Την Παρασκευή 5/6 στις 7.30 στην πλατεία Ρ. Φεραίου- Διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – 5 Ιούνη- είναι μία ακόμα αφορμή για να βγάλουν οι εργαζόμενοι πολύτιμα συμπεράσματα. Οι τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν συμβεί και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές, , η επαναλαμβανόμενη θανατηφόρα ρύπανση στον Πηνειό ποταμό που προκαλείται από τυροκομικές κι άλλες βιομηχανίες που τον βρωμίζουν με τα λύματά τους, η μετατροπή  των βουνοκορφών της περιοχής μας σε δάσος ανεμογεννητριών ,  η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και η μετακύλιση του κόστους  στο λαό , οι καρκινογόνες καύσεις σκουπιδιών  επιβεβαιώνουν  για άλλη μια φορά πως το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων, είτε ως δεξαμενή ανεξέλεγκτης άντλησης πρώτων υλών, απόρριψης των αποβλήτων τους, είτε ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας επενδύσεων. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα οι επιχειρηματικοί όμιλοι  αντιμετωπίζουν την προστασία από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις αποκλειστικά ως αντικείμενο κερδοφορίας, άλλοτε ως “κόστος” που μπορεί να περιοριστεί, άλλοτε ως νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος που πρόσφατα έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή δίνει γη και  ύδωρ στα επιχειρηματικά συμφέροντα  για να κερδοφορήσουν , πατώντας πάνω  στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού. Η “πράσινη οικονομία“, το “Πράσινο NewDeal”, οι “πράσινες επενδύσεις” που ακούμε συχνά  δεν έχουν καμιά σχέση με τη γνήσια αγωνία για τη φύση και το πράσινο.  Προωθούν νέα κερδοφόρα διέξοδο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, , αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο λαό, στο περιβάλλον, στα δάση. Άλλωστε και ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων) “υποδεικνύει” στην κυβέρνηση την “ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις”. Η δήθεν πράσινη ανάπτυξη αποδεικνύεται   κατάμαυρη , γιατί κερδισμένοι βγαίνουν οι επενδυτές και χαμένος ο λαός.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το  τεράστιο οικολογικό έγκλημα που συντελείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Πηνειό και τους παραποτάμους του. Γι’ αυτό και η   προκλητική αδιαφορία και η «αυτοδιοικητική» αδράνεια και γι’ αυτό το «φαινόμενο» , που «ασπρίζει» τα νερά του Πηνειού και ξεβράζει νεκρά ψάρια. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ούτε η πρώτη φορά που γίνονται καταγγελίες για βιομηχανίες που μολύνουν το ποτάμι , χωρίς, όμως, ποτέ να ληφθούν ουσιαστικά και δραστικά μέτρα από τους αρμοδίους των κυβερνήσεων και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Οι επιπτώσεις από τη μόλυνση  του Πηνειού είναι τεράστιες για τη δημόσια υγεία, αφού αρδεύει σημαντικές γεωργικές εκτάσεις , μεταφέροντας τους ρύπους μέσω της τροφικής αλυσίδας στους σ’ όλη την Ελλάδα.

Η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής ,που οδηγεί  από άλλο δρόμο στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, είναι η έλλειψη υδάτινων πόρων και η ερημοποίηση του Θεσσαλικού κάμπου, με τη χρόνια καθυστέρηση υλοποίησης έργων ζωτικής σημασίας, όπως η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου.

Η αδυναμία να προστατευτεί ολοκληρωμένα με ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων έχει φέρει τη λεγόμενη περιβαλλοντική αλλαγή, που βιώνουμε όλοι. Νέα προβλήματα που δημιουργούνται στη διατροφή μας, στα προϊόντα που τρώμε μέχρι και τον αέρα που εισπνέουμε.

Είναι ξεκάθαρο και το ζούμε χρόνια, η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο των ποταμών, των βουνών, του φυσικού περιβάλλοντος για νέες επενδύσεις το καταστρέφει και το βάζει σε νέους κινδύνους. Το περιβάλλον δεν είναι απλά μία πηγή ζωής, η διασφάλιση της προστασίας του είναι καθήκον μας, για τις νεότερες γενιές για την ποιότητα ζωής μας. Είναι αδύνατο να μπορούμε να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον που βάζει μπροστά την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων.

Απέναντι σε αυτή επίθεση στο περιβάλλον, τη ζωή, τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οργανώνουμε τη δική μας απάντηση. Να υψώσουμε τείχος αντίστασης, σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς.

Απαιτούμε :

Άμεσα, ουσιαστικά και δραστικά μέτρα από την κυβέρνηση , τις δημοτικές αρχές και την περιφέρεια Θεσσαλίας για να σταματήσει και να αποτραπεί το τεράστιο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στον Πηνειό

Διεκδικούμε:

  • Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των επιχειρήσεων .
  • Όχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Την κατάργηση των “πράσινων” τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου με τα αντίστοιχα έργα υποδομής, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό.
  • Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
  • Να σταματήσει η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών σε βιομηχανίες. Να σταματήσουν τα σχέδια για δημιουργία μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ και  την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς του λαϊκού  κινήματος , κάθε εργαζόμενο στη δράση διεκδίκησης την Παρασκευή 5 Ιούνη ,στις 7:30μμ, στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, στο ύψος της πλατείας Ρήγα Φεραίου

Σχετικές δημοσιεύσεις