Το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο στο 2ο Πανελλαδικό Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 το σχολείο μας συμμετείχε στο 2ο Πανελλαδικό Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας που διοργανώθηκε από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για ένα Δίκτυο 394 σχολικών μονάδων από όλη την Ελλάδα που συνεργάζονται και συνυπάρχουν για την υλοποίηση του εν λόγω συνεδρίου με θεματικό άξονα «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου».

Στόχος της εργασίας μας είναι να αναδείξει τον μουσικό πλούτο της πόλης των Τρικάλων μέσα από την ψηφιοποίηση (δημιουργία βίντεο) των πληροφοριών με τη χρήση φωτογραφιών, την επιλογή του κατάλληλου μουσικού χαλιού και την αφήγησή τους από τους μαθητές.

Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη με μεγάλη παράδοση στη μουσική.  Αποτέλεσε γενέτειρα και τόπο δράσης πολλών σημαντικών μουσικών και καλλιτεχνών. Η πλούσια μουσική  κληρονομιά της πόλης ξεκίνησε ήδη από την απελευθέρωσή της το 1881 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η γνωστή σε όλους Καλλιτεχνική Χορωδία Τρικάλων, δημιούργημα της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, διέγραψε μια θριαμβευτική τροχιά στο μουσικό στερέωμα ανοίγοντας την πόρτα του χορωδιακού τραγουδιού και διδάσκοντας πανελλαδικά την ποιοτική χορωδιακή μουσική. Ονόματα όπως Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Βίρβος, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου και Δημήτρης Καβράκος είναι μόνο ένα μέρος των Τρικαλινών μουσικών που μεγαλούργησαν όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στο εξωτερικό.

Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθητές Μπαρμπάτης Αθανάσιος (Α3), Στεφάνου Δημήτριος (Β4) και Τριάντος Λεωνίδας (Β4), οι οποίοι παρουσίασαν τη νεργασία με τίτλο «Η μουσική κληρονομιά των Τρικάλων». Την προσπάθεια των μαθητών συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Κορκακάκη Νεκταρία ΠΕ07 & ΤΕ16 και Λιόλιος Ιωάννης ΠΕ79.01.Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις