Ένα συγκλονιστικό κείμενο για το πέρασμα της Γκρόπας! Στο νέο τεύχος του ΞΕΝΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΥ

Στο νέο τεύχος του περιοδικού ΞΕΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ, κυκλοφορεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου πανελλαδικά μαζί με την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, εμπεριέχεται και ένα συγκλονιστικό άρθρο – διήγηση για τη φοβερή Γκρόπα και πως βίωσε τη διάβασή της ο λογοτέχνης Χρήστος Χρηστοβασίλης, στις 25 Ιανουαρίου του 1891, δηλαδή πριν από 131 χρόνια.

 

Είναι απίστευτο το τι «τραβούσαν» οι κάτοικοι της περιοχής αυτής και πως διακινδύνευαν την ίδια τη ζωή τους για να διαβούν την Γκρόπα το χειμώνα και να κατεβούν στην Πύλη ή τα Τρίκαλα για να προμηθευτούν αναγκαία είδη. Ακόμη και σήμερα όταν κάποιος προσεγγίζει την περιοχή από… περιέργεια (αφού εδώ και 15 περίπου χρόνια η σήραγγα που έγινε ανακούφισε ολόκληρο τον τέως Δήμο Κοθωνίων) του «πιάνεται η ψύχη» και νοιώθει δέος.

Ας τα διαβάσουν αυτά και οι Αθηναίοι που παραλύουν με τους πρώτους πόντους χιόνι στην Αττική…

 

ΣΗΜ:  Ευχαριστώ τον Θεόδωρο Νημά που πρωτοδημοσίευσε αυτό το κείμενο του Χρηστοβασίλη στα ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ του ΦΙΛΟΣ και έτσι το ανακάλυψα και εγώ.

Ευχαριστώ επίσης τον καλό φίλο και συνεργάτη Μάκη Εξαρχόπουλο για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο προσάρμοσε και παρουσιάζει αυτή την φοβερή εμπειρία στην τρομερή Γκρόπα.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

  Δ.Κ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις