ΟΙ ΛΑΜΠΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΡΔΙΚΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Του συνεργάτη μας Χάρη Μαντέλου

 

Συνεχίζοντας την έρευνά μου για τον Οδηγό Δισκογραφίας Πέτρου Δραγουμάνου έψαξα πριν λίγες ημέρες να βρω στοιχεία για τους αδερφούς Ευάγγελο και Γρηγόρη Φούντα που εμφανίζονται ως δημιουργοί ορισμένων τραγουδιών στο CD “Τα μαγκάκια” (2000) του Βαγγέλη Χονδροκούκη. Τους εντόπισα στον Πειραιά όπου ζουν και κατά μία ευτυχή σύμπτωση βρεθήκαμε και συγγενείς μιας και η αείμνηστη θεία του πατέρα μου, Αλεξάνδρα Μαντέλλου, με επίθετο Φούντα από τον πατέρα της, ήταν πρώτη ξαδέρφη του πατέρα τους.

Ο κ. Βαγγέλης και ο κ. Γρηγόρης Φούντας έχουν καταγωγή από το Γαρδίκι Τρικάλων και είναι και οι δυο εξαιρετικοί και διακεκριμένοι επιστήμονες. Ο κ. Γρηγόρης Φούντας που γεννήθηκε το 1944 στον Πειραιά είναι Πολιτικός Μηχανικός και μέσω του εκδοτικού του οίκου που φέρει το επίθετό του έχει γράψει μια μεγάλη σειρά από επιστημονικά εγχειρίδια όπως “Ελληνικός αντισεισμικός κανονισμός”, “Μεγάλο μαθηματικό Τυπολόγιο”, &’Ε.Κ.Ω.Σ μελέτη και κατασκευή έργων από οπλισμένο Σκυρόδεμα” Λυμένες Ασκήσεις Στατικής κ.ά. ενώ ως συνθέτης έγραψε το 1968 την μουσική στα τραγούδια «Δυο λουλούδια σε μια «γλάστρα» του Κώστα Βίρβου και ερμηνεία Γιώργου Νταλάρα αλλά και το 1967 τα τραγούδια “Στου Άγιου Νείλου τα νερά” “Τα μάτια σου με πληγώσανε” με ερμηνευτές αντίστοιχα τον Θεόδωρο Κανακάρη και τον Χρήστο Στυλιανέα.

Ο Δρ. Ευάγγελος Φούντας που γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά και έγραψε την μουσική στο τραγούδι “Δεν είναι ο έρωτας”(στίχοι Κώστα Βίρβου) “Κορίτσια μοντέρνα” (στίχοι Γρηγόρη Φούντα) είναι Καθηγητής Μαθηματικών. Tα διδακτικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις Εφαρμογές Πληροφορικής, Συνδυαστικής Ανάλυσης και των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διεθνή αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων όπως «Μαθηματικός Προγραμματισμός και Θεωρία Παιγνίων», «Διαφορικές Εξισώσεις», «Ανώτερα Μαθηματικά», «Μαθηματικά Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών». Έχει διδάξει και διδάσκει Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Μοντέλα, Πιθανότητες, Συνδυαστική Ανάλυση και Μαθηματικά Αποφάσεων στα Τμήματα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ναυτιλιακών Σπουδών, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Οικονομικής Επιστήμης, Πληροφορικής και Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Επίσης διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών: “Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής” και “Πληροφορική” του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και “Διοίκηση Υγείας” του Τ.Ε. Ι. Πειραιώς. Υπήρξε ομιλητής σε σειρά τακτικών σεμιναρίων του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών. Εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κατά τις διετίες 2002-2004, 2004-2006, 2008- 2010 και 2010-2012. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος στα έργα: “Ενίσχυση Σπουδών Πληροφορικής” που χρηματοδοτείται από το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ του ΥΠΕΠΘ από το Μάρτιο του 2004 μέχρι το 2009 και “Πρακτική Άσκηση” των φοιτητών του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς από τον Ιανουάριο του 2006. Έχει διδάξει σε Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για πάνω από 27 έτη.

Στην πρώτη φωτογραφία ο κ. Βαγγέλης Φούντας (δεξιά) και ο κ. Γρηγόρης Φούντας με τον Γιώργο Νταλάρα και στην δεύτερη φωτογραφία εκ δεξιών ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Βαγγέλης Φούντας και δίπλα του ο αξέχαστος Τρικαλινός ποιητής-στιχουργός Κώστας Βίρβος, η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς κα Μαρία Βίρβου, η εκδότρια κα Βαρβαρήγου και τέλος η σύζυγός του, κα Καίτη.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις