Στους δρόμους τη Δευτέρα οι αγρότες των Τρικάλων

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας ετοιμάζουν για τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου οι αγρότες των Τρικάλων, οι οποίοι δίνουν ραντεβού στις 10.30 το πρωί στην περιοχή της Μπάρας και με τα τρακτέρ τους θα προχωρήσουν στους δρόμους των Τρικάλων στο κέντρο. Το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη» έχει ως εξής:

Συνάδελφοι αγρότες – κτηνοτρόφοι,

ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ Δευτέρα 25 Γενάρη 10,30 πμ Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας

Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική. Τα αντιλαϊκά, αντιαγροτικά μέτρα των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της ΕΕ χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας και το αγροτικό εισόδημα.

Η εξέλιξη της φονικής πανδημίας του κορονοϊού με τις χιλιάδες νεκρούς και νοσούντες, αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες τους, για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, που παραμένει αθωράκιστο, με τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό, με λίγες ΜΕΘ και υποτιπώδη προληπτικά μέτρα, αδύνατο να προστατέψει την υγεία και τη ζωή μας.

Το κυβερνητικό παραμύθι για (1018) Εμβολιαστικά κέντρα, που θα διενεργούσαν πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, κατέρρευσε. Μόλις (144) για όλη τη χώρα ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας, και για ολόκληρο τον νομό Τρικάλων, από (10) που είχαν ανακοινώσει, μόλις (2) θα λειτουργήσουν, στα Τρίκαλα και στην Πύλη, γεγονός που θα μας αναγκάσει να κάνουμε δεκάδες χιλιόμετρα και όποιος προφτάσει να εμβολιαστεί με τις καθυστερήσεις και τις αναβολές που παρατηρούνται αφού μέχρι στιγμής ούτε το 1% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί.

Οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς με ελάχιστα μέτρα και μέσα προστασίας. Ενώ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, οι σχολές και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και η τηλεκπαίδευση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Αντιμετωπίζουμε δεκάδες προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την επιβίωσή μας και τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε.

Οι τιμές που πουλάμε την παραγωγή μας είναι χαμηλότερες, ή, στην καλύτερη περίπτωση, ίδιες με άλλες χρονιές, ενώ το κόστος παραγωγής και της ζωής μας ανεβαίνει.

Mε τις πλάτες της κυβέρνησης, οι κάθε είδους κερδοσκόποι κάνουν πάρτυ με τον ιδρώτα μας. Ξεχάστηκαν οι μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για φθηνό πετρέλαιο και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 προβλέπεται επιστροφή φόρου πετρελαίου μόνο για τους εφοπλιστές, βιομηχάνους κλπ και σε μας τους αγρότες ούτε ένα ευρώ επιστροφή. Χώρια που επιβαρυνόμαστε με το πράσινο τέλος για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της πράσινης ενέργειας.

Παράλληλα μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό 2020-2021 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, η κυβέρνηση μπουκώνει με δεκάδες δις ευρώ τους εμποροβιομήχανους – εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλους επιχειρηματίες, με 24 δις ευρώ για το 2020, με 7 δις για το 2021, ενώ για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς προβλέπονται 350 εκατομμύρια, δηλαδή το 1% του πακέτου.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουμε με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές και καταστροφές στις καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ, που καθυστερεί, τόσο στις εκτιμήσεις, όσο και στις αποζημιώσεις. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των καλλιεργητών ελιάς και ροδιού, όπου από τον παγετό του 2017 δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις και δεν έχουν αποζημιωθεί παρά μόνο ελάχιστοι. Καθυστέρηση επίσης υπάρχει στις εκτιμήσεις και αποζημιώσεις και άλλων ζημιών που έχουμε υποστεί από πλημμύρες και άλλες αιτίες, όπου που ορισμένες από αυτές, όπως οι ζημιές από τα αγριογούρουνα, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ που τον χρυσοπληρώνουμε.

Προβλήματα επίσης, όπως έδειξαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, αντιμετωπίζουμε και από την έλλειψη αντιπλημμυρικών και άλλων εγγειοβελτιωτικών αποστραγγιστικών έργων. Τα λιγοστά και υποτυπώδη έργα που γίνονται δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, με συνέπεια να κινδυνεύουν οι ζωές μας και να καταστρέφονται οι περιουσίες και οι καλλιέργειές μας κάθε χρόνο.

Συνάδελφοι, μπροστά σε αυτή τη κρίσιμη κατάσταση η ΟΑΣ καλεί τον κάθε αγρότη – κτηνοτρόφο να οργανώσουμε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας. Δυναμώνουμε τους αγροτικούς συλλόγους μας, μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα είχαμε αποτελέσματα, αποσπάσαμε λύσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα.

Βγαίνουμε στο δρόμο, σπάμε τη σιωπή που θέλουν να μας επιβάλουν. Τη Δευτέρα 25 Γενάρη, 10,30 πμ, με όλα τα μέτρα προστασίας οργανώνουμε Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, στους δρόμους των Τρικάλων και στην Αντιπεριφέρεια. (Προσυγκέντρωση θα γίνει μπροστά στα Γυμνάσια της Μπάρας)

Διεκδικούμε

 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – με κρατική ενίσχυση – των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, καλαμπόκι, σιτάρι, κλπ.
 • Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την
  πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές,
  στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, και άλλα
  προϊόντα που μένουν απούλητα ή έχουν εξευτελιστικές τιμές κλπ.
 • Να δοθούν στο 100% της ζημιάς και του χαμένου εισοδήματος οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Σε όλους τους παραγωγούς να εξοφληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων στο 100% και για όλες τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.
 • Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
 • Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.
 • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία.
 • Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.
 • Να αυξηθούν οι συντάξεις και να δοθούν τα δώρα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
 • Καταδικάζουμε την νέα ποινικοποίηση των αγώνων μας, την αυξανόμενη κρατική καταστολή και τρομοκρατία που επιβάλει η κυβέρνηση με πρόσχημα μέτρα προστασίας για την πανδημία αλλά με ουσιαστικό στόχο το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του.

Το Δ.Σ. της ΟΑΣΤ Η «ΑΝΟΙΞΗ»

Σχετικές δημοσιεύσεις