Στην ΕΑΣ Τρικάλων χθες ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης

Ένα από τα κυβερνητικά κλιμάκια που «όργωσαν» τις τελευταίες ημέρες τη Θεσσαλία επισκέφθηκε χθες το πρωί την ΕΑΣ Τρικάλων

 

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, παρουσία του Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαμπασίδη, τον Γ. Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, του Βουλευτή Τρικάλων της Ν.Δ. Θανάση Λιούτα, του Προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων Σάκη Καλύβα και Μελών της Διοίκησης της ΕΑΣ Τρικάλων, έδωσε το στίγμα αυτής της περιοδείας στην οποία στοχεύεται η οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας με σκοπό την ανασυγκρότηση του φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου της Θεσσαλίας που καλύπτει το 18% της Εθνικής κτηνοτροφικής παραγωγής

Το κυβερνητικό κλιμάκιο επιδιώκει να αποκτήσει πλήρη εικόνα της καταστροφής για να υπάρξουν οι τελικές τιμές αποζημιώσεων με τελικό ορίζοντα τις 30 Ιουνίου 2024.

Ο κ. Λιούτας, παρουσίασε στον Υφυπουργό τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της ΕΑΣ Τρικάλων (εκκοκκιστήρια, Agroviz, «Τρίκκη» και Οξοποιία), τονίζοντας την στήριξη που δίνεται σε αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής ως ακρογωνιαίος λίθος της τοπικής οικονομίας μέσα από πλήθος προϊόντων και 250 θέσεων εργασίας και 30 εκ. ευρώ ετήσιο τζίρο.

Ο κ. Κελέτσης, χαρακτήρισε «διάσημη» την ΕΑΣ Τρικάλων στον τομέα του συνεταιρισμού της χώρας και διαφήμιση του συνεταιριστικού κινήματος, ευχόμενος και άλλες αντίστοιχες Ενώσεις της χώρας να παίξουν τον ίδιο ρόλο στην αγροτική οικονομία μέσα από «υγιές συνεταιριστικό κίνημα με δυνατότητα απορρόφησης και αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων κονδυλίων» και πρόσθεσε πως «με συνέπεια το Υπουργείο και η Κυβέρνηση τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει προς τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας» και εκτίμησε πως «μάλλον πηγαίνουμε καλά στο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη», τονίζοντας το «εμπόδιο» της γραφειοκρατίας που δεν επιτρέπει πιο γρήγορους ρυθμούς.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλύβας, παρέδωσε στον Υφυπουργό υπόμνημα των αιτημάτων του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού του Νομού, χαρακτηρίζοντας την ικανοποίηση των αιτημάτων ως «ζήτημα ζωής» για το μέλλον του Νομού.

Επίσης θα ενταχθούν κανονικά στο Ταμείο Ανάκαμψης σε ότι αφορά στις αναπλάσεις, Δήμοι της Θεσσαλίας που είχαν χάσει τις προθεσμίες λόγω των πλημμυρών, διορθώνεται η αστοχία της ΔΕΗ με τις αποκοπές ρεύματος σε ορισμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις λόγω οφειλών και Νομοθετική πρωτοβουλία για άτοκη ρύθμιση των συγκεκριμένων οφειλών και διάταξη που θα προβλέπει τη δυνατότητα να δοθεί περίοδος χάριτος ενός έτους στην καταβολή ενοικίων σε αγρότες που έχουν ενοικιάσει εκτάσεις από Δήμους. Με την ίδια διάταξη θα δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του συμβολαίου με τους αγρότες για 2 ακόμα χρόνια.

Στον σχεδιασμό και η ανάταξη της σιδηροδρομικής γραμμής που θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του 2025 και την οποία θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο στην Θεσσαλία με κύριο στόχο να μην μείνουν αποκλεισμένες περιοχές.

Τα έργα που αφορούν όλο το φάσμα των δράσεων, θα γίνουν με βάση την μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας «HVA International» με το τελικό master plan να υπολογίζεται ότι θα δοθεί από την εταιρεία  στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει το ζήτημα της ίδρυσης Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια με στόχο να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και να προσφέρει γνώσεις στους αγρότες, μέσα από την ανάπτυξη προγραμμάτων της Ε.Ε.

Πρόταση του υπουργού είναι η λειτουργία ξεχωριστού Μητρώου Αγροτών το οποίο θα ενημερώνεται από το ΥπΑΑΤ και η διαχείριση – εφόσον το επιθυμούν- θα γίνεται από τα Επιμελητήρια, ενώ το κόστος θα καλύπτεται απ’ ευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη πληρωμή των συνδρομών και θα αποφέρει επί πλέον εισόδημα στον διαχειριστή.

Η λειτουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια θα είναι προαιρετική.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις