Πολύτιμο βιβλίο για γονείς και εκπαιδευτικούς

Από τον Πασχάλη Λαμπαρδή

Παρουσιάστηκε προχθές στο Μουσείο Τσιτσάνη

 

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που καλεί τον καθένα να εξελιχθεί συγκροτώντας έναν υγιή εαυτό, ώστε να ζήσει αυθεντικά τη ζωή του και όχι με το είδωλό του, είναι το νέο πόνημα του ψυχολόγου κ. Πασχάλη Λαμπαρδή με τίτλο «Πρόβα Ζωής» που παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου από το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος στο Μουσείο Τσιτσάνη.

 

 

Όπως τόνισε η Φιλόλογος, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κα Φανή Μπαλαμώτη «Το βιβλίο είναι πολυπρόσωπο και διαρθρώνεται σε 25 κεφάλαια. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου υπάρχει ένα «μοτο», κάποια με έντονο προτρεπτικό ύφος και άλλα σαν αποφθέγματα, πχ  «άλλαξε εσύ και θα δεις όλα να αλλάζουν γύρω σου», ή «χωρίς μεγάλες αποφάσεις τίποτα σπουδαίο δεν κερδίζεται». Στο αισιόδοξο τελευταίο κεφάλαιο που επέρχεται η δικαίωση του πρωταγωνιστή, το μότο είναι «πίσω από κάθε παιδί που τα καταφέρνει, κρύβεται κι ένας άνθρωπος που πιστεύει σ’ αυτό». Κι αυτή ακριβώς είναι, με δυο λόγια, η ουσία του βιβλίου.

Ο αφηγηματικός χρόνος διατρέχει μια σχολική χρονιά, από την ώρα που ένας νέος καθηγητής, ο Ραφαήλ Καστρινός, έχοντας εκπληρώσει το σεπτό παιδικό του όνειρο να γίνει καθηγητής, περνά την πόρτα ενός «δύσκολου» σχολείου στην Νεάπολη Θεσ/κης. Ο συγγραφέας είναι Θεσσαλονικιός και ίσως το βιβλίο να περιέχει και κάποια βιωματικά στοιχεία. Άρα, ο χώρος δράσης είναι κυρίως το σχολείο και κατ’ επέκταση κάποιες περιοχές ή μέρη της Θεσσαλονίκης. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη στις περιγραφές τοπίων, χώρων και καταστάσεων, αλλά αυτό που κυριαρχεί είναι οι διάλογοι μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων.

Νομίζω πως όλοι μας, ακόμη και όσοι  μεγαλώσαμε σε υγιή οικογενειακά περιβάλλοντα, με αγάπη και αποδοχή, σίγουρα θυμόμαστε ΕΝΑΝ καθηγητή που έκανε τη διαφορά, που ξέφευγε από τη διδακτέα ύλη και τους βαθμούς και άνοιγε παράθυρα φωτός στο μυαλό μας και στις καρδιές μας. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας τέτοιος καθηγητής, που δείχνει στα παιδιά πώς να γίνουν οι Ηνίοχοι της ζωής τους και που ευχόμαστε μια μέρα τα σχολεία μας να είναι γεμάτα μόνο με όμοιούς του».

Μιλώντας για το βιβλίο ο Δρ. Φιλοσοφίας – Θεολογίας κ. Ιωάννης Πλεξίδας σημείωσε: «Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, καλογραμμένο, εκλαϊκευμένο όπου ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τις γνώσεις ψυχολογίας που έχει προκειμένου να παρουσιάσει τις σύγχρονες αγωνίες, δυσκολίες και αντιξοότητες που βιώνουν τα παιδιά, κυρίως στην εφηβεία. Δεν είναι ένα βιβλίο το οποίο απλώς περιγράφει αλλά προτείνει και λύσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τοξικό περιβάλλον που μολύνει τους εφήβους και να βοηθηθούν τα σύγχρονα παιδιά ώστε να γίνουν δυναμικοί, ενεργητικοί πολίτες και να μπορέσουν να εκδηλώσουν το 100% της δύναμής τους και της ύπαρξής τους».

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις