Σ. Παπαδόπουλος: Να επικεντρώσουμε στα ζητήματα της ηγεμονίας των ιδεών και της συμμαχικής προοδευτικής διακυβέρνησης

Η παρουσίαση απο τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας έδωσε στο Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προγραμματική υπεροχή σε μια δύσκολη περίοδο, που η επιθετικότητα της Τουρκίας  και η πρώτη φάση της πανδημίας έδιναν στη ΝΔ σαφή δημοσκοπική υπεροχή.

Η διαπίστωση αυτή είναι αναγνωρίσιμη και οφείλεται στη τεκμηρίωση προτάσεων στήριξης των τομέων της οικονομίας που ελαχιστοποιούν την ύφεση και την ανεργία, ενίσχυσης των στρωμάτων που είναι η κοινωνική βάση της Αριστεράς, αλλά και της μεσαίας τάξης που δικαιολογημένα θεωρούσε οτι αδικήθηκε.

Ειδικά στο ζήτημα της θωράκισης του ΕΣΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησησε  αδιαμφισβήτητη προγραμματική ηγεμονία, καθώς ανέδειξε και τις επολογές με τις οποίες η Ελλάδα καθίσταται ασφαλής τουριστικός προορισμός και ότι στο επίπεδο της Ενωμένης Ευρώπης είναι αναγκαίο ένα ευρωπαϊκό σύστημα δημόσιας υγείας, εμβολιασμών, ΠΦΥ, επείγουσας περίθαλψης, φαρμακευτικής πολιτικής. Το ίδιο έγινε και σε άλλους σημαντικούς τομείς και ειδικά στα ζητήματα της εργασίας, της πρόνοιας, της παραγωγής, της παιδείας, του πολιτισμού, της ενίσχυσης αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και της υγιούς εποχειρηματικότητας.

Η ανακοίνωση του ολοκληρωμένου προγράμματος ολιστικής ανασυγκρότησης – ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων – δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμο, θα κάνει τη προγραμματική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ πιό εμφανή και θα δώσει δυνατότητες και ιδεολογικοπολιτικής ηγεμονίας απέναντι στη ΔΕΞΙΑ πολυκατοικία, εαν ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προωθητικές παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα και τις αποφάσεις της συνεδρίασης της ΚΕΑ ξεπεράσει οριστικά τα προβλήματα εσωστρέφειας και τις προβληματικές συμπεριφορέςορισμένων στελεχών του, γίνει ελκυστικός στη πλειοψηφία των πολιτών, αναδείξει το όραμά του για τον Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα  και επικεντρώσει στα ζητήματα της εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης. Της διακυβέρνησης που αποδεικνύει με διαρκή λογοδοσία ότι είναι βαθιά προοδευτική –οραματική – έντιμη – ριζοσπαστική –αποτελεσματική για την χώρα και τη βελτίωση της ζωής του λαού και αφομοιώνει τα αίτια και της αποτυχίας εγχειρημάτων της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας και λαθεμένων επιλογών της προηγούμενης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά την πετυχημένη έξοδο απο τη κηδεμονία των δανειστών.

Το κρίσιμο αυτό ζήτημα,της εναλλακτικής προοδευτικής διακυβάρνησης, συνδέεται καθοριστικά με το πρόβλημα των συμμαχιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στο επίπεδο της Ευρώπης έχουμε καταστήσει σαφέστατο οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Κόμμα ευρωπαϊκού προσανατολισμού και επιθυμούμε συνεργασίες με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς – της σοσιαλδημοκρατίας που ριζοσπαστικοποιείται – της οικολογίας – για μια αλληλέγγυα Ενωμένη Ευρώπη των αξιών με τις οποίες δημιουργήθηκε. Παίρνει  γιαυτό σημαντικές πρωτοβουλίες.

Στο επίπεδο της συμμαχικής προοδευτικής διακυβέρνησης  στην Ελλάδα – με το δύσκολο σύστημα της Απλής  Αναλογικής, έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά ως κυρίαρχη  δύναμη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Άριστα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και απηύθυνε πρόσκληση προγραμματικού διαλόγου με την Φώφη Γεννηματά. Αυτό όμως απαιτεί διαρκή επιβεβαίωση ακόμη και στη περίοδο που η ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ ερμηνεύει τις εξελίξεις για το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ με τον ίδιο τρόπο που τις  ερμηνεύει η ΝΔ . Δεν πρέπει να αντιδράσουμε σπασμωδικά και να αποσύρουμε τη πρόταση διαλόγου, γιατί αυτό ευνοεί μια ΔΕΞΙΑ που παλινορθώνει το γαλάζιο πελατειακό κράτος και τις δυνάμεις στο ΚΙΝΑΛΛ που διατηρούν τεράστιες ιδεολογικές διαφορές με την Αριστερά –  δεν θέλουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ – προτιμούν μια νέα συνεργασία με τη ΝΔ. Να μην χάσουμε τον προσανατολισμό μας,  κυρίως γιατί αυτό κρύβει και για τα 2 Κόμματα τις ανάγκες του μέλλοντος, που « δεν κτίζεται με αρνήσεις και αποκλεισμούς αλλά με δημιουργικές προτάσεις…» ( Χρήστος Λάππας « Τι μέλλει ή τι δέον γενέσθαι» )

Εκεί προτείνω να επικεντρώσουμε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στη παρούσα φάση. Να επικεντρώσουμε στα προγραμματικά ζητήματα της εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης, που αποδεικνύουν για το ΚΙΝΑΛΛ ότι διδάχτηκε απο την αλλοτρίωση που υπέστη το ΠΑΣΟΚ και δηλώνει οτι είναι πια « σε μετωπική σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό» και για τον ΣΥΡΙΖΑ οτι αποδεσμεύτηκε οριστικά  απο λάθη και αυταπάτες του παρελθόντος .

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις