Παπαστεργίου: Λύσεις στην εστίαση, με σεβασμό στον δημόσιο χώρο και τον πολίτη

Τις παραμέτρους για την επανέναρξη των επιχειρήσεων εστίασης συζήτησε την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, η Αυτοδιοίκηση, η οποία και στην περίοδο της καραντίνας στάθηκε δίπλα στους πολίτες, θα στηρίξει την επιστροφή στην καθημερινότητα των πολιτών, και μέσω της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης.

Οπως αναφέρει η ΚΕΔΕ, το θέμα της επέκτασης του χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων που προτείνει ο ΕΟΔΥ, βρίσκει θετική την Αυτοδιοίκηση, όπου φυσικά αυτό είναι εφικτό.

Στη συζήτηση που έγινε, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης τόνισαν:

1. Η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τον χώρο που απαιτείται για την τοποθέτηση του αρχικού αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων
2. Αυτή η επέκταση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 100% της αρχικής.
3. Όπου η επέκταση αυτή δεν είναι εφικτή, είναι λογική η μείωση του τέλους κατάληψης.
4. Η συγκεκριμένη μείωση δεν μπορεί να είναι πάνω από το 50%.
5. Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για να μην διαταραχθεί η κοινή ησυχία με ηχεία και δυνατή μουσική, έξω από τους κυρίως χώρους των καταστημάτων.
6. Να απλοποιηθεί η διαδικασία ελέγχων και επιβολής ποινών, ώστε, αν κάποιοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη λόγω του Co-vid 19, να μπορεί ο εκάστοτε Δήμος να τους επαναφέρει στην τάξη.

Ανοιγόμενες τζαμαρίες

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμη το ενδεχόμενο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τραπέζια που βρίσκονται στις ανοιγόμενες τζαμαρίες στις προσόψεις των καταστημάτων, ώστε να γίνει εκμετάλλευση ακόμη περισσότερου χώρου, πάντα με απόλυτο σεβασμό στους υγειονομικούς κανόνες που προτείνει η Πολιτεία.

Το ζήτημα είναι πολυποίκιλο λόγω των ιδιαιτεροτήτων κάθε πόλης και για τον λόγο αυτόν η Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα συνδράμουν έτσι ώστε και οι τοπικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και η υγεία εργαζομένων και πελατών να διασφαλιστεί και να υπάρξει σεβασμός του συνόλου των πολιτών που πρέπει να έχουν πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο.

Παπαστεργίου: στήριξη και σεβασμός

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων καιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Είμαστε στο πλευρό των επιχειρηματιών και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διευκολυνθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων με τρόπο ώστε να μη θιγεί ο ελεύθερος χώρος και προσβασιμότητα για τους πεζούς, τις μητέρες με τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Σχετικές δημοσιεύσεις