Συνεχίζεται ο φοιτητικός αγώνας

Ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Εκδήλωση – συζήτηση την Παρασκευή 29/3 και στα Τρίκαλα 

 

 

Ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το φοιτητικό κίνημα και η προοπτική του ήταν το θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μουσείο Τσιτσάνη η «Πρωτοβουλία Φοιτητ(ρι)ών ΤΕΦΑΑ και ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ».

Σύμφωνα με το κάλεσμα, το οποίο απευθυνόταν στην τοπική κοινωνία που ανησυχεί για τις σπουδές των παιδιών της, τους νέους που ανησυχούν για το μέλλον τους και τους εκπαιδευτικούς,  «Η ψήφιση για το αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα δεν συνεπάγεται με κανένα τέλος, συνεπάγεται με συζήτηση και αναβάθμιση της δράσης του για την παρεμπόδιση της εφαρμογής του κατάπτυστου νομοσχεδίου και την ακόλουθη απόσυρσή του. Η υπόθεση υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας (όπως και όλων των κοινωνικών αγαθών όπως είναι και η υγεία) είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και εξωστρεφείς δράσεις το φοιτητικό κίνημα κατάφερε την μαζικοποίηση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη, την συνένωση και τον συντονισμό του εκπαιδευτικού κινήματος συνολικά και πολλά ακόμη. Μαζί με όλη την χώρα και η δική μας πόλη, τα Τρίκαλα, πήραν μαζικές αποφάσεις για καταλήψεις, πορείες, δράσεις.

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) και το τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφολογίας τελούσαν υπό κατάληψη για 2 και 6 εβδομάδες αντίστοιχα. Εκατοντάδες φοιτήτριες και φοιτητές έδωσαν ζωή πολύμορφα στις σχολές τους, μετέβησαν στην Αθήνα στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, υποστήριξαν τους αγρότες στην Θεσσαλία, συζήτησαν και αγωνίστηκαν ενωτικά».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Απόστολος Καψάλης (μέλος ΔΕΠ Παντείου) τόνισε τα εξής: «Κάνουμε σήμερα έναν απολογισμό ενός ιστορικού αγώνα ενάντια σε έναν αντισυνταγματικό και αντιεκπαιδευτικό νόμο και από την άλλη εξετάζουμε κάποιες μορφές δράσης για το άμεσο μέλλον σε σχέση με την αντίδραση στην υλοποίηση αυτού του νόμου που έχει πολύ σοβαρές προεκτάσεις όχι μόνο για το σύνολο της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες αλλά και για το μέλλον της χώρας. Η παιδεία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το μέλλον μιας χώρας και ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα με τα γνωστά μνημονιακά και μεταμνημονιακά προβλήματα άρα είναι ένα θέμα κοινωνικό, πολύ σοβαρό και εθνικής σπουδαιότητας και στην κατεύθυνση των συλλόγων εδώ στα Τρίκαλα πιστεύω ότι θα κινηθεί και όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. Εμείς οι καθηγητές πρέπει να προασπίσουμε τον ευρύτερο κοινωνικό ρόλο του πανεπιστημίου που αλληλεπιδρά με την κοινωνία και μεταλαμπαδεύουν και παράγουν γνώση για το σύνολο της κοινωνίας έτσι ώστε να προοδεύει και η κοινωνία και η χώρα».

Αναφορικά με το αν είναι συντεταγμένο το φοιτητικό κίνημα για να προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων για την ανατροπή του νομοσχεδίου η κα Νεφέλη Νταλαπέρα (μέλος διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου Παντείου, φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) σημείωσε: «Θεωρώ ότι το φοιτητικό κίνημα ήταν συντεταγμένο καθ’ όλη τη διάρκεια των καταλήψεων και γενικών συνελεύσεων τους προηγούμενους δύο μήνες και σε μια τέτοια κατεύθυνση πρέπει και τώρα να κινηθεί και μάλιστα συντεταγμένο όχι μόνο από τους φοιτητικούς συλλόγους αλλά από κοινού με την κοινωνία και με εκπαιδευτικούς κλάδους όπως είναι οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι στην έρευνα κ.λπ. και επίσης θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα, παρότι ψηφίστηκε ο νόμος, θα είμαστε εμείς οι ίδιοι και ίδιες που θα αποδείξουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά και θα κινηθούμε με τα μάτια στραμμένα στους συλλόγους, στις δομές μας και σε όλα αυτά που κατοχυρώσαμε μέχρι σήμερα».

Για το θέμα μίλησε επίσης η κα Ευγενία Μαυρίδη (μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου).

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις