Παρουσίαση του πολυαναμενόμενου Graphic Novel του Soloύp “Ζοrμπάς – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη”

Κεντρική παρουσίαση του Graphic Novel
“ΖΟRΜΠΑΣ – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη” του Soloύp
Οι εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του “Graphic Novel Ζορμπάς – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη” από τον Soloύp τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ (Πειραιώς 138, Αθήνα).
Για τη μεταφορά του λογοτεχνικού ήρωα του Ν. Καζαντζάκη θα μιλήσουν:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Soloύp), σκιτσογράφος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΓΑΘΟΣ, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα δραματοποιηθούν από τον ηθοποιό ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ.
Συντονισμός συζήτησης: ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, δημοσιογράφος, επικεφαλής του πολιτιστικού τομέα του Αθήνα 9,84.
Το βιβλίο θα προλογίσει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, εκδότης της Διόπτρα.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τους καταξιωμένους σολίστες ΣΤΑΘΗ ΚΑΡΑΠΑΝΟ (φλάουτο), ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΟΥΑΣΤΩΡ (πιάνο) και ΙΑΣΟΝΑ ΓΟΥΑΣΤΩΡ (κρουστά) που θα ερμηνεύσουν τη «Σουίτα του Ζορμπά» του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και το «Time lapse» του Αχιλλέα Γουάστωρ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Πώς ν’ αναμετρηθείς με αυτόν τον Δράκο;» γράφει ο Καζαντζάκης για τον Ζορμπά.

Πώς ν’ αναμετρηθείς με δυο δράκους σήμερα, με τον Νίκο Καζαντζάκη και με τον Ζορμπά, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη γλώσσα των κόμικς για ν’ αποδώσεις εκ νέου το εμβληματικό και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά;
Έχοντας επιπλέον ν’ αντιπαλέψεις τον μύθο και την κυρίαρχη εικόνα του χαρακτήρα, όπως ενσαρκώθηκε από τον Άντονι Κουίν στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Zorba the Greek;

Ζωή, έρωτας, Θεός, θάνατος αλλά και Διόνυσος, Βούδας, Νίτσε, Μπερξόν, Σαίξπηρ, Δάντης, Ροντέν…
Ο Soloύp στο graphic novel ΖΟRΜΠΑΣ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΤΡΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ δεν κάνει μια απλή μεταφορά αλλά επιχειρεί να επαναφηγηθεί τα επεισόδια του συγκεκριμένου μυθιστορήματος.
Επεμβαίνει στη ροή, αναδιατάσσει τις εμβόλιμες ιστορίες ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί ν’ αποφύγει τα ισχυρά στερεότυπα του κινηματογραφικού Ζορμπά.
Ακολουθώντας έτσι το πνεύμα του καζαντζακικού κειμένου, προτείνει μια νέα αφήγηση λόγου και εικόνας, ένα νέο ταξίδι, φιλοσοφικό, γκροτέσκο, τραγικό, στον σύγχρονο αναγνώστη.

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Soloύp  είναι πολιτικός γελοιογράφος (Το ΠοντίκιΣχεδία, παλαιότερα Το ΒήμαGoal Νews κ.ά.) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου. Η εργασία του Τα ελληνικά comics (Τόπος, 2012) επικεντρώνεται στην έρευνα και στη μελέτη της ένατης τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και τα graphic novels Αϊβαλί (Κέδρος, 2014), Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018) και ’21 — H μάχη της πλατείας (Ίκαρος, 2021), το τελευταίο με την υποστήριξη του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Με αφορμή τα graphic novels Αϊβαλί και Ο Συλλέκτης έχουν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (το 2015 και το 2019 αντίστοιχα), ενώ το graphic novel ’21 — Η μάχη της πλατείας αποτέλεσε την αφορμή για τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια έκθεση κόμικς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (2021-2022), και μάλιστα διπλή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και παράλληλα στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade στη Λέσβο. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις