Τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον θυμό μέσα από το νέο βιβλίο της Κατερίνας Βαρσαμογιάννη

Γέμισε παιδικές φωνές και χαρούμενα πρόσωπα η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη το απόγευμα της Τρίτης κατά την παρουσίαση από τις εκδόσεις Γραφή και το βιβλιοπωλείο «Τα Μαγικά Γράμματα» του όμορφου νέου βιβλίου της κας Κατερίνας Βαρσαμογιάννη «Άλφι-Το θυμωμένο λιονταράκι» μέσα από το οποίο το παιδί διδάσκεται για τα συναισθήματα και πιο συγκεκριμένα για  τον θυμό και πώς τον διαχειριζόμαστε.

Σύμφωνα με την συγγραφέα «Η αναγνώριση των συναισθημάτων είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα και ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά είναι ο θυμός. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, από τις νηπιακές τάξεις ακόμη, παιδιά που είναι συχνά θυμωμένα, χωρίς προφανή αιτία. Παιδιά που αδυνατούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να συγκρατήσουν τον θυμό τους. Αργότερα, σε μεγαλύτερες τάξεις παρατηρούνται συχνά εκρήξεις βίας μεταξύ παιδιών, ως ένα φαινόμενο ανησυχητικά αυξανόμενο. Σε αυτό το πλαίσιο γράφτηκε το παρόν βιβλίο, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίζουν έγκαιρα το συναίσθημα του θυμού και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης του θυμού τους».

Το βιβλίο προλόγισε η εκπαιδευτικός κα Παρασκευή Λάππα – Πουλιανίτη που υπογράμμισε ότι «Το παιδικό βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε μαγικούς και φανταστικούς κόσμους, ένα ταξίδι που συνοδεύεται από συναισθήματα χαράς, συγκίνησης, δράσης, έκπληξης και δημιουργικότητας. Ένας φίλος με ανεκτίμητη αξία! Εξασκεί τη μνήμη και αναπτύσσει τη φαντασία. Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο, καλλιεργεί την κριτική και δημιουργική σκέψη, εξασφαλίζει την ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο, το διάβασμα δεν πρέπει να γίνει καταναγκασμός αλλά να περάσει στη συνείδηση του παιδιού σαν κάτι διασκεδαστικό, μια δραστηριότητα που θα του δίνει χαρά και θα το κρατά σε ανυπομονησία για το επόμενο μαγικό ταξίδι στον κόσμο του παραμυθιού».

Ακολούθως μίλησε η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κα Χριστίνα Βάγια που σημείωσε πως «Τα παραμύθια συνδέουν τον εξωτερικό κόσμο των αντικειμένων και των εμπειριών με τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων του παιδιού και θα τους βοηθήσει στην επεξεργασία, την κατανόηση και την αλλαγή».

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση υπήρξε και συμμετοχή των μαθητών των νηπιαγωγείων Αγ. Νικολάου, 22ου και Κεφαλόβρυσου.

Σχετικές δημοσιεύσεις