Μουσείο… εγκατάλειψης και κινδύνων έχει γίνει η πρώην «Στρατολογία»!

Ενώ τα Τρίκαλα παραμένουν χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο

Διαπιστώσεις και προβληματισμοί με αφορμή και την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου)

 

Του Δημήτρη Κρούπη

 

Σε προηγούμενη ανάρτηση φιλοξενούμε σήμερα ένα ενδιαφέρον άρθρο του συγγραφέα – δημοσιογράφου Κώστα Λασκαράτου για τον ρόλο των Μουσείων στις σύγχρονες κοινωνίες. Διαπιστώνοντας πως πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς που αλλάζουν τις κοινωνίες και αλλάζουν και τα ίδια μαζί τους.

Δυστυχώς αυτή η διαπίστωση αφορά όλες τις άλλες πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών (και ιδιαίτερα τη Λάρισα με το ξακουστό της πλέον Διαχρονικό Μουσείο) και όχι τα Τρίκαλα που παραμένουν  η μόνη θεσσαλική πρωτεύουσα χωρίς Αρχαιολογικό ή Διαχρονικό Μουσείο! Και εάν ο τόπος μας δεν διέθετε αρχαιότητες οι οποίες είτε εκτίθενται σε άλλα Μουσεία (κυρίως του Βόλου) ή φυλάσσονται σε σκοτεινά υπόγεια τότε θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει αυτή την υστέρηση της πόλης μας.

 

 

Θυμηθήκαμε αυτή την έλλειψη με αφορμή και την Διεθνή Ημέρα Μουσείων που εορτάζεται το Σάββατο 18 Μαΐου αλλά και έπειτα από πολλές τηλεφωνικές «οχλήσεις» από τον συμπολίτη μας κ. Κώστα Κατσίκη, πρώην αντιδήμαρχο αθλητισμού και πολιτισμού ο οποίος παρά τα 75 και χρόνια του παραμένει ιδιαίτερα μάχιμος για το κοινό καλό της πόλης μας. Μας μετέφερε λοιπόν ο κ. Κατσίκης την ανησυχία του και την αγωνία του για τον λόγο που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του το κτίριο της πρώην ΤΑΞΥΠ (στρατολογία) κάτω από τον λόφο του Προφήτη Ηλία και το οποίο προορίζεται για να μετατραπεί σε αρχαιολογικό Μουσείο Τρικάλων.

 

 

Επισκεφθήκαμε ένα πρωϊνό το συγκεκριμένο χώρο και πράγματι μας έπιασε και εμάς… φόβος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Σαπίζει καθημερινά εκτεθειμένο στην υγρασία με σπασμένες πόρτες και παράθυρα ακόμη και στον δεύτερο όροφο. Στον εξωτερικό χώρο αλλά και εσωτερικά δεκάδες συνθήματα κυρίως περιθωριακής κουλτούρας μαρτυρούν πως ενίοτε εκεί βρίσκουν καταφύγιο και τέτοια άτομα.

 

Η πρώτη μας εκτίμηση είναι πως αυτό το κτίριο, όσες μετατροπές και αν γίνουν δεν μπορεί να μετατραπεί σε Μουσείο και αν πράγματι το Υπουργείο Πολιτισμού ή ο Δήμος έχουν κάτι τέτοιο στον σχεδιασμό τους θα πρέπει να εκπονήσουν σχέδιο για ολοσχερή κατεδάφιση του και ανέργεση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων οι οποίες θα έχουν τις προδιαγραφές που απαιτούνται σήμερα για τη στέγαση Μουσείων. Έχουμε μάλιστα την εντύπωση πως πριν δύο χρόνια είχε ανακοινωθεί – δημοσιευθεί κάποιος διαγωνισμός αλλά έκτοτε δεν γνωρίζουμε αν προχώρησε.

Ο χώρος βέβαια δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτή την άθλια και με πολλούς κινδύνους κατάσταση. Περιμένουμε απαντήσεις αρμοδίων και κυρίως τις ενέργειες τους. Με αφορμή δε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (Σάββατο 18 Μαΐου) όποιος συμπολίτης θέλει να καταθέσει τη γνώμη του ή τις προτάσεις του θα τις φιλοξενήσουμε ευχαρίστως.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις