Ωδή στον Πόντο με το εξαιρετικό βιβλίο – cd «Καρδίας Αναστέναγμαν»

Την περασμένη Παρασκευή στη “Σουίτα”

 

Έργο ψυχής δύο μεγάλων Πόντιων καλλιτεχνών, του Λυράρη-Τραγουδιστή κ. Αλέξη Στεφανίδη και του Ποιητή κ. Μίμη Τσελεπίδη αποτελεί το βιβλίο – cd με τίτλο «Καρδίας Αναστέναγμαν» (εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη), που παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της Παρασκευής στη Σουίτα Art Cafe με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων.

Στο βιβλίο – cd «Καρδίας Αναστέναγμαν» είναι συγκεντρωμένα τα ποιήματα του κ. Μίμη Τσελεπίδη στην πρωτότυπη μορφή τους και δίπλα ο στίχος ενώ συνοδεύεται και από το σχετικό cd με τα μελοποιημένα ποιήματα από τον κ. Αλέξη Στεφανίδη. Υπάρχει επίσης πλούσιο φωτογραφικό λεύκωμα με ιστορικές αλλά και προσωπικές φωτογραφίες και στιγμές που καθόρισαν την πορεία αυτού του βιβλίου – δίσκου, καθώς και τα βιογραφικά σημειώματα των δημιουργών του.

Όπως σημείωσε ο κ. Στεφανίδης «Νιώθω ιδιαίτερα ευλογημένος που από την παιδική μου ηλικία βίωσα πλάι σε ανθρώπους της πρώτης γενιάς, την αυθεντική ποντιακή παράδοση καθώς μου μετέφεραν με αγάπη τα βιώματά τους και μου κατέδειξαν τα ευξείνια μουσικά μονοπάτια, ενώ η ιδιαίτερη επικοινωνία με τον θείο Μίμη, με βοήθησε στο να μπορώ ν’ αποκρυσταλλώνω ερμηνευτικά το μεγαλείο του ποντιακού πολιτισμού και τη γενναιότητα της ποντιακής ψυχής».

Με επίγνωση του ιστορικού βάρους και του πολιτισμικού μεγαλείου μιας κληρονομιάς αιώνων, ο κ. Στεφανίδης και ο κ. Τσελεπίδης, κατασκευάζουν τραγούδια που απελευθερώνουν δημιουργικά τις μνήμες, τα δεινά, αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού, ως πρόταση και ως παρακαταθήκη για το σήμερα και τη συνέχεια, όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και κάθε έθνους, φυλής ή ανθρώπου, που υπακούει στα κελεύσματα, τα πάθη και τα σκιρτήματα της Καρδιάς του.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν η κα Ξένια Τσέλιγκα – MA στην Ψυχολογία της Μουσικής, Εκπαιδευτικός που τόνισε ότι “πρόκειται για ένα μικρό δείγμα της στιχουργικής δεινότητας του Θεόδωρου (Μίμη) Τσελεπίδη, ενός γνήσιου εκπροσώπου της λαϊκής ποντιακής ποίησης και άοκνου θεματοφύλακα της γλωσσικής, εκφραστικής αλλά και ιστορικής ιδιαιτερότητας της ποντιακής διαλέκτου” και η κα Μαρία Ηλιάδου – Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός ενώ μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε Ποντιακό Γλέντι.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις