Οι μελέτες των Δήμων του νομού μας και του Πολυτεχνείου που θα μας έσωζαν από τις πλημμύρες!

Έρευνα Κώστας Σαμαράς

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες του Πηνειού και των παραποτάμων του στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας (και στην περιοχή των Τρικάλων βέβαια), άφησαν πίσω τους πολλές πληγές σε ανθρώπους και δομές, που παραμένουν ανοιχτές ειδικά στην περιφέρεια, σε χωριά και κωμοπόλεις, καθότι στις μεγάλες πόλεις όπως τα Τρίκαλα όπου δεν έγιναν μεγάλες ζημιές, η ζωή συνεχίζεται σαν να μην έγινε κάτι ιδιαίτερο! Η κινητικότητα στις καφετέριες της Ασκληπιού και στα περιφερειακά τσιπουράδικα και ταβερνάκια έχει επανέλθει στις παλιές καλές εποχές!

Στον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ακόμα και στους δήμους και στις περιφέρειες που πνίγηκαν στα λασπόνερα (και όπου πέθαναν άνθρωποι και χάθηκαν περιουσίες), ο κόσμος δεν αφυπνίστηκε και επανέφερε τους πολιτικούς σχηματισμούς των ίδιων προσώπων που είχαν αφήσει ανοχύρωτη την Θεσσαλία στο έλεος των επαναλαμβανόμενων θεομηνιών των τελευταίων δεκαετιών.

Πολλοί πείστηκαν ίσως από τις φθηνές δικαιολογίες των πολιτικών του τύπου, «αυτή ήταν από τις πλημμύρες που γίνονται κάθε χίλια χρόνια, το λένε και οι επιστήμονες, τι μπορούσαμε να κάνουμε;»

Εμείς δεν σταθήκαμε σε αυτές τις φτηνές δικαιολογίες. Εξ΄ άλλου ο λαός τό χει πεί: «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται!»

Με την εμφάνιση των πλημμυρών αρχίσαμε να ερευνάμε το θέμα σε βάθος και πλάτος. Την νομοθεσία για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, για τις καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, για τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις Δημάρχων και Περιφερειαρχών, για τις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας και την υποχρέωση ενημέρωσης του κόσμου, για τις δορυφορικές εικόνες της πλημμύρας από το σύστημα Copernicus, για τις αποζημιώσεις που κωλυσιεργούν, για τους σχεδόν είκοσι πνιγμένους συνανθρώπους μας (που δεν «πρόλαβαν» να τους ενημερώσουν οι άνθρωποι της πολιτικής προστασίας), για τα πνιγμένα ζώα που μένουν ακόμα να σαπίζουν σε κάποιους στάβλους, (ενώ έπρεπε να τα μαζέψουν οι δομές του κράτους σε 48 ώρες το αργότερο), για τους αμέτρητους νόμους, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους που σχετίζονται με το θέμα και προέρχονται από τις αλληλοδιαδοχικές κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στη εξουσία, για τα αμέτρητα σχέδια αντιμετώπισης των πλημμυρών για τις μελέτες των οποίων από κάποιες εταιρίες «ειδικών» και πραγματογνωμόνων έχουν χρυσοπληρώσει οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις και οι εναλλασσόμενοι «άρχοντες» της αυτοδιοίκησης από τα λεφτά του κοσμάκη! Αλλά οι πλημμύρες συνεχίζουν, (και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίζουν) να μας πνίγουν!

Για την εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης, (για τρόπους αντιμετώπισης των πλημμυρών δηλαδή), έκαναν σύμβαση το 2017 με το  Πολυτεχνείο, (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Υδατικών Πόρων), ο Δήμος Τρικκαίων (επί δημαρχίας Παπαστεργίου Δ.), Ο δήμος Μετεώρων, (επί δημαρχίας Χ. Σινάνη), ο Δήμος Πύλης (επί δημαρχίας Κ. Μαράβα), και ο Δήμος Φαρκαδώνας , (επί δημαρχίας Α. Μεριβάκη). Κόστος σύμβασης: 100.000 ευρώ! Ολοκλήρωση μελέτης: ένα έτος! Ρώτησα χτες τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, (που είναι ακόμα παράγοντας του Δήμου Τρικκαίων), ο οποίος το υπέγραψε τότε αλλά δεν ήξερε να μου πεί τι απέγινε αυτή η σύμβαση!

 

ΈΓΓΡΑΦΟ 1

ΈΓΓΡΑΦΟ 2

ΈΓΓΡΑΦΟ 3

 

Δεν είναι βέβαια το μόνο στραβό που εντοπίσαμε από αυτή την έρευνα. Είναι τόσα πολλά που δεν φτάνουν δυο και τρία φύλλα εφημερίδων του «Διαλόγου» για να χωρέσει η ανάπτυξή τους! Προς το παρόν συνεχίζουμε την τεκμηρίωση των στοιχείων αυτών ώστε τα αποδώσουμε στο κοινό όπως πρέπει και ολοκληρωμένα!

(Τα παραπάνω έγγραφα προέρχονται από το www.diavgeia.gov.gr).

 

Λεζάντα κεντρική φωτό:

Όπως προκύπτει η μελέτη πληρώθηκε (το 2019) στο Ε.Μ.Π. αλλά μάλλον παρέμεινε στα συρτάρια των Δήμων…

Σχετικές δημοσιεύσεις