Το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων σε παρουσίαση Πρακτικών της Ένωσης Καραγκούνηδων Τρικάλων

Το Σωματείο Ιεροψαλτών δια του προέδρου του Αθανασίου Γ. Δημητρίου παραβρέθηκε την Πέμπτη11 Ιανουαρίου 2024 στην παρουσίαση των Πρακτικών του 1ου Συνεδρίου που είχε διεξαχθεί στα Τρίκαλα από 4-5 Σεπτεμβρίου 2021. Το βιβλίο των Πρακτικών έχει τίτλο «Αγώνες και επιτεύγματα των Καραγκούνηδων στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα».

Ως πολιτιστικό Σωματείο παρακολουθούμε  από την ίδρυσή της την Ένωση Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων κι εκτιμούμε την πολιτιστική δραστηριότητα τους, που προσπαθούν να προσεγγίσουν και επιστημονικά κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με την αυτογνωσία τους και επιλέγουν να αναδείξουν τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητές τους μέσα στον ελληνικό κορμό.

Στο βιβλίο διαβάζουμε για τη ζωή και τις δραστηριότητες των Καραγκούνηδων των Τρικάλων, τα ήθη και τα έθιμά τους, τα τραγούδια και τους θρύλους τους, τις αγωνίες και τους αγώνες τους. Μέσα στο βιβλίο οι εισηγητές μας παρουσίασαν ωραιοποιημένες υπερβολές για το ιστορικό (μας) παρελθόν, το οποίο υποχρεωτικά πρέπει να είναι μόνο ένδοξο και τροπαιοφόρο. Πρέπει οι ποικιλώνυμοι εχθροί του έθνους, όσο πολυπληθείς και οργανωμένοι κι αν είναι, να υποχωρούν πάντα μπροστά στην εξυπνάδα και την παλικαριά λιγοστών μόνο αγωνιστών που τα βάζουν με τους πάντες παραβιάζοντας ακόμα και την κοινή λογική.

Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ, για την τιμή να μας προσκαλέσει σαυτήν την όμορφη εκδήλωση, αλλά και τους εκλεκτούς επιστήμονες που μας παρουσίασαν τόσο όμορφα αυτό το υπέροχο βιβλίο: τους ελλογιμωτάτους κ. Κώστα Σπανό, Αθανασία  Τσιοτινού, και Χρήστο Μπουλούμπαση. Δεν πρέπει να παραλείψουμε την  εξαίρετη συντονίστρια κ. Ναυσικά Μουλά.

Λίγο- πολύ όλοι οι κάτοικοι των Τρικάλων έχουμε στενό συγγενή κάποιον με Καραγκούνικη καταγωγή (ο πρόεδρός μας βέβαια είναι Βλάχος). Όλοι λοιπόν πρέπει να διαβάσουμε και να γνωρίσουμε περισσότερα για την περήφανη αυτή πολιτισμική ομάδα του Ελληνισμού της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα τους περήφανους αυτούς ανθρώπους των Τρικάλων.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Γ. Δημητρίου MSc Θεολογίας

 

Σχετικές δημοσιεύσεις