«Υγειονομική βόμβα» δίπλα σε σχολεία και το γήπεδο;

Ανησυχητική καταγγελία για το πρώην εργοστάσιο Δερπανόπουλου

 

– Πλάκες αμιάντου βρίσκονται πεταμένες στο χώρο ενώ συσσωρεύονται και μπάζα από ξήλωμα ασφαλτοδρόμων!

– Το πρόβλημα φέρνει στο Δ.Σ. η «Λαϊκή Συσπείρωση»

– Η εγκατάλειψη του χώρου δημιουργεί προβλήματα και στους γείτονες οικοπεδούχους

 

Μια νέα χωματερή που τείνει να πάρει μορφή υγειονομικής βόμβας ξεφυτρώνει αυτή την περίοδο λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο των Τρικάλων. Και είναι απορίας άξιον πως κανείς δεν έχει αντιληφθεί ότι στις παλιές εγκαταλειμμένες  και μισο-κατεστραμμένες εγκαταστάσεις  του εργοστασίου των Αφών Δερπανόπουλου,  οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή παραπλεύρως του Σταδίου και τριών Σχολικών Μονάδων, εξακολουθούν να βρίσκονται  πεταμένες και να χάσκουν ακάλυπτες πλάκες αμιάντου που κατέρρευσαν από τις στέγες αποθηκών και άλλων εγκαταστάσεων της Μονάδας . Το θέμα αναδεικνύει με ερώτηση που θα καταθέσει  στη συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων κα Ευθυμία Στάμου,  επισημαίνοντας μάλιστα σε επιστολή που μας δόθηκε πως πέραν όλων  των άλλων  «μένει σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια η Πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης  , καίτοι  οι ιδιοκτήτες των παρακείμενων οικοπέδων έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους  που εμπίπτουν για  την εισφορά σε γη και χρήμα , αλλά παρ’ όλα τούτα δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους ».

Το μείζον ζήτημα ωστόσο , στην παρούσα φάση προκύπτει για τον καθαρισμό της έκτασης από τα επικίνδυνα καρκινογόνα μπάζα στα οποία, όπως τονίζεται σχετικά,  υπάρχουν διαλυμένες πλάκες αμιάντου που θα πρέπει να απομακρυνθούν βάσει ειδικού  πρωτοκόλλου επικίνδυνων αποβλήτων (γίνεται με ανάθεση σε πιστοποιημένες εταιρίες).

Πέραν αυτών όμως, όπως αποκαλύπτουν  φωτογραφίες της εφημερίδας μας που τραβήχτηκαν το Σάββατο,  φαίνεται πως ο χώρος (που επαναλαμβάνουμε βρίσκεται δίπλα  σε σχολικές μονάδες κι ένα νηπιαγωγείο και είναι ξέφραγος ) χρησιμοποιείται εσχάτως και ως εύκολη  και… κρυφή χωματερή για εναπόθεση μπάζων και κυρίως κατεστραμμένης ασφάλτου που αφαιρέθηκε από κεντρικούς δρόμους και πεζόδρομους της πόλης , για τη δημιουργία των νέων δρόμων-ποδηλατόδρομων. Μένει άγνωστο εάν έχει δοθεί άδεια στις εργολαβικές εταιρίες που συνεργάζονται με τον Δήμο για να προβούν σ αυτές τις εναποθέσεις και το ζήτημα προφανώς θα αναδειχθεί περαιτέρω στην ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής.

Η επιστολή της κας Στάμου

Στα κύρια σημεία της αναφοράς της η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει…

«Κ. Δήμαρχε,  Με την υπ΄αριθ. 6757/2011/12-7-2012 απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης τμήματος της πολεοδομικής ενότητας VI ( Στρατώνες ) του Δήμου Τρικκαίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και η ιδιοκτησία με κτηματολογικό αριθμό ( ΚΑ) 0313005 και με φερόμενο ιδιοκτήτη την εταιρία με την επωνυμία « Αφοί ΔΡΕΠΑΝΟΠΟΥΛΟΙ Α.Β.Ε. Α.Ε.  επί της οποίας βρισκόταν και το εργοστάσιο της εν λόγω εταιρίας. Με την παραπάνω πράξη εφαρμογής δημιουργήθηκαν νέα οικόπεδα και αποδόθηκαν σε ιδιοκτήτες της περιοχής για την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους. Οι παραπάνω ιδιοκτήτες τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους,   που αφορά την εισφορά σε γη και χρήμα είτε με την απόδοση των ιδιοκτησιών τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως κοινόχρηστοι χώροι, (δρόμοι, πεζόδρομοι, χώροι πρασίνου, πλατείες κλπ.) είτε με την καταβολή  χρημάτων στο Ταμείο του Δήμου Τρικκαίων που αφορούσε την εισφορά τους σε χρήμα. Οι αποδόσεις και οι χρηματικές καταβολές  έγιναν από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών εμπρόθεσμα και έχουν παρέλθει από τότε 10 χρόνια περίπου. Μάλιστα, σε κάποιους ιδιοκτήτες επιβλήθηκαν και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με την δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών προκειμένου να καταβληθούν οι εισφορές.

Η Διοίκηση και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Τρικκαίων παρόλο που υποχρεούται να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να εφαρμοστεί η εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη στο σύνολό της προκειμένου να δημιουργηθούν οι προβλεπόμενοι από την μελέτη κοινόχρηστοι χώροι, και γενικότερα, να διαμορφωθεί η πόλη σύμφωνα με τους ορισμούς αυτής και με τον τρόπο αυτό να ικανοποιηθεί ο σκοπός στον οποίο απέβλεψε η έγκριση της μελέτης, μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Συγκεκριμένα, παρόλο που θα έπρεπε ως έχει υποχρέωση να προβεί  αρχικά στις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνση των πλακών αμιάντου που έχουν καταρρεύσει από  τις στέγες του εργοστασίου Δρεπανόπουλου και είναι επικίνδυνες για την Δημόσια Υγεία  απευθυνόμενος σε κάποια πιστοποιημένη εταιρεία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων για την άμεση απομάκρυνση των πλακών μέχρι σήμερα δεν διενεργήθηκε τίποτα, και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα οικόπεδά τους, αλλά ούτε και έχουν πρόσβαση σε  αυτά αφού δεν έχει εφαρμοστεί έως σήμερα η πράξη εφαρμογής. Επίσης ούτε καν έχει μεταγραφεί η με αριθ. 6757/2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  της κύρωσης της πράξης εφαρμογής « της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης τμήματος πολεοδομικής ενότητας VI( Στρατώνες) του Δήμου Τρικκαίων του Νομού Τρικάλων στο κτηματολογικό γραφείο Τρικάλων με μέριμνα του Δήμου Τρικκαίων, σύμφωνα με το υπ΄αριθ. 64824/25-07-1988 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης – Διεύθυνση Ε΄τμήμα 2, « οδηγίες για τον τρόπο μεταγραφής».

Ερωτάται:

  • Eάν θα επιλυθεί αρχικά το θέμα του καθαρισμού του χώρου από ειδικό συνεργείο για την απομάκρυνση του Αμίαντου.
  • Εάν θα μεταγραφεί η πράξη εφαρμογής στο Κτηματολογικό Γραφείο Τρικάλων
  • Εάν θα εφαρμοστεί τελικά η παραπάνω πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης τμήματος της πολεοδομικής ενότητας VI του Δήμου Τρικκαίων με την διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, με την χάραξη των δρόμων, πεζόδρομων κλπ, ώστε να αποδοθούν τα οικόπεδα στους ιδιοκτήτες για τα οποία έχουν πληρώσει εδώ και μία δεκαετία περίπου την εισφορά σε χρήμα που τους αναλογεί.
  • Τα χρήματα τα οποία καταβλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες υπάρχουν σήμερα ώστε να υλοποιηθεί πράγματι η παραπάνω πράξη εφαρμογής;

Ευθυμία Στάμου

Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις