Ένας παραμυθένιος γάμος στα Τρίκαλα – Μια σύγχρονη Grace Kelly στην πόλη μας!

Ο ξεχωριστός γάμος της Ηλιάνας Μπαταγιάννη και του Νίκου Κολίτσα

 

 

Το Σάββατο 19 Ιουνίου στις 18: 30 τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Μπάρας το μυστήριο γάμου της Ηλιάνας Μπαταγιάννη, πρωτότοκης κόρης του γνωστού τρικαλινού επιχειρηματία  Θανάση Μπαταγιάννη και της δημοσιογράφου Λέλας Κατεχάκη με το Νίκο Κολίτσα, γνωστό επιχειρηματία ξυλείας, μέσα σε κλίμα βγαλμένο από παραμύθι.

Τις παραμονές του γάμου ακολουθήθηκαν πιστά τα έθιμα τόσο της Κρήτης και Κέρκυρας, πατρίδων της μητέρας της νύφης, όσο και των Τρικάλων με αφετηρία το στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού την Τρίτη πριν το μυστήριο. Tα πολλαπλά στρωσίδια του κρεβατιού ήταν μεταξωτά και κοφτά χειροποίητα, σύμφωνα με τις νησιώτικες συνήθειες, με την χειροποίητη πλεκτή με βελονάκι κουβέρτα να κυριαρχεί, έργο της Κερκυραίας  γιαγιάς  της νύφης από την μητέρα της, την οποία άρχισε να πλέκει από το μαιευτήριο μόλις γεννήθηκε η νύφη.

Η υποδοχή των αγαπημένων φίλων έγινε στο σπίτι του ζευγαριού, όπου και τραγουδήθηκαν παραδοσιακά τραγούδια γάμου της Κέρκυρας και της Ηπείρου από μικρή χορωδία γυναικών της οποίας και ηγούνταν η τρικαλινή επαγγελματίας τραγουδίστρια όπερας ( σοπράνο) Ιωάννα Τσιλιμίγκα με τη μητέρα της Χάιδω Μπάρτζια. Κατόπιν ακολούθησε τραπέζι , το οποίο και εξελίχθηκε σε ένα φιλόξενο και αξέχαστο προ γάμου γλέντι με όλους τους παρισταμένους να δίνουν ειλικρινείς ευχές ευτυχίας στους μελλονύμφους.

Την Πέμπτη πριν το γάμο πραγματοποιήθηκε δεξίωση στον στολισμένο γαμήλια κήπο του πατρικού  σπιτιού της νύφης με παρουσία λίγων, αλλά εκλεκτών φίλων της οικογένειας με αρχικά συνοδεία απαλής και ρομαντικής μουσικής , στο οποίο τηρήθηκαν κατόπιν τα έθιμα του καθρέφτη, της κουλούρας και των μπρατιμιών- βλάμηδων που καταφθάνουν μαζί με τον γαμπρό στο σπίτι διεκδικώντας για μία ακόμη φορά τη νύφη.

Ακολούθησε  χορός με τις πετυχημένες επιλογές  του DJ.  Η μουσική, η διασκέδαση, τα πολλά καλούδια γεύσης και πόσης  χαρακτήρισαν την βραδιά.

Ο χορός άνοιξε με βαλς  που μοιράστηκαν οι γονείς της νύφης και ακολούθησαν disco επιτυχίες και καθώς η βραδιά προχωρούσε  εντύπωση προκάλεσε το τσιφτετέλι της  νύφης με επιρροές από το Ντουμπάι , καθώς η Ηλιάνα, πριν επιστρέψει στα Τρίκαλα και αναλάβει ως τρίτη γενιά τις  επιχειρήσεις «Μπαταγιάννη»  που δημιούργησε ο παππούς της Γεώργιος Μπαταγιάννης, εργάστηκε  στο Ντουμπάι. Φτάνοντας το Σάββατο, το σπίτι όλο είχε μια αύρα χαράς και μια “μυρωδιά” του επικείμενου γάμου. Ολη η υποδοχή ήταν άψογα συντονισμένη, η διακόσμηση υπέροχη με πινελιές απαράμιλλου γούστου και η ανυπομονησία μεγάλη μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα των ετοιμασιών στη νύφη.

Σαν  πριγκίπισσα, σα σύγχρονη Grace Kelly κατέβηκε την εσωτερική μαρμάρινη σκάλα του πατρικού της σπιτιού περνώντας μέσα από το πέπλο της σα νεράιδα παραμυθιού , ώστε να φτάσει στην αίθουσα υποδοχής εν αναμονή της οικογένειας και των φίλων της , όπου και τραγουδήθηκε σε κλίμα απόλυτης συγκίνησης από τη μητέρα της με Κερκυραϊκά τραγούδια γάμου και φωτογραφήθηκε πριν τη νυφική πομπή, ενώ  προηγουμένως ήδη είχαν φτάσει με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων τα παπούτσια της, ένα έργο τέχνης επίσης – φτιαγμένα ειδικά για αυτή, κεντημένα με πέρλες πάνω σε ιβουάρ κηπούρ δαντέλα, τα οποία σύμφωνα με το έθιμο άργησαν να “ χωρέσουν” στο πόδι της, ενώ μετέπειτα κατέγραψε και τα ονόματα των ελεύθερων φίλων της με την ελπίδα να τους εξασφαλίσει μια καλή επίσης τύχη.

Φορώντας και τα παπούτσια της , η νύφη άνοιξε και κάθισε για λίγο στο πιάνο της πριν εξέλθει της  πόρτας του πατρικού της σπιτιού. Κατόπιν, αφού ήπιε την σαμπάνια που της προσέφερε η  μητέρα της  πέταξε και έσπασε το ποτήρι προς τα πίσω της ως είθισται για καλό κατευόδιο,  μάνα και κόρη χόρεψαν μπροστά στην είσοδο του σπιτιού  τον πρώτο χορό κρατώντας το παραδοσιακό κόκκινο Κερκυραϊκό μαντήλι γάμου .

Με το ίδιο μαντήλι, συνοδεύτηκε η  νύφη στην εκκλησία, αρχοντική, σοβαρή και γλυκιά , με τον πατέρα και τον αδερφό της Γιώργο να την συνοδεύουν και με τους μουσικούς να προηγούνται και να την συντροφεύουν ως τα σκαλιά της εκκλησίας. Το παραμυθένιο με ουρά νυφικό της νύφης, χρώματος ιβουάρ, καμωμένο από μεταξωτό ταφτά και ολοκέντητο δαντελένιο μπούστο κεντημένο με πέτρες Swarovski το οποίο συμπλήρωνε δαντελένιο και κεντημένο με  πέτρες Swarovski πέπλο 6 μέτρων – εκτός από το μακρύ κεντημένο πέπλο που της κάλυπτε το πρόσωπο μέχρι να φτάσει στην εκκλησία –   παραγγέλθηκε και ράφτηκε ειδικά για την Ηλιάνα  στην Αμερική από τον γνωστό οίκο  Demetrios.

Το 6 μέτρων πέπλο, κρατούσαν  πέντε παράνυφες, μέσα τις οποίες η αδερφή της Κατερίνα, η πρώτη της εξαδέρφη Δήμητρα, η καλύτερη της φίλη από το πανεπιστήμιο Μαρία, η Έφη, φίλη της αδερφής της και η Ιωάννα, οικογενειακή φίλη.

Όλο το σκηνικό αυτό που συνόδευε τη νύφη στην εκκλησία  θύμιζε σκηνή πριγκιπικού γάμου, όπως αυτές που βλέπουμε από τα μεγάλα παλάτια.

Η δεξίωση που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε στο κέντρο δεξιώσεων  Thessalis με εξαιρετική  περιποίηση και άκρως γευστικά πιάτα. Το ζευγάρι λίγη ώρα αργότερα μέσα στον ενθουσιασμό του κόσμου έφτασε περνώντας από έναν διάδρομο πλαισιωμένο από αναβοσβήνουσες  φωτιές  για να κόψει τη γαμήλια τούρτα και να χορέψει τον πρώτο του χορό ως παντρεμένοι, ένα βαλς τραγουδισμένο από τη μοναδική φωνή του λυρικού τραγουδιστή Andrea Bocelli. Στο αποκορύφωμα του χορού και ενώ το ζευγάρι στροβιλίζονταν στην σκηνή,  τον ουρανό φώτισαν δεκάδες  πυροτεχνήματα  και ήταν τόσα πολλά που διήρκησαν μέχρι την νύφη να την πάρει στα χέρια του και ο πατέρας της για να την χορέψει τον αποχαιρετιστήριο χορό από την πατρική εστία. Ο χορός πατέρα και νύφης, το βαλς «Μενεξέδες και Ζουμπούλια»  που ακολούθησε του γαμήλιου χορού,  προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.

Ακολούθως σειρά είχε το γλέντι πρώτα για την οικογένεια και μετά για όλον τον κόσμο , που συμμετείχε στη χαρά του ζευγαριού και των οικογενειών τους . Κουμπάροι του ζευγαριού ήταν ο νονός και νονά του γαμπρού, Ανδρέας και Αντιγόνη Τάμπη.

Ευχόμαστε στους νιόπαντρους κάθε ευτυχία με αγάπη, σεβασμό, εμπιστοσύνη και ήθος και σύντομα και κατά το δοκούν αριθμητική αύξηση των μελών της οικογένειας με καλούς και υγιής απογόνους.!

Και ας μου επιτραπεί και ένα προσωπικό σχόλιο, καθώς έζησα κάθε στιγμή του γάμου αυτού. Η αγάπη, η ειλικρίνεια, η αισθητική , η φιλοξενία, η ζεστασιά  και πολλά ακόμη έκαναν και τη δική μας μέρα να μοιάζει παραμυθένια, καθότι μας επιτρέψατε να γίνουμε μέρος του δικού σας παραμυθιού… Ευχαριστούμε!!! Και ναι. Ένας τέτοιος γάμος είχε λείψει από την πόλη μας και όχι μόνο…!!!

Βίο ανθοστόλιστο!

Με πολλή αγάπη και ευχές για κάθε ευτυχία,

 

(Μία εκ των παρανύμφων)

Ιωάννα Χρ. Τσιλιμίγκα

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις