Παγκόσμια ημέρα χορού σήμερα

Η 29η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCOως ημέρα που γιορτάζεται η πιο όμορφη τέχνη ‘’ο χορός’’. Ο χορός συμβάλλει πολύπλευρα στον άνθρωπο και στη ζωή του. Ο χορός είναι μια καλλιτεχνική απόλαυση και διασκέδαση, παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας.

Στη σημερινή εποχή πολλά τα οικονομικά προβλήματα της κάθε οικογένειας, ο χορός προσφέρει την καλύτερη διέξοδο. Ο χορός και το δημοτικό τραγούδι ενώνουν.
Πιστεύω ότι ο χορός γενικά για όλους μας είναι χαρά, ενθουσιασμός, έκφραση και αστείρευτη πηγή ζωής. Το να μη χορεύει κάποιος είναι δυσάρεστο. Σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Ελλάδα πανηγύρια, γάμοι, γιορτές, γλέντια και διασκεδάσεις ο χορός και το τραγούδι έχουν την πρώτη θέση.
Ο χορός είναι ατόφια η ψυχή του λαού και η ανάσα του και όχι μόνο της ομαδικής ψυχής του, αλλά και της ατομικής.
Οι Ελληνικοί χοροί είναι στενά συνδεδεμένοι με την Εθνική μας ιστορία. Οι χοροί σε κάθε περιοχή της Ελλάδας διαφέρουν.΄
Έχουμε τα κλέφτικα τραγούδια που εξυμνούν τον ηρω-Ισμό και την αυτοθυσία του Έλληνα και την γενναιότητα της γυναίκας που πολεμάει δίπλα στον άνδρα, δίπλα στον αδελφό στο γιο. Ο χορός είναι η πιο άμεση εκδήλωση των ανθρώπινων αισθημάτων και συναισθημάτων.
Πρέπει οι γονείς και οι Σύλλογοι να ωθούν τα σημερινά παιδιά να μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς, ώστε να μένουν κοντά στη Λαϊκή παράδοση. Οι Σύλλογοι που διατηρούν χορευτικές ομάδες επιτελούν μεγάλο έργο, με σκοπό πάντα τη διατήρηση της Παράδοσης.
Χορεύει κάποιος γιατί διασκεδάζει, αποκτά φίλους, αυτοπειθαρχεί, χαλαρώνει, μαθαίνει τη συνεργασία,
εκφράζει όσα δεν μπορεί να πει.
Χορός σημαίνει ν’ αφήσω τη μουσική να με οδηγήσει και να μιλήσει η ψυχή μου, μέσα από την κίνηση.
Ας αραδιαστούμε όλοι στο χορό !! στο ζωντανό θεσμό με το παρελθόν !!!

Τρίκαλα 29-04-2023
Έλλη Τσιρογιάννη
Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων

 

Σχετικές δημοσιεύσεις