Περιοδεία ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές των Τρικάλων

Να δωθούν άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς

 

Περιοδεία στις πληγείσες από τις έντονες βροχοπτώσεις περιοχές του νομού Τρικάλων πραγματοποίησαν κλιμάκια της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ στο Δήμο Φαρκαδόνας και κλιμάκια με επικεφαλής τη Βάσω Μπακάση, Περιφερειακή Σύμβουλο και το Γιώργο Καΐκη, Δημοτικό Σύμβουλο, στην τοπική κοινοτητα Μεγάλων Καλυβίων του Δήμου Τρικκαίων.

Συναντήθηκαν με κατοίκους, αγρότες και κτηνοτρόφους των συγκεκριμένων περιοχών και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής που ξεπερνά τα 30 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, εγκαταστάσεις, υποδομές και δίκτυα. Μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύεται η αγανάκτηση των κατοίκων, αφού στις συγκεκριμένες περιοχές έχει εκδηλωθεί ανάλογος κίνδυνος πρόσφατα, αλλά και καταστροφή πριν 3 δεκαετίες (πχ Μ.Καλυβια), ενώ στο Δήμο Φαρκαδόνας “το ίδιο έργο” επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια.

Στις συζητήσεις που έγιναν με τους πληγέντες αναδείχθηκαν οι  ευθύνες κυβέρνησης και τοπικών αρχών για τις καταστροφές,  αφού τα συγκεκριμένα προβλήματα είναι  πολύ γνωστά και εκδηλώνονται συχνά, ενώ αν είχαν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα υποδομής δε θα είχαμε την καταστροφή. Επίσης αναδείχθηκε η αναλγησία του κρατικού μηχανισμού που ουσιαστικά άφησε τους κατοίκους εγκαταλελειμμένους να προσπαθούν να σώσουν μόνοι τους τις περιουσίες τους.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει κι εδώ την ατομική ευθύνη, φορτώνουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη και έχοντας ως μπούσουλα τη λογική «κόστος – όφελος», βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.. Για  τη δική τους πολιτική, τα αντιπλημμυρικά   έργα   δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, καθώς χαρακτηρίζονται ως “μη επιλέξιμα”. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός, ακόμα και με τη ζωή του.

Τα κλιμάκια του ΚΚΕ δήλωσαν πως το Κόμμα είναι στο πλευρό τους, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις για άμεσες και στο 100% αποζημιώσεις, αποκατάσταση των ζημιών, υλοποίηση έργων πρόληψης για παρόμοιες καταστάσεις.Κάλεσαν τους κατοίκους να οργανώσουν τον αγώνα τους για αυτά τα αιτήματα, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουν να αποσπάσουν κατακτήσεις. Αφού η κυβέρνηση βαδίζει στην…πεπατημένη του παρελθόντος στις οι αποζημιώσεις για τους πλημμυροπαθείς. Διαφημίζει η κυβέρνηση τα αντανακλαστικά της τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί οι κάτοικοι για τις προηγούμενες πλημμύρες, ενώ ουσιαστικά αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα για αποζημίωση στο 100% των ζημιών. Για τους αγρότες, το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, που πάντως δεν καλύπτουν το σύνολο της ζημιάς.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚE

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις