Τα Τρίκαλα τίμησαν χθες Κυριακή την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ημέρα μνήμης και τιμής η 19η Μαΐου 1919 με 300.000 περίπου θύματα

Με μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη πλατεία Συνοικισμού (πλατεία Μικράς Ασίας) της πόλης, τα Τρίκαλα τίμησαν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου με απόφαση της Ελληνικής Βουλής από το 1994.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε την δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.

Όπως κατέγραψεο «δ»το πρωί της Κυριακής τελέστηκε στην πλατεία Συνοικισμού επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Αθανάσιο Αραπογιάννη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου και εκπροσώπους φορέων, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού προς τους πεσόντες.

Είχε προηγηθεί η επίσημη Θεία Δοξολογίαστον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και εκφώνηση ομιλίας από την κ. Σοφία Λαζαρίδου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και μέλος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων, με τίτλο:“Αλησμόνητοι μαχητές στο έπος του Πόντου”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουσή του εθνικού ύμνου.

 

Δ. Π

 

Σχετικές δημοσιεύσεις