Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ, για την εταιρεία αναψυκτικών Κλιάφα από τα Τρίκαλα

Είχα πολύ καιρό να δω ένα τόσο τρυφερό και ουσιαστικό ντοκιμαντέρ άλλης προσέγγισης από τα παλιά. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το ντοκιμαντέρ δεν είναι για τους βιαστικούς και λίγο εφετζίδικους καιρούς μας. Πρώτα και κύρια, γιατί έχει σενάριο και υπομονή να απλώσει την ιστορία μιας αξιομνημόνευτης επιχείρησης στα Τρίκαλα.

Ο Βασίλης Λουλές πραγματικά ξετύλιξε με ένα πολύ στρωτό και γλυκό τρόπο… χωρίς να γίνεται ούτε μια στιγμή γλυκερή η ιστορία της εταιρείας Κλιάφα: η ιστορία της εταιρείας, ντοκουμέντα κι ανάμεσα οι διηγήσεις των εργαζομένων, τα στιγμιότυπα του εργασιακού τους βίου όλα όμως διανθισμένα μέσα από μια κοινωνική τρυφερή ματιά. Με εντυπωσίασε η μεθοδικότητα των ιδιοκτητών (ειδικότερα του Κωστή Κλιάφα) τόσο στην παραγωγή και όσο και στη στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους. Ο Κλιάφας μεθοδικά κατέγραφε την ίδια την εξέλιξη της επιχείρησης του ακόμη και με μέσα, όπως η βιντεοσκόπηση που δεν ήταν και τόσο διαδεδομένα εκείνη την εποχή. Πόσο σημαντικό για τη δουλειά των ερευνητών να έχουν στα χέρια τους ένα υλικό που ευλαβικά το φύλαξε και το κράτησε για να το αποτυπώσει κινηματογραφικά και εξαιρετικά ο Βασίλης Λουλές.

Και μια τελευταία παρατήρηση το ντοκιμαντέρ αυτό αποτυπώνει κατά τη γνώμη μου κι ας φανεί υπερβολική γενίκευση …το χαρακτήρα και την πάστα των Τρικαλινών σε εργασιακό επίπεδο: την ηρεμία, την εργασιακή τους ικμάδα και κυρίως την καλοσύνη που εκπέμπουν. Τίποτα τελικά δεν χτίζεται τυχαία.
Χίλια μπράβο

σε όσους εργάστηκαν για να γίνει αυτό το ντοκιμαντέρ, στον κύριο Βασίλη Λουλέ…
και χίλια μπράβο στην πόλη των Τρικάλων που ξεχωρίζει και όχι τυχαία σε όλη την Ελλάδα.

 

Μαρία Πετρά, Βιομηχανική αρχαιολόγος, Ξάνθη

Η Μαρία Πετρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και κάτοχος του  μεταπτυχιακού διπλώματος (ειδίκευση μουσειολογία) του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εργάστηκε ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στην Κ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων  στη Λέσβο και ως εκπαιδευτικός στα δημόσια ΙΕΚ και στην ιδιωτική φροντιστηριακή εκπαίδευση.  Ερευνητικά ασχολείται με την καταγραφή και έρευνα του βιομηχανικού παρελθόντος. Το ντοκιμαντέρ της «Μνήμες Δεγκτζήδων», που εξετάζει την ιστορική διαδρομή του καπνομάγαζου Π στην Ξάνθη έχει προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε εργασιακούς και πολιτικούς χώρους.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις