Τι θα έδειχνα στον κ. Δήμα αν ήμουν ο δήμαρχος Τρικκαίων!

Με αφορμή την έλευση του υφυπουργού Πολιτισμού την Παρασκευή στα Τρίκαλα

Καλή η ξενάγηση του στους λειτουργούντες χώρους πολιτισμού αλλά θα έπρεπε ο Νίκος Σακκάς να του δείξει και την αλήθεια για το… Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων

Του Δημήτρη Κρούπη

Αν την περασμένη Παρασκευή ήμουν στη θέση του Νίκου Σακκά, του νυν δημάρχου Τρικκαίων δηλαδή με το ηγεμονικό ποσοστό του 62%, τότε θα ξεκινούσα την «ξενάγηση» του υφυπουργού πολιτισμού κ. Χρίστου Δήμα από το «κουφάρι» της πρώην ΤΑΞΥΠ (στρατολογία). Θα του έδειχνα την άθλια εικόνα που έχει διαμορφωθεί στις παρυφές της πόλης μου, δίπλα σε Δημοτικό Σχολείο  εν λειτουργία, δίπλα σε νεοανεγειρόμενο Νηπιαγωγείο, δίπλα σε οικίες δημοτών.

Θα απαιτούσα δε από τον κ. Δήμα, έχοντας ως «όπλο» και το 62% που μου έδωσαν οι Τρικαλινοί τον περασμένο Οκτώβριο και μάλιστα μόλις ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, να δεσμευθεί πως άμεσα το υπουργείο του, το υπουργείο Πολιτισμού, θα βάλει τέλος σε αυτή την απαράδεκτη εγκατάλειψη δημόσιας περιουσίας. Εγκατάλειψη η οποία πλέον εγκυμονεί και άμεσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως φανέρωσε και το επιτόπιο φωτό-ρεπορτάζ του «διαλόγου» στις 13-5-2024.

Και αφού ο κ. Δήμας σχημάτιζε προσωπική γνώμη για την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το συγκεκριμένο κτίριο τότε θα του έδειχνα και τα λειτουργούντα αποκτήματα πολιτισμού της Τρικαλινής κοινωνίας, το Μουσείο Τσιτσάνη, τον Μύλο Ματσόπουλου, τις αποθήκες του ΟΣΕ, το Υπαίθριο Δημοτικό θέατρο, αποκτήματα που διεκδίκησαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και που η ένταξη της στη ζωή τους πόλης απέδειξε πως οι τρικαλινοί ξέρουν να εκτιμούν έργα τέτοιου επιπέδου.

Βέβαια στη συζήτηση του Νίκου Σακκά με τον κ. Δήμα (ο οποίος είχε ενημερωθεί έστω και «στα γρήγορα» από τον κ. Κώστα Κατσίκη για την κατάσταση στη στρατολογία) έγινε αναφορά και στο «Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων!» για το οποίο θα διατεθούν 7 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και θα γίνουν κάποια στιγμή ανακοινώσεις από την Κα  Μενδώνη. Μάλιστα διαβάζοντας κανείς το σχετικό δελτίο τύπου ίσως και να σχημάτιζε την εντύπωση πως… οσονούπω θα γίνουν και τα εγκαίνια του Διαχρονικού Μουσείου!

Πιστεύουμε πως αν ο Νίκος Σακκάς θέλει να συνδέσει το όνομα του με ένα εμβληματικό απόκτημα Πολιτισμού και Ανάπτυξης για την πόλη, όπως το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων θα πρέπει να πάρει ιδιαίτερα «ζεστά» το θέμα. Το οποίο μπορεί μεν να ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά αφορά άμεσα την πόλη, την λειτουργία της, το μέλλον της. Και ασφαλώς το κτίριο της πρώην ΤΑΞΥΠ δεν μπορεί να γίνει Διαχρονικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας των Τρικάλων και βέβαια ούτε τα 7 εκατ. ευρώ αρκούν για ένα τέτοιο έργο.

Στο ζήτημα, για το οποίο αναφέρθηκε εκτενώς και προχθές Σάββατο ο Σωκράτης Τσαγκαδόπουλος στην εκπομπή του στο «Ράδιο – Ζυγός», θα επανέλθουμε σύντομα με νέα στοιχεία.

ΣΗΜ.: (1) Προχθές Σάββατο στο Βόλο ο Δημήτρης Κουρέτας και ο Αχιλλέας Μπέος υπέγραψαν τη σύμβαση του έργου για το Μουσείο της Αργούς, ύψους 17 εκατ. ευρώ, με κονδύλια του ΠΕΠ Θεσσαλίας. Τα σχόλια για το δικό μας Διαχρονικό Μουσείο και τα 7 εκατ. δικά σας…

ΣΗΜ.: (2) Το φωτορεπορτάζ του «δ» έχει αποσταλεί στην κ. Μενδώνη και ελπίζουμε να της το δώσουν…

Σχετικές δημοσιεύσεις