Προτάσεις Επιμελητηρίου Τρικάλων για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων λόγω της έντασης αλλά και της διάρκειας της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία είναι δραματικές με την κατάσταση συνεχώς να επιδεινώνεται. Μέχρι σήμερα αυτό που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε είναι ότι αρκετές από τις προτάσεις των παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων υιοθετήθηκαν με κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις, τα οποία ελήφθησαν τμηματικά ικανοποιώντας άμεσες ανάγκες. Δυστυχώς όμως, το παρατεταμένο «κλείσιμο» μεγάλου μέρους της οικονομίας, η συσσώρευση υποχρεώσεων, η δημιουργία νέων χρεών, η αβεβαιότητα για το αύριο, οδηγούν αναπόφευκτα σε ύφεση διαρκείας και σε πλήθος λουκέτων.

Κύριοι Υπουργοί,

λόγω της δυσμενούς αυτής κατάστασης, επιβάλλονται άμεσα διορθωτικές επεμβάσεις επί των κάτωθι:

 • Φορολογικές & Ασφαλιστικές διευκολύνσεις

Αναστολή όλων των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και των πληττόμενων βάση ΚΑΔ και με μηνιαία μείωση τζίρου άνω του 20% επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Η αναστολή όλων των ανωτέρω πληρωμών θα πρέπει να ισχύσει τουλάχιστον έως 31/05/2021 και κατόπιν να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αποπληρωμής σε τουλάχιστον 60 μηνιαίες δόσεις με μηδενικό ή ελάχιστο επιτόκιο.

 • Τραπεζικός δανεισμός
  • Αναστολή των δόσεων επιχειρηματικών και προσωπικών δανείων επιχειρήσεων και επαγγελματιών έως τον Ιούνιο του 2021 με επιμήκυνση αυτών σε συνεργασία με την Τράπεζα.
  • Επανάληψη του μέτρου επιδότησης των τόκων επιχειρηματικών & επαγγελματικών δανείων.
 • Μεταχρονολογημένες επιταγές
  • Ένταξη στην αναστολή των μεταχρονολογημένων επιταγών όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων με μείωση τζίρου άνω του 20%.
  • Οριστική διευθέτηση του ζητήματος της αναστολής των μεταχρονολογημένων επιταγών.Οι ρυθμίσεις αναστολής της ημερομηνίας λήξεως των επιταγών (μετάθεση της ημερομηνίας πληρωμής κατά 75 μέρες) ενώ λύνουν το ζήτημα που προκύπτει σε ό,τι αφορά τους εκδότες δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στους κομιστές/δικαιούχους των επιταγών.

Προτείνεται η σύσταση ενός ειδικού λογαριασμού (Ταμείο), σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, που θα καλύπτει απευθείας τις επιταγές των εκδοτών στην αρχική ημερομηνία έκδοσής τους με την υποχρέωση αυτών στη λήξη της ρύθμισης να καταβάλουν τα αντίστοιχα ποσά στον ειδικό λογαριασμό. Η κάλυψη του χρηματοοικονομικού κόστους να γίνει με επιδότηση και εγγύηση του δημοσίου.

 • Πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19»

Επαναπροκήρυξη της δράσης από τις Περιφέρειες με αύξηση του προϋπολογισμού και τη διασφάλιση ένταξης περισσότερων επιχειρήσεων με κριτήρια που θα διευκολύνουν ώστε όλες οι επιχειρήσεις με μείωση τζίρου το 2020 να ενταχθούν και να επιδοτηθούν ανάλογα με τις ανάγκες τους (με κριτήριο τη ποσοστιαία μείωση τζίρου).

 

Με εκτίμηση,

Βασίλης Γιαγιάκος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων

Σχετικές δημοσιεύσεις