Τα Επιμελητήρια πρωταγωνιστές του αγροτικού τομέα με πρωτοβουλία του Βασίλη Γιαγιάκου

Σημαντική τηλεδιάσκεψη για την πρωτογενή παραγωγή διοργάνωσε το Επιμελητήριο Τρικάλων με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα και εκπροσώπων 17 Επιμελητηρίων της χώρας

 

Μια σημαντική τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της θεματικής υποεπιτροπής Αγροτικών τμημάτων της ΚΕΕΕ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 με πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλη Γιαγιάκου στην οποία επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας.

Ενδεικτικό της σημασίας της τηλεδιάσκεψης η οποία είχε ως θεματολογία τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τον προσανατολισμό στις δυναμικές καλλιέργειες, τη νέα βιώσιμη στρατηγική για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ήταν το γεγονός ότι συμμετείχαν πρόεδροι και εκπρόσωποι 17 Επιμελητηρίων της χώρας.

Ο κ. Γιαγιάκος, ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου που εδώ και δέκα χρόνια ίδρυσε και λειτουργεί αγροτικό τμήμα και έχει οριστεί από την ΚΕΕΕ υπεύθυνος της θεματικής υποεπιτροπής Αγροτικής Τμημάτων, διοργάνωσε τη  συγκεκριμένη διαβούλευση η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η αγροδιατροφή αφορά την ανάπτυξη όλης της Ελλάδας και είναι ένας κλάδος στον οποίο πρέπει να στηριχθεί η οικονομία της χώρας. Το Επιμελητήριο Τρικάλων υποστήριζε πάντα ότι η Θεσσαλία θα πρέπει να γίνει ο οπωρώνας και ο λαχανόκηπος της Ευρώπης. Γνωρίζοντας τα αντίστοιχα δεδομένα στην υπόλοιπη Ευρώπη για  τον πλούτο που παράγεται ανά στρέμμα καλλιέργειας, καταλάβαμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών με σύγχρονα μέσα και πρακτικές. Γι’ αυτό, προτείναμε τις δενδροκαλλιέργειες, τη λαχανοκομία και τα αρωματικά φυτά, τα οποία μέσα από ομάδες παραγωγών μπορούν να αποδώσουν στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Σκρέκας, με τη σειρά του, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων για την πρόσκληση και την πρωτοβουλία οργάνωσης αυτής της τηλεδιάσκεψης,  τόνισε πως «η πανδημία έδειξε που πρέπει να πάει η Ελλάδα. Ο πρωτογενής τομέας αντιστάθηκε ιδιαίτερα και ίσως καλύτερα από κάθε άλλο κλάδο και η συμβολή του στην οικονομία είναι μεγάλη. Στις εξαγωγές παρατηρήθηκαν αυξήσεις στα πορτοκάλια, στα μήλα, στα αχλάδια, στα αγγούρια, στα ακτινίδια, στις φράουλες, στις πατάτες κ.α. Σχεδόν όλα τα προϊόντα που παράγουμε αυτό το διάστημα έχουν αύξηση των εξαγωγών περίπου 32%.

Τα ελληνικά προϊόντα κατάφεραν να αυξήσουν μερίδιο αγοράς στο εξωτερικό και έδειξαν ότι μπορούν να συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην ελληνική οικονομία. Μόνο με τον τριτογενή τομέα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, γιατί η «μονοκαλλιέργεια» ενέχει μεγάλο ρίσκο, όπως αυτό που ζούμε σήμερα με τον τουρισμό.

Από την άλλη η κτηνοτροφία, οι ανθοπαραγωγοί και οι ιχθυοκαλλιέργειες υπέστησαν ζημιές λόγω του κορωνοϊού και σε αυτούς τους κλάδους έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα στήριξης».

Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα Leader τονίζοντας ότι «αυτό  βοηθάει πολύ την περιφερειακή ανάπτυξη και για το λόγο αυτό έχουμε προχωρήσει σε υπερδέσμευση προϋπολογισμού. Θα το δούμε πως θα κινηθεί και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε διεξοδικά στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων αναλύοντας τις δράσεις κα τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και στις δράσεις που είτε υλοποιούνται είτε έχουν δρομολογηθεί για να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας.

Στη δευτερολογία του ο κ. Γιαγιάκος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σκρέκα για τη συμμετοχή του στη τηλεδιάσκεψη αλλά και για την προθυμία με την οποία απάντησε στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων, όπως και τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, εξήρε τη σημασία της συγκεκριμένης διαβούλευσης προκειμένου τα Επιμελητήρια να γίνουν οι πρωταγωνιστές του αγροτικού τομέα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν κατά σειρά τοποθέτησης τους οι κ.κ. Γεωργιάδης Στέφανος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας, Δέμπας Μάρκος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας, Μέγκλας Χρήστος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών, Καπνοπώλης Αναστάσιος  – Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κουφίδης Ιωάννης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Χασιώτης Ευθύμιος – Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Κοζάνης, Γκολομάζος Ιωάννης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας, Τσιχριτζής Παναγιώτης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Κυρίτσης Αθανάσιος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Ανδριανός Μιχάλαρος – Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Τρούπης Ιωάννης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Παναρίτης Ιωάννης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λακωνίας, Παρασκευόπουλος Αντώνης – Β Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας, Παρασκευάς Φραντζέσκος – Β Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Σχετικές δημοσιεύσεις