«Νύχτες μαγικές, ονειρεμένες» από τα Τρίκαλα για τον Βασίλη Τσιτσάνη

Μεγάλο αφιέρωμα του Δήμου Τρικκαίων, του Μουσείου Τσιτσάνη και της Ε.ΡΑ – Β΄ Πρόγραμμα, 40 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου λαϊκού δημιουργού

 

Ο Δήμος Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη, με το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τιμούν τον μεγάλο λαϊκό δημιουργό Βασίλη Τσιτσάνη.
Με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατό του, ανήμερα της επετείου (18 Ιανουαρίου) διοργανώνουν
– μεγάλη συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό και τρεις τρικαλινούς δημιουργούς: Μπάμπη Αντωνίου, Σίσσυ Παπαγιαννούλη, Κωνσταντίνα Πάλλα
– ολοήμερο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, που θα εκπέμπει μέρος του προγράμματός του από το στούντιο Τρικάλων

Η εκδήλωση διοργανώνεται μια ημέρα σημαδιακή για τον Τσιτσάνη, καθώς γεννήθηκε και πέθανε στις 18 Ιανουαρίου: το 1915 η γέννηση, το 1984 ο θάνατος.

Ετσι αποδίδεται για μια ακόμη φορά φόρος τιμής στον καλλιτέχνη που άλλαξε τον ρου του λαϊκού τραγουδιού, με δεδομένη την ύπαρξη και λειτουργία του Κέντρου Ερευνας – Μουσείου Τσιτσάνη του μοναδικού που έχει αφιερωθεί σε Ελληνα καλλιτέχνη, με ολοκληρωμένη διαδραστική έκθεση.

Η συναυλία

Ο Παντελής Θαλασσινός, η Σίσσυ Παπαγιαννούλη, η Κωνσταντίνα Πάλλα και ο Μπάμπης Αντωνίου, με τρικαλινή ορχήστρα, θα παρουσιάσουν ένα απάνθισμα από τα σπουδαιότερα τραγούδια του Τσιτσάνη.
Του δημιουργού που σαν πιστός εργάτης σχεδόν 50 χρόνια πάνω στο σανίδι του πάλκου, πήρε τις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων και τις έκανε τραγούδια, τα οποία, παραμένουν βαθιά ριζωμένα στο νου και την καρδιά του λαού μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά η έναρξη θα γίνει ΑΥΣΤΗΡΑ στις 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης». Αιτία, η ζωντανή μετάδοση της συναυλίας από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Για τον λόγο αυτόν παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται το αργότερο μέχρι τις 19:45

Το Δεύτερο Πρόγραμμα

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία τα Τρίκαλα φιλοξενούν παραγωγούς εκπομπών του Δευτέρου Προγράμματος ,για να παρουσιάσουν τις εκπομπές τους που θα είναι αφιερωμένες στον Τσιτσάνη. Με την παρουσία και επιμέλεια της διευθύντριας του 2ου προγράμματος Μαρίας Κοζάκου και των μουσικών παραγωγών οι τεχνικοί διαμορφώνουν στούντιο στον χώρο του Μουσείου το studio και από τις 10 το πρωί θα μεταδίδουν ζωντανά το αφιέρωμα.

Όπως τονίζει η ΕΡΑ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα ακούσουμε τον ίδιο τον Τσιτσάνη να αυτοβιογραφείται, θα εμβαθύνουμε στη διαχρονικότητα του έργου του, θα ακούσουμε σπάνια ντοκουμέντα από το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό αρχείο της ΕΡΤ και θα απολαύσουμε 10 ερμηνευτές σε πρωτότυπες και αποκλειστικές ερμηνείες/επανεκτελέσεις ισάριθμων τραγουδιών του Τσιτσάνη, που ηχογραφήθηκαν ειδικά για το αφιέρωμα του Δευτέρου Προγράμματος. Ανάμεσά τους η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει ξανά το «Ακρογιαλιές Δειλινά» και ο Μανώλης Μητσιάς την «Αχάριστη».

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
10:00-11:00: Η Μαρία Κοζάκου συζητά με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μουσείου ΤσιτσάνηΣτέλιο Καραγιώργο για το ίδιο το μουσείο, έναν διαδραστικό και αφιερωματικό τόπο για τη ζωή και το έργο του Τσιτσάνη, φωτίζοντας πτυχές της ζωής του.

11:00-12:00: Δέκα νέες επανεκτελέσεις τραγουδιών του Τσιτσάνη, από το Rhythm Section της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με κορυφαίους σολίστ του είδους: Γιώργος Παπαχριστούδης – πιάνο / ενορχήστρωση, Αποστόλης Βαλαρούτσος, κιθάρα, Γιάννης Πλαγιαννάκος, ηλ. μπάσο, Νίκος Κασσαβέτης, ντραμς, Ντίνος Χατζηιορδάνου, ακορντεόν, Μανόλης Πάππος, μπουζούκι, Γρηγόρης Βασίλας, μπουζούκι.
Ερμηνεύουν: Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Γιώτα Νέγκα, Παυλίνα Βουλγαράκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μάρθα Φριντζήλα, Βερόνικα Δαβάκη, Γιάννα Βασιλείου, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Βαγγέλης Κορακάκης. Tην επιμέλεια του project έχει ο Νίκος Μακράκης.

Ηχοληψία – Ηχογράφηση – Μίξη: Κώστας Γιαννακόπουλος

Edit: Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Δραμουντάνης

12:00-12:30: «Δήμητρα Γαλάνη: Ο δικός μου Τσιτσάνης». Συνέντευξη-podcast στον Φώτη Απέργη. «Εγώ κύριε Τσιτσάνη δεν τραγουδάω λαϊκά» είχε απαντήσει η Δήμητρα Γαλάνη όταν στα 21 της δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Τσιτσάνη. «Τραγουδάς μα δεν το ξέρεις», της απάντησε εκείνος.

12:30-14:00: Ο Μιχάλης Γελασάκης παρουσιάζει αρχειακά αποσπάσματα όπου ο Τσιτσάνης αυτοβιογραφείται. Aπό τα Τρίκαλα και την κρυμμένη μαντόλα του μπαμπά του μέχρι τις φυλακές στο στρατό και από το «Χάραμα» μέχρι την πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ. Τα λόγια του ίδιου και τα τραγούδια του εξηγούν το «φαινόμενο Τσιτσάνης».

14:00-15:00: Ακούστε από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το αφιέρωμα που παρουσίασε η Σοφία Μιχαλίτση μετά τον θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη το 1984 και περιείχε μια μοναδική συνομιλία τους, αλλά και τραγούδια που έπαιξε ο Δάσκαλος σε εκπομπή που είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο Τρίτο Πρόγραμμα το 1976.

15:00-16:00: «Της κοινωνίας η διαφορά/ φέρνει στον κόσμο μεγάλη συμφορά». Η σκέψη του Τσιτσάνη το 2024. Ο Γιώργος Τσάμπρας συζητά με τον Παναγιώτη Κουνάδη, τον Νίκο Ορδουλίδη και τον Θεόφιλο Αναστασίου για το πώς φτάνουν στο σήμερα τα θέματα, οι στίχοι και οι αναφορές του Τσιτσάνη αλλά και για τους λόγους που οι μελωδίες του κατάφεραν να ξεπεράσουν το χρόνο.

16:00-17:00: Ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσιάζει δύο εμβληματικούς δίσκους. Ο ένας ηχογραφείται τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1954 από ειδικό συνεργείο εξωτερικών ηχογραφήσεων από την Ολλανδία. Πρόκειται για ηχογράφηση στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» (όπου έμπαιναν για πρώτη φορά μπουζούκια), με τον Βασίλη Τσιτσάνη και την ορχήστρα του και κεντρική ερμηνεύτρια τη Μαρίκα Νίνου. Το 1980, με πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ, ηχογραφείται ο διπλός δίσκος με τίτλο «Χάραμα», όπου ο Τσιτσάνης παίζει μία σειρά από κλασικά τραγούδια του, αλλά και πολλά αυτοσχεδιαστικά κομμάτια στο μπουζούκι. Με την έκδοσή του στη Γαλλία, το 1985, κερδίζει το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας «Charles Cross». Για τους δύο δίσκους ο Σιδερής Πρίντεζης συνομιλεί με τον μουσικό ερευνητή Θανάση Γιώγλου.

17:00-17:30: Ο Τσιτσάνης στη λόγια μουσική, με την Αλίνα Γιαλίνη ζωντανά από το Μουσείο Τσιτσάνη. Πώς συνδέεται ο Νίκος Σκαλκώτας με το «Θα πάω κει στην Αραπιά»; Πότε ακούσαμε «συμφωνικό» Τσιτσάνη;

17:30-18:00: Φθινόπωρο του 1973 και ο Γιώργος Παπαστεφάνου φιλοξενεί τον Τσιτσάνη στην τηλεοπτική εκπομπή «Η μουσική γράφει ιστορία». Πρόκειται για ένα σπάνιο ντοκουμέντο με τον Τσιτσάνη και τη Μπέλλου μαζί. Πρωτομεταδόθηκε τη μέρα που οι δυο τους ξεκινούσαν την νέα συνεργασία τους στο «Χάραμα».

18:00-20:00: Διασκευές και επανεκτελέσεις τραγουδιών του Τσιτσάνη από διαφορετικά είδη μουσικής σε εύρος χρόνου 70 ετών. Παρουσιάζει η Ελένη Γιαννοπούλου.

20:00-22:00: Συναυλία live από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης». Ο Παντελής Θαλασσινός συμπράττει με τρικαλινούς σολίστ σε μια συναυλία-απάνθισμα του έργου του Τσιτσάνη, από τη γενέτειρά του. Παρουσιάζει ο Κώστας Θωμαΐδης.

Παράλληλα:

  • Παράσταση για τους ακροατές του Δεύτερου: «Σωτηρία με λένε» με την Κάτια Γκουλιώνη σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου στο θέατρο Μικρό Χορν – Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου στις 20:00. Προσκλήσεις από τις εκπομπές του Δεύτερου, από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού και παρουσιάζεται με συνοδεία ζωντανής μουσικής, όπου κυριαρχεί το ρεπερτόριο του Βασίλη Τσιτσάνη.
  • Από Δευτέρα 15/01: Διαγωνισμός με βιβλία για τον Βασίλη Τσιτσάνη, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν κυκλοφορούν πια, σε επιμέλεια της Σύσσης Καπλάνη.

Σχετικές δημοσιεύσεις