Πολύ ενδιαφέρον το επιμορφωτικό σεμινάριο ψαλτικής από το Σωματείο «Ιωάννης ο Δαμασκηνός»

Με μεγάλο ενδιαφέρον διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης το επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το ιστορικό Σωματείο Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Το θέμα του σεμιναρίου ήταν οι «Θεωρητικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις στο μουσικό υλικό της ελληνικής ψαλτικής τέχνης (1. περί ισοκρατήματος. 2. περί έλξεων και οκταηχίας, 3. ποιες ερμηνευτικές δυναμικές κρύβει το σημειογραφικό σύστημα των τριών Διδασκάλων, 4. περί άρτιας ερμηνείας)».

 

 

Ομιλητής του σεμιναρίου ήταν ο ελλογιμώτατος διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Βιέννης Καθηγητής, Συγγραφέας θεωρητικών της ψαλτικής τέχνης, Συνθέτης, Χοράρχης και Πρωτοψάλτης κ. Σωτήρης Δεσπότης που τόνισε την ιδιαίτερη χαρά του να βρίσκεται στα Τρίκαλα αλλά και για την ζήτηση που υπάρχει για τις νέες πληροφορίες αναφορικά με την μουσική, τέχνη και επιστήμη της ψαλτικής διότι «πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε ότι είναι μια πνευματική περιουσία που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ενάργεια και ενέργεια για να παλεύουμε για το αγαθό της μουσικής μας πατριδογνωσίας».

 

 

Στο τέλος του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση του βιβλίου των κ.κ. Σωτήρη Δεσπότη και Χρήστου Χαλκιά «Άπας γηγενής», ήχος δ΄ μέλος Δανιήλ Πρωτοψάλτου.

Σε όλους τους παρευρισκόμενους δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις