Αλέξανδρος Μολφέσης: «Επιλογή μου να κρατηθώ μακριά από τα εμπορικά δισκογραφικά κυκλώματα»

 Αλέξανδρος Μολφέσης – Τραγουδιστής, Τραγουδοποιός, Ραδιοφωνικός Παραγωγός

Ο κ. Αλέξανδρος Μολφέσης είναι ένας ξεχωριστός τραγουδοποιός και τραγουδιστής της ελληνικής ροκ μουσικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου 1959. Έκανε σπουδές σε Μουσική, Οικονομικά, Ραδιόφωνο & Τηλεόραση. Εργάστηκε ως Συνθέτης, Στιχουργός, Τραγουδιστής με σειρά πολύ αξιόλογων δίσκων όπως «Ξεκίνημα», «Δυο ξανθιές», «Αναμνήσεις από τον Πλούτωνα», «Αντίθετο», «Ταξίδι στ΄ αστέρια», «21 χρόνια μετά»,  «Second Hand» κ.λπ., Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Παρουσιαστής σε πολλούς σταθμούς όπως TOP FM – ΗΧΩ FM – ANT1 FM – JERONIMO GROOVY – COOL FM – CAPITAL RADIO, Αφηγητής & Εκφωνητής στην Τηλεόραση με χαρακτηριστική την συμμετοχή του στον πρώτο «Τροχό της τύχης», General Manager σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, Μεταφραστής, Υποτιτλιστής, Voice Over artist.

 

Συνέντευξη στον συνεργάτη μας Χάρη Μαντέλλο

 

Ερ: Κύριε Μολφέση να ξεκινήσουμε από την πιο πρόσφατη δισκογραφική σας δουλειά που… είναι επανακυκλοφορία ενός σπάνιου και εν πολλοίς αγνώστου δίσκου που είχατε κάνει με το συγκρότημα Αστάρτη. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή την σημαντική για τους φίλους του ελληνικού ροκ δισκογραφική κατάθεση.

 

Απ: Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη κυκλοφορία – 40 χρόνια μετά. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε μεν το 1981 αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Το δε “tape” με τις ηχογραφήσεις χάθηκε. Έτσι, τα μόνα τραγούδια που σώθηκαν ήταν αυτά που είχα αντιγράψει σε μια κασέτα – η οποία 40 χρόνια μετά, ήταν σε άθλια κατάσταση αλλά καταφέραμε να την “ζωντανέψουμε” όταν η εταιρία “B-otherside records” μου πρότεινε να τα κυκλοφορήσουμε.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιμελημένη παραγωγή σε βινύλιο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αρκετά bonus κομμάτια. Στην πραγματικότητα υπάρχει κι άλλο υλικό που όμως δεν έχει διασωθεί. Ωστόσο τα τραγούδια που έγραψα με την ΑΣΤΑΡΤΗ αποτέλεσαν τον κύριο πυρήνα του 1ου δίσκου μου που έκανα το 1983 με τίτλο ΞΕΚΙΝΗΜΑ.

 

 

Ερ: Η μουσική πώς προέκυψε στη ζωή σας; Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά βήματα;

 

Απ: Όλα ξεκίνησαν σε ηλικία 8 ετών όταν πρωτο-άκουσα τους BEATLES. Στα 12 άρχισα να μαθαίνω κιθάρα, στα 14 να γράφω τραγούδια και στα 15 έφτιαξα το πρώτο μου συγκρότημα τους CASPER, με τους οποίους παίζαμε διασκευές ξένου κι ελληνικού ροκ σε συναυλίες σε κινηματογράφους Κυριακές πρωί, κ.λπ. Όταν τέλειωσα το σχολείο αφιερώθηκα στο γράψιμο και στα 21 έφτιαξα την ΑΣΤΑΡΤΗ όπου για πρώτη φορά έπαιξα και τραγούδησα τα δικά μου τραγούδια.

Στα 23 ξεκίνησα την δισκογραφία (ΞΕΚΙΝΗΜΑ 1983 – ΔΥΟ ΞΑΝΘΙΕΣ 1985), τραγούδησα στην νύχτα κοντά στον Γιώργο Μαρίνο έγραψα μουσική και τραγούδια για το θέατρο και το 1986 ενώ είχα έτοιμο τον τρίτο δίσκο αποφάσισα να παραιτηθώ από την μουσική.

 

Ερ: Έχοντας ζήσει από μέσα το ραδιόφωνο είτε από επιτελικές θέσεις είτε με παραγωγή και παρουσίαση πολλών εκπομπών τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει από τότε που ασχολούσασταν ενεργά μέχρι σήμερα αναφορικά και με τον «διάλογο» που πρέπει να αναπτύσσει με τον ακροατή και όχι απλώς με την απρόσωπη παράθεση τραγουδιών μέσω playlist;

 

Απ: Νομίζω ότι δώσατε την απάντηση ο ίδιος. Μιλώντας για τους ψυχαγωγικούς σταθμούς, η έλλειψη επικοινωνίας και οι λίστες αλλά και η έλλειψη της επιμελούς προετοιμασίας των ραδιοφωνικών παραγωγών άλλαξαν τα πάντα. Χάθηκε η λεγόμενη μαγεία. Η ποιότητα. Επίσης χάθηκε το οικονομικό ενδιαφέρον. Πώς μπορεί ένας καλός επαγγελματίας του είδους να εργάζεται δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν; Πώς θα ζήσει από αυτή την δουλειά;

 

Ερ: Στις δισκογραφικές σας δουλειές εκτός από τα προσωπικά σας τραγούδια συναντούμε άλλοτε διασκευές παλιών αγαπημένων τραγουδιών π.χ. από Κηλαηδόνη, Καπνίση και ειδικά του κ. Κώστα Τουρνά και άλλοτε space rock συνθέσεις. Ποιες είναι λοιπόν οι μουσικές σας επιρροές και πώς θα περιγράφατε το μουσικό σας στίγμα συνδυάζοντας τόσο όμορφα στους δίσκους σας αυτή την νοσταλγική διάθεση με την ματιά στο μέλλον;

 

Απ: Ακριβώς επειδή έχω πολλών ειδών επιρροές φρόντιζα πάντα να τις συνδυάζω.  Ροκ, ποπ, τζαζ, προγκρέσιβ, μπαλάντα, συμφωνική, μπόσα-νόβα, μιούζικαλ, ηλεκτρονική και άλλα. Το μουσικό μου στίγμα είναι ότι δεν έχω στίγμα.  Ίσως αυτό με κράτησε μακριά από τα λεγόμενα “εμπορικά” κυκλώματα. Αλλά ήταν επιλογή μου.

 

 

Ερ: Η χαρακτηριστική σας φωνή συνόδευε για πολλά χρόνια το πολύ επιτυχημένο τηλεπαιχνίδι «Τροχός της τύχης» με παρουσιαστή τότε τον κ. Γιώργο Πολυχρονίου. Τι θυμάστε από αυτή σας την δραστηριότητα; Βλέπετε σήμερα την ίδια εκπομπή;

 

Απ: 1989-1996. Τα ραδιοτηλεοπτικά χρόνια. Ξεκίνησα στην ιδιωτική ραδιοφωνία από τον TOP FM το 1989. Έτυχε να με ακούσουν από τον ΑΝΤ1 και την παραγωγή του Τροχού Της Τύχης, που θα ξεκίναγε στον ΑΝΤ1 TV τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς και μου πρότειναν να γίνω ο αφηγητής του τηλεπαιχνιδιού. Παράλληλα μπήκα και στην εκφωνητική ομάδα του καναλιού. Μέχρι το 1996 όπου όλα αυτά τελείωσαν. Ενδιαμέσως μετακινήθηκα και στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ως παραγωγός. Πέρασα κι από Jeronimo Groovy κι από ΗΧΩ FM.

Ωραία χρόνια. Η καλύτερη περίοδος ήταν η διετία 93-95 όπου μεταξύ άλλων είχα αναλάβει την διεύθυνση του Cool FM. Γυρνώντας στην ερώτησή σου αν βλέπω σήμερα τον καινούριο “Τροχό”, όχι δεν τον έχω δει. Δεν βλέπω τηλεόραση, γενικά.

 

Ερ: Από τις πολλές σας ιδιότητες ποια θα θεωρούσατε την πιο αντιπροσωπευτική και γιατί;

 

Απ: Δεν ξέρω. Πάντοτε μου άρεσε να ασχολούμαι δημιουργικά με πολλά πράγματα. Την σύνθεση, την στιχουργία, το τραγούδι, την ενορχήστρωση, τις μεταφράσεις της Βρετανικής κωμωδίας, τους υποτιτλισμούς, το ραδιόφωνο… και τόσα άλλα. Εναλλάσσομαι. Επαγγελματικά, είμαι εκφωνητής στο BBC Earth.

 

Ερ: Πώς βλέπετε την εξέλιξη στα μουσικά μας πράγματα ειδικά με την χρήση του διαδικτύου σαν τρόπο προβολής νέων καλλιτεχνών και διάδοσης των τραγουδιών τους;

 

Απ: Είναι ένα πολύπλοκο θέμα που θα μπορούσαμε να το συζητάμε ώρες. Συνοψίζοντας θα σας πω ότι το διαδίκτυο έκανε καλό, γιατί μας έφερε σε επαφή με τα πάντα, παλιά και καινούρια. Δεν θέλω να σταθώ στα αρνητικά του διαδικτύου για να μην καταντήσω κοινότυπος. Όσο για την ελληνική μουσική, πιστεύω ότι έχουμε καιρό να ακούσουμε συγκλονιστικά ωραία κι ενδιαφέροντα πράγματα, από δημιουργική άποψη.

 

Ερ: Τι άλλο καλό μας ετοιμάζετε για το μέλλον;

 

Απ: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχω ολοκληρώσει δυο δουλειές. Η μία λέγεται ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΟΥΡΝΑ και είναι ένας διπλός δίσκος με επανεκτελέσεις – διασκευές αλλά και ανέκδοτο υλικό του δημιουργού, από την 10ετία των ’70ς. Αναμένεται να κυκλοφορήσει λίγο πριν ή μετά τα Χριστούγεννα. Η άλλη είναι μια νέα εργασία μου πάνω σε διασκευές παλαιότερων τραγουδιών διαφόρων συνθετών μεταξύ των οποίων υπάρχουν και κάποια ανέκδοτα μέχρι πρότινος, με τον γενικό τίτλο ΚΑΜΠΑΡΕ. Δεν γνωρίζω πότε θα κυκλοφορήσει και σε ποια μορφή. Για το μέλλον δεν μπορώ να σας πω τίποτα ακόμα. Δεν κάνω πια μακροπρόθεσμα σχέδια.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις