Παρουσιάστηκε η πρωτότυπη μουσική παράσταση «Απόκοπος του Μπεργαδή»

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο ανοιχτό Θέατρο του Φρουρίου η πρωτότυπη μουσική παράσταση «Απόκοπος του Μπεργαδή», μια παραγωγή στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από την Ναταλία Κωτσάνη και τον Τάσο Κοφοδήμο, δύο από τους πιο δραστήριους ερμηνευτές και δημιουργούς της νεότερης εγχώριας μουσικής σκηνής.

Με όχημα τις συνθέσεις τους, τις φωνές τους και τα μουσικά τους όργανα, παρουσίασαν την πρωτότυπη μελοποίηση του ποιήματος μέσα από συνθέσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ρίζες της ελληνικής μουσικής παράδοσης αλλά και με στοιχεία από παραδοσιακά ιδιώματα της Μεσογείου. Η σύγχρονη ερμηνευτική θεώρηση των δύο δημιουργών ανέδειξε τον ποιητικό λόγο που διαταράσσει με παιγνιώδη τρόπο τις υπάρχουσες αντιλήψεις, ανακαλώντας λογοτεχνικές, θρησκευτικές και λαϊκές συμβάσεις για να τις ανατρέψει.

Μαζί τους επί σκηνής, τρεις καταξιωμένοι μουσικοί, ο Βασίλης Ρακόπουλος στην κιθάρα, ο Βαγγέλης Ζωγράφος στο κοντραμπάσο, ο Άγγελος Πολυχρόνου στα κρουστά και ο Ross Daly στην λύρα, άλλοτε με διάθεση πειραματική κι άλλοτε αυτοσχεδιαστική, ανέδειξαν την ανάμειξη ελληνικών και δυτικών στοιχείων του Απόκοπου που τον καθιστά ως ένα από τα κοσμήματα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, ενώ η εικαστικός Ναταλία Μαντά εικονογράφησε σε πραγματικό χρόνο την αφήγηση, μέσω live visuals τα οποία προβάλλονταν στον χώρο.

Ο Απόκοπος του Μπεργαδή, αποτελεί το σημαντικότερο κείμενο της πρώιμης Κρητικής Λογοτεχνίας και υπήρξε το πρώτο δημώδες ελληνικό λογοτεχνικό έργο που τυπώθηκε στη Βενετία, το 1509. Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο ποιητικό κείμενο της κρητικής λογοτεχνίας του 16ου αιώνα και ξεχωρίζει με την αινιγματική του γοητεία, τη δύναμη και τη σύγχρονη ποιητική του αίσθηση που αγγίζει τα όρια της φιλοσοφικής σύλληψης.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις