Πολύ σημαντική η ενημερωτική εκδήλωση για τα οφέλη μουσικής και άσκησης στον άνθρωπο

Από την Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού

 

Τις σημαντικές για τον άνθρωπο αλληλοεπιδράσεις μεταξύ μουσικής, κίνησης και υγείας παρουσίασαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Μουσείο Τσιτσάνη τρεις διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες στο πλαίσιο πολύ ενδιαφέρουσας ενημερωτικής εκδήλωσης της Τρικαλινής Λέσχης Προβληματισμού. Ήδη από την κλασσική εποχή είχε συνειδητοποιηθεί η θετική επίδραση της μουσικής και της κίνησης/άθλησης στη σωματική και πνευματική υγεία του ανθρώπου. Σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την εν λόγω σχέση τόσο στην πρόληψη, όσο και στη συμπληρωματική θεραπεία των «μεγάλων» ασθενειών της εποχής μας (καρδιοπάθειες, διάφοροι καρκίνοι, άνοια, πάρκινσον, κ.λπ.).

 

 

Στην εκδήλωση που συντόνισαν  οι κύριοι Χρήστος Λάππας, τ. Δήμαρχος Τρικκαίων και Γιάννης Κουτεντάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε αρχικά ο κ. Αθανάσιος Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής-Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Συνθέτης και Συγγραφέας με θέμα «Η ολιστική προσέγγιση στην υγεία: Μουσική άσκηση για το Νου & φυσική άσκηση για το σώμα» σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Αριστοτέλης για πρώτη φορά βάζει τη γυμναστική και την μουσική στον κορμό της παιδείας και σήμερα, μετά την ανάπτυξη των νευροεπιστημών και την σύγχρονη βιολογία και ιατρική, ξέρουμε ότι όποιος ασχολείται με την μουσική, και ιδιαίτερα από μικρή ηλικία, αποκτά έναν περισσότερο προικισμένο εγκέφαλο και δεξιότητες σε πολλά άλλα επίπεδα δηλ. καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση κ.λπ. Έχουν αρχίσει και οι ψυχολόγοι να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στην μουσική, κάτι που ξεκίνησε με ένα πείραμα σε ένα κολέγιο στο Ιλινόι όπου βρήκαν ότι ξεκινώντας η ημέρα με το μάθημα της φυσικής αγωγής οι σπουδαστές στα επόμενα χρόνια αποκτούσαν κορυφαίες επιδόσεις. Επίσης είναι μεγάλη η αξία της μουσικής όταν ασκούμαστε διότι όταν τρέχεις, κάνεις αερόβια άσκηση κ.λπ. και ακούς μουσική η αντοχή αυξάνεται γιατί η μουσική λειτουργεί σαν ένα φυσικό ντοπάρισμα και παίρνει το μυαλό έξω από το σώμα με αποτέλεσμα να μην νιώθουμε τον πόνο και τον μυϊκό κάματο».

 

 

Ακολούθως ο κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του ΙΚΥ, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας μίλησε για «Το Μοριακό αποτύπωμα της φυσικής δραστηριότητας στον άνθρωπο: θεραπευτική άσκηση» αναφέροντας ότι «αυτό έχει σχέση με το πώς αλληλεπιδρά ο τρόπος ζωής με το γονιδίωμά μας, με το γενετικό μας υλικό, και πώς διαμορφώνει τελικά αυτό που είμαστε, ο φαινότυπός μας. Ξέρουμε σήμερα ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να τροποποιήσει γενετικές προσλήψεις που έχουμε και να μετατρέψει αυτό που είμαστε αναφορικά με το αν πίνουμε, καπνίζουμε κ.λπ. προσφέροντας συμπληρωματικά με το γενετικό υλικό στην τελική διαμόρφωση του πώς ζούμε και πώς με τον τρόπο ζωής μας εκφράζουμε ή δεν εκφράζουμε ασθένειες που κληρονομούμε».

 

 

Τέλος, ο κ. Σωκράτης Παπαγεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας & Νευροφυσιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, μίλησε για την  «Σωματική άσκηση για την πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση της νοητικής έκπτωσης» επισημαίνοντας «Έχει ξεκαθαρίσει πλέον στην ιατρική ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα όχι μόνο στην ψυχική υγεία δηλ. καλύτερη διάθεση και μείωση του στρες αλλά και στη νοητική υγεία δηλ. βοηθά το να διατηρηθούν υγιείς οι νοητικές λειτουργίες ακόμα και σε μεγάλη ηλικία άρα προλαμβάνει την εμφάνιση της άνοιας και των διαταραχών μνήμης, συγκέντρωσης κ.λπ. και αυτό είναι εντυπωσιακό γιατί είναι κάτι που η ιατρική είχε παραμελήσει μέχρι πριν από 10 χρόνια. Έχουμε πλέον έναν καταρράκτη δεδομένων που μας επιβεβαιώνει ότι η καθημερινή σωματική άσκηση μισής ώρας την ημέρα και χωρίς υπερβολική ένταση μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο να πάθουμε άνοια, κάτι που είναι συγκλονιστικό».

Ακολούθησε σύντομο μουσικό δρώμενο με τον κ. Αθανάσιο Δρίτσα στο πιάνο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις