Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κ.Ε.∆.Ε.: Οι μάσκες έφτασαν σε όλα τα σχολεία της χώρας. Η Αυτοδιοίκηση τα κατάφερε και πάλι

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς, σε όσους εργάστηκαν νυχθημερόν γιατί πίστεψαν ότι μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο.

Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων για να υποδεχθούν τους μαθητές που επιστρέφουν σε μια σχολική χρονιά, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες συνθήκες και αυξημένα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας είναι εφοδιασμένοι με την απαραίτητη μάσκα προστασίας, αφού η Κεντρική Ένωση ∆ήμων Ελλάδος ολοκλήρωσε έγκαιρα και με επιτυχία μια δύσκολη διαγωνιστική διαδικασία, σε χρόνο ρεκόρ για τη λειτουργία του Κράτους.

Μέσα σε μόλις επτά ημέρες από τη στιγμή που μας δόθηκαν οι τελικές προδιαγραφές των μασκών, με τις οποίες θα έπρεπε να προμηθεύσουμε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της Επικράτειας, διενεργήθηκε ο διαγωνισμός, που σε άλλες περιπτώσεις θα απαιτούνταν τουλάχιστον τρείς μήνες.

Στο διαγωνισμό, που διεξήχθη με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα και με τη συμμετοχή στελεχών από το Υπουργείο Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας και την Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας, συμμετείχαν 93 εταιρείες κι επιλέχθηκαν τελικά είκοσι ανάδοχοι, χωρίς να υποβληθεί ούτε μια ένσταση. Και όταν ολοκληρώθηκε ο απαραίτητος έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα σε πέντε μόλις μέρες, πετύχαμε να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους προμηθευτές, να παραχθεί η πρώτη ποσότητα μασκών και να φτάσει η ποσότητα αυτή σε κάθε σχολείο της χώρας.

Πρέπει να επισημάνουμε δύο σημεία.

Πρώτον, είχαμε προβλέψει ότι σε κάθε στάδιο υλοποίησης του διαγωνισμού, θα διενεργούνταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των ποιοτικών προδιαγραφών που είχαν τεθεί από πλευράς ΚΕ∆Ε, κάτι που έγινε. ∆εν επιτρέψαμε σε κανένα στάδιο της διαδικασίας η ταχύτητα να αποτελέσει δικαιολογία για υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των μασκών.

∆εύτερον, το 90% των μασκών, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που τέθηκαν, παράχθηκε στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά οι παραγωγικές δυνατότητες είναι συγκεκριμένες και δεν υπήρχαν διαθέσιμες οι μάσκες που απαιτούνταν σε τόσο σύντομο χρόνο, είχε ως αποτέλεσμα να δοθούν μέχρι σήμερα μέρος της ζητούμενης ποσότητας στα σχολεία και τις αμέσως επόμενες μέρες, θα παραδοθεί το σύνολο των μασκών.

Σήμερα όμως πετύχαμε αυτό που για κάποιους ήταν ακατόρθωτο. Να δώσουμε σε κάθε μαθητή κι εκπαιδευτικό υψηλής ποιότητας μάσκα, που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας που μας υπέδειξε το Υπουργείο Υγείας.

Η Κ.Ε.∆.Ε., η Αυτοδιοίκηση, για μια ακόμη φορά τα κατάφεραν.

Η χθεσινή δημόσια αναγνώριση από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη της θετικής συμβολής της ΚΕ∆Ε στην επιτυχία του εγχειρήματος, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των μεγάλων δυνατοτήτων του θεσμού μας και σηματοδοτεί τον καταλυτικό ρόλο που έχουμε να διαδραματίσουμε στον επικείμενο μετασχηματισμό του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλους όσους εργάστηκαν και μας εμπιστεύθηκαν.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν στο να επιτύχουμε το στόχο μας.

Καταρχήν την Κυβέρνηση που μας εμπιστεύθηκε, τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, τους υφυπουργούς Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και Παιδείας Σ. Ζαχαράκη.

Τίποτε δεν θα είχε γίνει αν σε όλη τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν είχαμε τη στήριξη του ∆.Σ. της Κ.Ε.∆.Ε., που εμπιστεύθηκε τυφλά τις εισηγήσεις της ∆ιοίκησης και συνεδρίασε εξ’ αποστάσεως πολλές φορές, για να πάρει αποφάσεις που ήταν απαραίτητες για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Ένα μεγάλο μπράβο κι ένα τεράστιο ευχαριστώ οφείλουμε στο γενικό διευθυντή και τα στελέχη των υπηρεσιών της ΚΕ∆Ε, που αποτέλεσαν μέλη των επιτροπών του διαγωνισμού, που εργάστηκαν νυχθημερόν, πέραν του ωραρίου τους, για να φέρουν εις πέρας μια σύνθετη και πρωτόγνωρη για όλους μας διαδικασία με απόλυτη διαφάνεια, διασφαλίζοντας με τη στάση τους αυτή το δημόσιο συμφέρον. Είναι σημαντικό ότι είχαμε στο πλευρό μας τις δύσκολες αυτές μέρες τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική.

Όμως όσο καλά κι αν κάναμε εμείς ως ΚΕ∆Ε τη δουλειά μας, οι μάσκες δεν θα είχαν φτάσει στην ώρα τους στα σχολεία, αν δεν μας βοηθούσαν οι

Πρόεδροι των ΠΕ∆, οι συνάδελφοι ∆ήμαρχοι και οι περισσότεροι από 1000 δημοτικοί υπάλληλοι που έκαναν αγώνα δρόμου μέσα στο Σαββατοκύριακο,  για να προωθήσουν τις μάσκες. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας ανήκει και σε αυτούς.

Θέλω τέλος να ευχαριστήσω

– Τους προμηθευτές μας, που αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της προσπάθειας, δεν κρύφτηκαν πίσω από το γράμμα του νόμου που τους έδινε τη δυνατότητα να παραδώσουν τις ποσότητες που είχαν δεσμευθεί εντός επτά ημερών από την ημερομηνία ανάθεσης, αλλά μας παρέδωσαν μάσκες νωρίτερα για να υπάρχουν σήμερα σε όλα τα σχολεία

– Την εταιρεία ταχυμεταφορών ACS Courier, η οποία επέδειξε ισχυρά κοινωνικά αντανακλαστικά, αναλαμβάνοντας να μεταφέρει δωρεάν σε όλα τα νησιά, τις μάσκες που θα δοθούν στα παιδιά των σχολείων της νησιωτικής Ελλάδας.

– Τους μεταφορείς μας Θ. Μακρυπούλια και Γ. Λιόλιο, που δεν έβαλαν μόνον τα χέρια και τα φορτηγά της, αλλά έδωσαν και την ψυχή τους για να βγει εις πέρας το δύσκολο έργο.

Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά μας, καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς μας, η Αυτοδιοίκηση θα είναι στο πλευρό σας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αυτής της ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 2132147514, 2132147540, φαξ 2103899651, email [email protected],
[email protected]

Σχετικές δημοσιεύσεις