Σχεδόν 2.300 οι Τρικαλινοί υποψήφιοι για τις Δημοτικές Εκλογές!

Του Δημήτρη Κρούπη

 

Πόσοι είναι τελικά οι υποψήφιοι Τρικαλινοί για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές;

Η αλήθεια είναι πως αν δεν τυπωθούν και τα ψηφοδέλτια η ακριβής καταμέτρησή τους είναι αδύνατη! Από μια πρώτη πρόσθεση προκύπτει πως περίπου 2.293 είναι οι υποψήφιοι για τις Δημοτικές εκλογές και περίπου 100 οι υποψήφιοι για τις Περιφερειακές. Σχεδόν το 2% του μόνιμου πληθυσμού!

Ο τεράστιος αυτός αριθμός υποψηφίων προέκυψε λόγω της… πονηρής διάταξης που είχε φέρει στον νέο εκλογικό νόμο ο τότε υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η οποία δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο κάθε ψηφοδέλτιο +150% υποψήφιοι από όσους εκλέγονται! Δηλαδή στον Δήμο Τρικκαίων που εκλέγει πλέον 39 Δημοτικούς Συμβούλους μπορούσε ο κάθε συνδυασμός να έχει από 39 (το ελάχιστο) μέχρι και 98 (το ανώτερο) υποψηφίους! Κάπως έτσι «αναγκάσθηκε» και ο Νίκος Σακκάς να συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο με 86 άτομα μόνο για το Δ.Σ. Τρικκαίων και γνωρίζοντας (όσοι είπανε το «ναι») πως πιθανότατες εκλογής θα έχει μόνο περίπου 1 στους 4 ακόμη και σε περίπτωση νίκης του συνδυασμού.

Εξαιτίας αυτής της πρόβλεψης έχουν δημιουργηθεί από την αφετηρία της προεκλογικής μάχης συνδυασμοί τριών ταχυτήτων. Στην πρώτη ανήκουν αυτοί που κατέθεσαν φαραωνικό αριθμό υποψηφίων και συγκεκριμένα οι Νίκος Σακκάς (Δήμος Τρικκαίων), Κώστας Μαράβας και Θοδωρής Χήρας (Δήμος Πύλης), Λευτέρης Αβραμόπουλος (Δήμος Μετεώρων) και Σπύρος Αγναντής και Μιχάλης Μπαγιώτης (Δήμος Φαρκαδόνας). Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι μικρομεσαίοι συνδυασμοί και συγκεκριμένα αυτοί του Γιώργου Ηλιάδη και Γιώργου Καΐκη (Δήμος Τρικκαίων) και Σωτήρη Παπαχρήστου (Δήμος Μετεώρων). Τέλος στην τρίτη κατηγορία είναι οι συνδυασμοί του Σπήλιου Τσιγάρα (Δήμος Τρικκαίων) και οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Μετέωρα, Πύλη και Φαρκαδόνα.

Σίγουρα μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί πως μετρά και η ποιότητα των υποψηφίων. Όμως όπως και να το μετρήσεις άλλο αποτέλεσμα (σταυρούς) θα φέρουν 301 υποψήφιοι και άλλο οι 105.

Πιστεύουμε πως στη «συζήτηση» που πρέπει να γίνει για το μέλλον της Τ.Α. θα πρέπει να επανέρθει το όριο του +50% για τον αριθμό υποψηφίων και τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια (με θεσμοθέτηση σαφών αρμοδιοτήτων και πόρων) για τις Δημοτικές Κοινότητες. Το 43% για εκλογή από την πρώτη Κυριακή και τα 3/5 των συμβούλων στον δήμαρχο νομίζουμε πως είναι απαραίτητα για την ομαλή διακυβέρνηση των Δήμων και των Περιφερειών.

 

Η δύναμη των ψηφοδελτίων στους Δήμους της Π.Ε. Τρικάλων

 

Α. ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

 1. Νίκος Σακκάς 301 υποψήφιοι
 2. Γιώργος Ηλιάδης 178 υποψήφιοι
 3. Γιώργος Καΐκης 163 υποψήφιοι
 4. Σπήλιος Τσιγάρας 105 υποψήφιοι

ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ                              746

 

Β. ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

 1. Λευτέρης Αβραμόπουλος 263 υποψήφιοι
 2. Σωτήρης Παπαχρήστος 195 υποψήφιοι
 3. Γιώργος Κεραμίδας 76 υποψήφιοι

ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ                              534

 

Γ. ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ

 1. Κώστας Μαράβας 270 υποψήφιοι
 2. Θοδωρής Χήρας 256 υποψήφιοι
 3. Βάιος Καλύβας 74 υποψήφιοι

ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ                              600

 

Δ. ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

 1. Σπύρος Αγναντής 185 υποψήφιοι
 2. Μιχάλης Μπαγιώτης 165 υποψήφιοι
 3. Ευαγγελία Στεργίου 63 υποψήφιοι

ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ                              413

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ              2.293

Σχετικές δημοσιεύσεις