φορές αποκαλύπτεται μέσα από τα βιώματα της καθημερινής μας ζωής και την υψώνει σε ένα επίπεδο πάνω από το τετριμμένο.

Κεντρικός παρουσιαστής του βιβλίου ήταν ο Φιλόλογος κ. Ηλίας Γιαννακόπουλος που μίλησε για τη σχέση των ανθρώπων με τον τόπο τους σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πραγματεύομαι την μυστηριώδη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στον τόπο και όταν λέω τόπο κατ΄ εξοχήν εννοώ τον γενέθλιο τόπο. Είναι κάτι το μυστηριακό σε βαθμό που δεν εμπίπτει σε καμία επιστήμη για να μπορέσει να δώσει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά αυτό το δέσιμο. Κάποιοι μεγαλούργησαν οικονομικά, πνευματικά ή σε κάποιο επίπεδο της επιστήμης αλλά θέλουν πάντα να γυρίσουν και να κλείσουν τα μάτια τους, να πεθάνουν στον γενέθλιο τόπο. Είναι κάτι που πραγματικά ισχύει από την παλιότερη εποχή μέχρι και σήμερα. Όλη αυτή η ιδέα γεννήθηκε διαβάζοντας το βιβλίο του κ. Πολυμενάκου στον βαθμό που διέκρινα μια παθολογική και μυστηριακή σχέση αγάπης προς την πατρώα γη και συγκεκριμένα το Πέραμα που αναφέρεται το βιβλίο με τα επιμέρους διηγήματα αλλά επειδή είμαι και εγώ παθών δηλ. έχω μια μεγάλη αγάπη για το χωριό μου την Πιαλεία. Όλα αυτά σε μια εποχή που τείνει να γεννήσει τον ανέστιο και τον άπατρι με την έννοια ότι αλλού γεννήθηκες, μετά αλλού είναι η δουλειά σου, οι διακοπές σου και στο τέλος θα φτάσουμε να μην ξέρουμε από πού καταγόμαστε. Παραφράζοντας τον Βίτγκενσταϊν θα έλεγα ότι τα όρια του τόπου μας είναι τα όρια του κόσμου μας».

Στα πλαίσια της όμορφης εκδήλωσης που συντόνισε ο λογοτέχνης κ. Νίκος Μάντζιος προβλήθηκε επίσης το ποιητικό ντοκιμαντέρ «Ο τόπος», σε σενάριο και σκηνοθεσία του συγγραφέα, αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν ο κ. Γιώργος Πατούκας και η κα Ιουλία Κούρτη ενώ τσέλο έπαιξε η κα Δέσποινα Μητούλα.

ΧΑΡΗΣ ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις